Analiza Ziare.com: Dezertarea liderilor sindicali

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Aprilie 2008, ora 16:20
3453 citiri
Analiza Ziare.com: Dezertarea liderilor sindicali

Inca un lider sindical si-a parafat intrarea in politica. Catalin Croitoru este, oficial, in barca PD-L. "Actiunea sindicala si-a dovedit limitele, este nevoie sa fac pasul la nivelul politicului, acolo unde se iau deciziile", a explicat el, de-a dreapta lui Emil Boc. In plus, l-a impresionat pana la inscrierea in partid "atitudinea" presedintelui Romaniei fata de educatie, Traian Basescu fiind initiatorul Pactului National pentru Educatie. Cu siguranta ca acestea au fost motivele si nu dorinta de capata un loc caldut in Senat, de unde sa lupte, nu-i asa, pentru Educatie.

Reactia ministrului Educatiei a fost, in aceste conditii, justificata: "inscrierea liderului FEN, Catalin Croitoru, in Partidul Democrat Liberal reprezinta recunoasterea oficiala a faptului ca acesta este portavocea partidului si a Cotroceniului, toate actiunile intreprinse de el in numele sindicatului fiind coordonate de PDL".

Liderul Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, nu face altceva decat sa completeze o suficient de lunga lista de sefi sindicali care au schimbat fara complexe baricada, aruncand pe rand cate o umbra de indoiala in plus in privinta sindicalismului romanesc.

Lista dezertarilor

CNSLR Fratia a fost principala pepiniera sindicala de politicieni de varf. Unul dintre primii lideri sindicali evadati in politica a fost, va mai amintiti de el?, Victor Ciorbea. Fostul presedinte CNSLR Fratia s-a plimbat de la stanga la dreapta, a trecut cateva luni pe la primaria Capitalei, vreun an pe la Palatul Victoria, si, doborat de Traian Basescu, a ajuns in divizia C a politicii.

In 1994, aceeasi federatie sindicala a mai ramas si fara un vicepresedinte evadat si el in politica - Marian Sarbu intrat in PDSR. A avut si el un viitor luminos ajungand chiar ministru al Muncii.

Inainte de alegerile din 1996, Miron Mitrea, presedinte executiv al CNSLR-Fratia si sindicalist transportator (de unde si porecla "Manivela") s-a lansat in politica, tot in PDSR, pe un traseu care avea sa-l aduca si pe el in Palatul Victoria, la Transporturi. Zilele trecute el a fost la un pas de o candidatura pentru primaria Capitalei, de care a scapat ca prin urechile acului.

Sa nu-l uitam nici pe Miron Cozma care i-a manipulat politic pe minerii din Valea Jiului cat incape. Dupa un popas la PRM, acum, la iesirea din inchisoare, vrea sa se lanseze puternic pe scena politica, fara prea mare succes, ce-i drept.

Sa mai adaugam la toate acestea locurile pe listele electorale oferite, deja traditional, de PSD sindicatelor, dar si alte forme de colaborare intre cele doua tabere indiferent de culoarea poltica, cum ar fi redistribuirea de locuri in Consiliile de Administratie.

Sindicalismul romanesc in picaj

Efectele acestor dezertari asupra sindicalismului romanesc sunt grave si evidente. Desi nu exista date oficiale privind numarul exact al angajatilor inscrisi in sindicate, conform estimarilor sindicale, proportia este de 35-50%. Adica destul de putin. Aderenta diminuata a miscarii sindicale se vede clar si in numarul tot mai mic de actiuni si de persoane mobilizate de catre confederatiile sindicale.

Mai mult succes au protestele individuale, cum a fost cel de la Dacia. Oamenii nu mai au incredere in liderii consacrati pe care-i suspecteaza ca sunt oricand dispusi sa faca saltul in politica, daca targul va fi suficient de bun. In aceste conditii, nicio actiune sindicala nu mai este scutita de suspiciunea manipularii politice.

Uneori, confirmarile sunt aproape hilare, cum a fost cazul protestului pensionarilor (si ei, iata, intr-un fel, sindicalizati) al carui organizator a recunoscut, candid, spijinul primit de la PSD si PD-L, carora le-a multumit pentru asigurarea transportului la Bucuresti. Suspiciunile politice contamineaza si acele actiuni sindicale care sunt, probabil, autentice.

Ce vor gandi acum profesorii din FEN despre protestele organizatie de federatie, despre intelegerile parafate de liderii ei, avand in vedere pasul facut de Catalin Croitoru?

Si mai este un aspect. Multi dintre liderii sindicali sunt oameni destul de bogati, daca nu chiar foarte bogati. Daca vedem ce masini conduc si in ce case stau, incepem sa credem ca activitatea sindicala este foarte profitabila. Probabil ca vom afla mai multe despre acest lucru de-acum, pentru ca legea ANI ii include pe liderii sindicali in categoria celor care trebuie sa depuna declaratii de avere.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#PDL, #educatie, #Catalin Croitoru, #dezertare, #lideri sindicali , #Emil Boc