Basescu: Guvernul trebuie sa intre in functiune pe 23 decembrie

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 10:46
3355 citiri
Basescu: Guvernul trebuie sa intre in functiune pe 23 decembrie
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca desemnarea lui Emil Boc pentru a doua oara in functia de premier tine cont de actuala conjunctura politica si economica si a precizat ca este datoria acestuia de a-si asigura o majoritate puternica in Parlament, pentru a putea respecta programul foarte strict convenit cu institutiile internationale pentru urmatoarele doua luni.

"Unele partide inca nu au iesit din atmosfera de campanie, altele au probleme interne. Data fiind realitatea politica, ma vad nevoit sa adopt o solutie pe care o pot asigura in momentul de fata in asa fel incat Romania sa rezolve prioritatea zero, aceeasi de a avea un guvern. De aceea am luat in consideratie propunerea PD-L si am emis decretul de desemnare a lui Emil Boc in functia de premier", a declarat Traian Basescu.

Seful statului s-a referit la calitatile care il recomanda, in opinia sa, pe liderul PD-L de a ramane in continuare premier, precizand ca Emil Boc este un om dedicat serviciului public, un om al dialogului si care "si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile rezultate din acordurile de finantare ratificate de Romania prin Parlament".

Presedintele a mai afrmat ca "este responsabilitatea premierului Boc sa isi formeze guvernul, dar i-am solicitat sa ma consulte strict in privinta ministrilor care fac parte din CSAT, in rest este o problema a partidelor si si-o asuma".

Programul convenit cu FMI

Seful statului le-a cerut partidelor parlamentare sa dea dovada de responsabilitate si sa faca tot posibilul pentru ca Romania sa poata respecta programul convenit cu delegatia FMI si UE in aceste zile si sa primeasca transele a treia si a patra in luna februarie.

In conformitate cu acesta, Guvernul trebuie sa intre in functiune pe 23 decembrie pentru a putea depune bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului.

"Incepand cu 4-5 ianuarie, Parlamentul trebuie sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe 16 ianuarie sa avem bugetul aprobat. Numai cu el aprobat de Parlament putem solicita prezenta echipei UE", a anuntat presedintele, precizand ca evaluarea institutiilor internationale ar trebui sa se incheie pe 20-27 ianuarie.

"Documentul trebuie sa fie pregatit pana pe 1 februarie pentru ca el sa fie circulat la toti membrii FMI cu doua saptamani inainte de sedinta board-ului", a mai spus presedintele, sedinta programata in perioada 12-15 februarie.

"Daca Romania isi va indeplini obligatiile legate de buget, pe 17 februarie putem primi simultan transa a treia si a patra, adica 1,5 miliarde de euro si 830 de milioane de euro. Un total de circa 2,3 miliarde de euro, care se vor imparti in doua: jumatate la BNR si jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar", a mai anuntat presedintele, cerand inca o data Parlamentului sa faca efortul necesar pentru incadrarea in aceste termene.

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat joi pe liderul PD-L Emil Boc drept prim-ministru, dupa ce miercuri a avut consultari la Palatul Cotroceni cu partidele si grupurile parlamentare.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Basescu desemnare premier, #Boc premier, #Basescu program FMI, #transa FMI, #Basescu Boc premier , #Emil Boc