Basescu: Guvernul trebuie sa intre in functiune pe 23 decembrie

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 10:46
3132 citiri
Basescu: Guvernul trebuie sa intre in functiune pe 23 decembrie

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca desemnarea lui Emil Boc pentru a doua oara in functia de premier tine cont de actuala conjunctura politica si economica si a precizat ca este datoria acestuia de a-si asigura o majoritate puternica in Parlament, pentru a putea respecta programul foarte strict convenit cu institutiile internationale pentru urmatoarele doua luni.

"Unele partide inca nu au iesit din atmosfera de campanie, altele au probleme interne. Data fiind realitatea politica, ma vad nevoit sa adopt o solutie pe care o pot asigura in momentul de fata in asa fel incat Romania sa rezolve prioritatea zero, aceeasi de a avea un guvern. De aceea am luat in consideratie propunerea PD-L si am emis decretul de desemnare a lui Emil Boc in functia de premier", a declarat Traian Basescu.

Seful statului s-a referit la calitatile care il recomanda, in opinia sa, pe liderul PD-L de a ramane in continuare premier, precizand ca Emil Boc este un om dedicat serviciului public, un om al dialogului si care "si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile rezultate din acordurile de finantare ratificate de Romania prin Parlament".

Presedintele a mai afrmat ca "este responsabilitatea premierului Boc sa isi formeze guvernul, dar i-am solicitat sa ma consulte strict in privinta ministrilor care fac parte din CSAT, in rest este o problema a partidelor si si-o asuma".

Programul convenit cu FMI

Seful statului le-a cerut partidelor parlamentare sa dea dovada de responsabilitate si sa faca tot posibilul pentru ca Romania sa poata respecta programul convenit cu delegatia FMI si UE in aceste zile si sa primeasca transele a treia si a patra in luna februarie.

In conformitate cu acesta, Guvernul trebuie sa intre in functiune pe 23 decembrie pentru a putea depune bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului.

"Incepand cu 4-5 ianuarie, Parlamentul trebuie sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe 16 ianuarie sa avem bugetul aprobat. Numai cu el aprobat de Parlament putem solicita prezenta echipei UE", a anuntat presedintele, precizand ca evaluarea institutiilor internationale ar trebui sa se incheie pe 20-27 ianuarie.

"Documentul trebuie sa fie pregatit pana pe 1 februarie pentru ca el sa fie circulat la toti membrii FMI cu doua saptamani inainte de sedinta board-ului", a mai spus presedintele, sedinta programata in perioada 12-15 februarie.

"Daca Romania isi va indeplini obligatiile legate de buget, pe 17 februarie putem primi simultan transa a treia si a patra, adica 1,5 miliarde de euro si 830 de milioane de euro. Un total de circa 2,3 miliarde de euro, care se vor imparti in doua: jumatate la BNR si jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar", a mai anuntat presedintele, cerand inca o data Parlamentului sa faca efortul necesar pentru incadrarea in aceste termene.

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat joi pe liderul PD-L Emil Boc drept prim-ministru, dupa ce miercuri a avut consultari la Palatul Cotroceni cu partidele si grupurile parlamentare.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Comentarii
Nicolae30
rank 5
patrula
rank 5
Citat Basescu: "sa ma consulte strict in privinta ministrilor care fac parte din CSAT"