Basescu nu il schimba inca pe Boc - vezi reactiile si ce urmeaza

Marti, 15 Februarie 2011, ora 23:59
10178 citiri
Basescu nu il schimba inca pe Boc - vezi reactiile si ce urmeaza
Foto: RTV

Traian Basescu a anuntat marti seara, la finalul intalnirii cu liderii PD-L, ca s-a discutat doar relansarea increderii in actualul Guvern. Despre eventuala schimbare a lui Emil Boc de la sefia Executivului, Basescu a spus ca exista multe solutii, dar discutiile sunt premature pana la Congresul UDMR.

Cat despre un premier independent, Basescu nu crede ca aceasta solutie ar avea sustinere in Coalitie. Conform unor inregistrari primite din interiorul salii de jurnalistii de la Antena 3, Traian Basescu le-ar fi spus celor prezenti ca, in timp ce el a sustinut inlocuirea lui Emil Boc cu un premier tehnocrat, majoritatea liderilor de organizatii judetene prezenti la intalnirea de luni seara de la Vila Lac au continuat sa il sustina pe Boc in fruntea Executivului.

Vezi ce au vorbit Basescu, Boc si parlamentarii PD-L

Premierul Emil Boc a declarat, la randul sau, ca nu se pune in acest moment problema schimbarii sale din functie, el exercitandu-si mandatul cu aceeasi "intensitate ca in prima zi". "Nu s-a discutat direct aceasta varianta, pentru ca nu este cazul acum. Nu a fost o asemenea discutie concret", a punctat Boc.

Premierul a explicat insa ca toate consultarile care au loc in aceste zile urmaresc sa "maximizeze sansele PD-L si coalitiei de guvernare de a castiga alegerile din 2012", in conditiile in care se apropie revenirea pe crestere economica, iar aceste formatiuni trebuie sa culeaga la alegeri roadele politice ale muncii lor.

Boc: Nu s-a discutat inlocuirea mea, nu este cazul acum

O noua intalnire intre seful statului si liderii locali ai PD-L are loc marti seara, in aceeasi locatie ca si in seara precedenta.

Ce spun principalele forte politice

Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Basescu ca a uitat in aceste zile sa fie presedintele Romaniei, preferand sa se ocupe de soarta PD-L, si a respins din start orice consultare cu acesta pe tema formarii unui nou guvern din care sa faca parte si democrat-liberalii.

Ponta: Basescu nu mai e presedintele Romaniei, ci al PD-L

In schimb, presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea sa politica va sprijini, ca si pana acum, Guvernul, pentru a asigura stabilitatea politica a tarii. In opinia sa, o schimbare este insa necesara in conditiile relansarii economice, dar a subliniat ca PD-L a fost singurul partid care, in ciuda tuturor criticilor si acuzelor, a avut curajul sa ia masuri impopulare absolut necesare redresarii tarii.

Intrebat daca UNPR sustine sau nu varianta unui premier independent, Diaconescu a raspuns: "E nevoie de un premier care sa mearga pana la capat cu toate masurile".

Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a confirmat marti seara consultarile cu presedintele Traian Basescu, afirmand ca in opinia celor pe care ii reprezinta cel mai bine ar fi ca premierul Emil Boc sa nu fie schimbat.

Pambuccian: Mai dezirabil ar fi sa nu se schimbe premierul

Cat despre UDMR, maghiarii nu se opun schimbarii premierului Boc, dar nu agreeaza un prim ministru tehnocrat. Kelemen Hunor a declarat, marti seara, ca, in cadrul discutiilor care au existat inclusiv cu Traian Basescu, s-a stabilit ca fiecare membru al coalitiei sa evalueze guvernarea pentru ca o decizie sa se ia in doua saptamani, adaugand ca Uniunea prefera varianta unui premier politic.

Kelemen: UDMR prefera premier politic, decizia se ia in 2 saptamani

Marti dupa-amiaza, Traian Basescu s-a intalnit cu grupurile parlamentare ale Coalitiei la Palatul Parlamentului.

Ziare.com v-a prezentat LIVE defasurarea intalnirii

- Traian Basescu a declarat la finalul reuniunii ca a dorit sa vorbeasca cu grupurile parlamentare ale PD-L despre relansarea increderii in Guvern, odata ce economia da semne de revenire si nu mai este nevoie de masuri de austeritate. El a precizat insa ca nu se va lua o decizia pana nu se vor incheia alegerile in UDMR.

Basescu vrea sa schimbe stilul de guvernare, dar asteapta alegerile din UDMR

- Presedintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat ca USL nu va vota niciun premier independent propus de presedintele Traian Basescu.

"USL are o pozitie foarte clara si consecventa. Avem un partid, un Guvern si un presedinte incompetenti si corupti, care nu pot sa ofere vreo solutie de guvernare a Romaniei. Ca atare, daca avem de-a face cu o criza de Guvern, mai mult sau putin fortata, USL este gata sa-si asume guvernarea. (...)Am indoieli ca presedintele se va debarasa de Emil Boc. USL nu va particpa insa la nicio forma de guvernare care sa contina PD-L. Nu vom vota niciun premier independent propus de Basescu", a declarat Antonescu.

Crin Antonescu: USL nu va vota un premier independent

- Ministrul Turismului, Elena Udrea, a spus ca nu s-a discutat despre inlocuirea lui Emil Boc cu un prim-ministru independent. Este, insa, o varianta "teoretic posibila".

Intrebata despre vehicularea numelui viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, pentru functia de premier, Elena Udrea a declarat ca nu a auzit despre asa ceva.

- Liderul PSD, Victor Ponta, a anuntat ferm ca PSD va vota impotriva oricarei variante de guvern PD-L, cu Emil Boc premier sau fara. "Nu e necesara schimbarea unui om. Nu ai pe cine sa aduci care cu Guvernul corupt si incompetent sa aiba ce sa faca", a declarat Ponta.

Insa, presedintele social-democrat a tinut sa precizeze ca ideea unui premier independent "nu exista la modul real".

Ponta: Vom vota impotriva oricarui guvern PD-L

- Seful statului a venit insotit de Emil Boc, Roberta Anastase si de alti lideri democrat-liberali. "Discutam probleme politice, va spun dupa", a spus Traian Basescu, in timp ce intra pe usa salii unde este organizata reuniunea.

- Liderii PD-L au sosit la Palatul Parlamentului, pentru a se intalni cu presedintele Traian Basescu.

- Deputatul Dan Pasat a fost printre primii parlamentari care au sosit la reuniunea grupurilor parlamentare ale PD-L cu premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu.

Pasat le-a vorbit ziaristilor despre decizia lui de autospendare din partid precizand ca nu s-au facut presiuni asupra sa din partea PD-L pentru a lua aceasta hotarare.

- Inainte de intalnirea de la Parlament, premierul Emil Boc s-a dus pana la Palatul

Cotroceni, pentru a vorbi singur cu presedintele Traian Basescu.

Bursa zvonurilor

Printre numele vehiculate in ultimul moment, pentru a prelua functia de premier, se numara cel al viceguvernatorului BNR Cristian Popa. Surse din partid citate de Mediafax afirma ca varianta pe care seful statului ar urma sa o propuna democrat-liberalilor este aceea ca Emil Boc sa ramana la sefia PD-L, iar functia de premier sa fie preluata de un independent cu un Cabinet politic.

Cine este Cristian Popa, premierul pe care l-ar dori Basescu?

Pe de alta parte, insa, tot surse politice au declarat, pentru Evenimentul Zilei ca este foarte putin probabil ca presedintele Basescu sa pronunte vreun nume drept inlocuitor pentru Emil Boc. Practic, seful statului a vrut sa afle de la pedelisti care este varianta cea mai agreata in partid: premier politic sau premier independent.

Intalniri succesive

Intrevederea de marti are loc dupa o serie de intalniri succesive cu liderii democrat-liberali din teritoriu, in care, sustin surse parlamentare, s-a pus in discutie mandatul lui Emil Boc de sef al Guvernului, dar si al partidului. O intalnire a avut loc duminica seara, potrivit surselor din partid, iar alte doua in cursul zilei de luni.

Potrivit unor surse participante la discutii, presedintele le-ar fi propus democrat-liberalilor varianta unui premier independent, care sa preia fraiele guvernului de la Emil Boc, caruia nu i s-ar rezerva nici macar functia de presedinte de partid.

Liderii PD-L nu ar fi fost de acord cu asemenea scenariu, propunandu-i sefului statului ca alternativa preluarea functiei de premier de catre un om de partid, o solutie avansata in acest sens fiind Vasile Blaga. Potrivit surselor citate, presedintele nu a fost de acord cu aceasta propunere, fiind sustinut de gruparea apropiata sefei PD-L Bucuresti Elena Udrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#intalnire Basescu PDL, #intalnire Basescu Boc , #Emil Boc