Cartile lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 12:40
12250 citiri
Cartile lui Traian Basescu

In functie de ceea ce va face in urmatoarele zile, Traian Basescu ar putea pierde sau castiga alegerile prezidentiale. Domnia sa are, teoretic, cateva optiuni certe: sa treneze nominalizarea unui nou premier pentru mentinerea guvernului Boc, ca interimar pana la alegeri; sa-l desemneze din nou pe Emil Boc pentru formarea unui cabinet PD-L minoritar; sa desemneze un premier tehnocrat ales de el pentru un guvern independent/de uniune nationala; sa desemneze premierul tehnocrat propus de PSD+PNL.

Deocamdata nu stim ce va alege Traian Basescu, dar avem cateva prime indicii.

Din start vedem ca presedintele vrea sa lase impresia ca se grabeste. A declansat deja consultarile cu partidele parlamentare, la numai cateva ore dupa caderea guvernului, si a declarat ca vrea sa limiteze perioada de incertitudine politica. Cert este ca prin aceasta miscare foarte rapida, Traian Basescu l-a lasat in offside pe Mircea Geoana.

"Trebuie sa se consulte intai partidele intre ele si abia apoi cu presedintele" a raspuns cam nervos liderul PSD, care a refuzat sa se duca la Cotroceni marti seara. Ati daramat guvernul in plina criza economica fara a avea o varianta deja pregatita pentru a o pune in loc si incetiniti acum procedura?, ar fi intrebarea logica, destul de neplacuta pentru PSD. Refuzul lui Mircea Geoana de a se duce la consultarile de la Cotroceni, etapa prealabila si inevitabila pentru alcatuirea noului guvern, a picat teribil de prost pentru un prezidentibil care se da de ceasul mortii de grija crizei, in pofida faptului ca s-a repliat rapid pe solutia liberalilor.

In al doilea rand, chiar inainte de consultari, Traian Basescu si-a afirmat clar, din nou, prerogativele esentiale in procesul alcatuirii unui nou guvern. "Nu ma voi abate de la litera Constitutiei", a subliniat presedintele imediat dupa ce a citat prevederile legii fundamentale.

Ce insemana asta? Ca desemnarea premierului este prerogativa sa absoluta, deci nu-i poate fi bagat pe gat unul, cat timp nu exista partid majoritar. Dar coalitie majoritara? Ea exista de facto, PNL+PSD +UDMR, dar nu este consfintita juridic, printr-un document inregistrat la tribunal, asa cum a fost, de exemplu, Parteneriatul pentru Romnaia. Cu siguranta ca Traian Basescu va folosi acest argument tehnic pentru a bloca pretentiile PSD+PNL de a da premierul sau celor care ii vor aminti ca saluta orice majoritate transparenta. Iar daca acestea vor semna si parafa rapid un pact, aceasta "322" cu acte in regula ii va folosi de minune lui Traian Basescu la prezidentale.

Asadar, revenind la optiunile invocate la inceput, este riscant pentru presedinte sa forteze mentinerea unui cabinet PD-L minoritar, eventual prin redesemnarea lui Emil Boc, pentru ca asta i-ar sabota distantarea electorala de partid si imaginea de independent. In plus, in prag de alegeri, presedintele nu are nevoie de acuzatia ca saboteaza Constitutia, pe care a subliniat ca o va respecta neabatut si nici de cea ca, alegand o solutie evident indezirabila, accentueaza criza.

Dinspre PSD si PNL ii vine propunerea unui guvern anticriza independent, sustinut politic si condus de un tehnocrat. Aceasta solutie, dimpotriva, i-ar intari aura de independent, cu atat mai mult cu cat vine de la adversar, si ar fi pe placul poporului satul de politicieni incompetenti.

Dar care tehnocrat sa fie? Este improbabil ca presedintele sa-l inghita pe Klaus Iohannis, nu neaparat pentru ca ar avea ceva impotriva lui, ci pentru ca si-ar asuma astfel o infrangere majora cu cost electoral. De altfel, presedintele a sugerat, cum spuneam, ca nu va accepta un premier impus.

Asa ca presedintele ar putea veni cu independentul lui, poate chiar unul dintre consilierii sai de la Cotroceni. Sa ne amintim ca a propus varianta unui independent si pentru ministerul de Interne, ca solutie de iesire din blocaj si credibilitate mare. Presedintele ar muta astfel mingea in terenul adversarilor: ati vrut independent, luati independent! Va fi greu pentru PSD si PNL sa refuze un tehnocrat, dupa formula pe care au propus-o, asumandu-si astfel sa pastreze tara in criza, cu toate consecintele, inclusiv o eventuala prabusire a cursului, doar pentru ca nu e tehnocratul lor.

Dar alcatuirea unui guvern general acceptabil se va dovedi o misiune imposibila. Ministrii ar trebui sa fie specialisti, agreati de toate partidele care sa mai fie dispusi sa si lase proiectele actuale, pentru ca oamenii valorosi au intotdeauna proiecte importante in derulare, pentru a guverna doua luni in plina criza, in campanie electorala, intre focuri. Eu nu cred ca se vor gasi usor nici macar 11 astfel de sinucigasi.

Sa nu fim naivi, nimeni nu vrea independenti autentici. Important e cine joaca mai bine cartea.

Dar presedintele are, teoretic, si optiunea guvernului de uniune nationala condus tot de un tehnocrat numit de el. Va dati seama ce lupta pe ministere ar incepe, ce spectacol politic ar oferi partidele, cat ar dura si cat de discreditati ar iesi din el prezidentiabilii sefi de partide? Oare cui i-ar folosi acest spectacol la alegeri? Si daca, totusi, un astfel de guvern independent sau de uniune nationala ar iesi cu forcepsul, el ar fi perceput ca o reusita a presedintelui.

Una pestea alta, dincolo de toate jocurile de imagine si electorale, cabinetul Boc are toate sansele sa ramana interimar la Palatul Victoria pana la alegerile prezidentiale. De fapt aceasta si este varianta cea mai avantajoasa pentru Traian Basescu, dar probabil ca presedintele vrea sa se asigure ca nu-i va fi si imputata.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...