Cate capete trebuie sa cada? (Opinii)

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 00:10
3193 citiri
Cate capete trebuie sa cada? (Opinii)
Foto: stiri.rol.ro

In sfarsit, s-a creat un trend extraordinar pentru reforme adevarate. Cvasitotalitatea cetatenilor din strada e de acord ca e nevoie de reforme serioase care sa scoata Romania din inapoiere, ca asa nu se mai poate, ca, vinovat de starea de saracie si coruptie, regimul Basescu trebuie sa plece.

Daca exista o masa critica pentru schimbare, de ce incercati sa o divizati, domnilor diriguitori si jurnalisti de trei parale?

Pentru a crea un astfel de trend, leadership-ul multor tari investeste o groaza de fonduri. Slava Domnului, la noi s-a creat singur, e adevarat, cu o imensa contributie, a contrecoeur desigur, a prezentului Executiv. Se cer schimbari nedemocratice? E vreuna dintre cererile multimilor antinationala sau anticonstitutionala?

Poporenii da, iar voda ba

Sa le vedem. Le citim pe lozinci, ascultam sloganele si le dam subiect si predicat: presedintele sa-i respecte pe cetateni, sa nu incalce legile si Constitutia, sa-si tina cuvantul dat; primul ministru si guvernul sa actioneze in favoarea tuturor cetatenilor, nu doar a clientelei de partid, sa nu aiba alta preocupare decat pentru interesele cetatenesti; alegeri anticipate; Parlamentul sa respecte vointa politica a electoratului, nu poftele de putere ale unui ins sau ale unui partid; justitia sa-i pedepseasca pe hoti si sa recupereze bunurile furate. Dupa aplicarea dezideratelor de mai sus, protestatarii spera sa traim toti mai bine.

Istoricii spun ca popoarele, natiunile nu gresesc niciodata, desi sunt mari indoieli ca exista vreo entitate omeneasca nesupusa greselii. Dificultatea vine din aceea ca rareori conducatorii sunt in stare sa le inteleaga mesajul, iar atunci natiunile, poporenii lor prind aripi, la fel cum rareori sunt dispusi sa-si sacrifice privilegiile de dragul binelui comun. Atunci vin revoltele si cad capete.

De ce dregatorii nu sunt in slujba cetateanului?

Ar fi fost de asteptat insa ca toti diriguitorii, caci absolut toti au jurat credinta si dragoste vesnica patriei, sa sprijine, ba chiar sa lupte cu toata energia de care sunt capabili pentru indeplinirea vointei populare. La fel, daca ne luam dupa ceea ce spun si scriu, jurnalistii ar fi trebuit sa fie de partea multimilor, caci eforturile celei de-a patra puteri in stat le sunt dedicate. De ce nu se intampla asa? De ce-si salveaza pielea prin ipocrizie?

Atitudinea conducatorilor si a mediilor fata de semeni coincide cu atitudinea fata de adevar si dreptate. Cand incalca adevarul si legea, Puterea isi pierde legitimitatea, fiind de datoria fiecarui cetatean sa se impotriveasca. Este dreptul fiecaruia sa aiba opinii, dar opiniile trebuie sa plece de la lege si adevar.

Buna guvernare?

Daca majoritatea parlamentara ar fi legiferat in interesul intregului popor, daca Basescu si Boc ar fi bineguvernat, adica i-ar fi respectat pe alegatorii in numele carora isi exercita mandatul, lucrurile n-ar fi ajuns aici. Se vede bine ca n-au facut-o. De ce n-au facut-o? De dragul Puterii, fie personale, fie de grup. Nici vorba de binele comun:

- ultimele 17 legi au trecut prin asumarea raspunderii guvernului, iar Parlamentul si-a pierdut atributul suveranitatii; Legea Pensiilor a trecut fara cvorum, iar CCR spune ca e corect; negocierile politice sunt tot mai rare, principiul de drept "audiatur et altera pars" e vorba goala, Opozitia fiind de trei ani scoasa complet din ecuatia politica.

- presedintele Romaniei trebuie sa reprezinte tara pe plan extern, sa urmareasca echilibrul puterilor in stat, fiind un factor de mediere, ori Domnia SA conduce de facto si Guvern si partid si servicii, taie salarii, angajeaza si demite in direct, imprumuta 20 de miliarde de Euro in numele nostru fara a ne intreba etc.

- bugetul national se imparte discretionar in functie de alte interese decat ale contribuabililor. In loc de investitii pentru dezvoltare si noi locuri de munca, tara s-a umplut de sali de sport, stadioane si parcuri la tara, gondole, partii de schi, iar banii pentru servicii edilitare sau de sanatate si educatie sunt drastic dijmuiti de clientela de partid.

- prin metode diverse, se incearca a se legifera avantajul partidelor din arcul guvernamental la viitoarele alegeri.

Oare cate capete trebuie sa mai cada pana cand liderii vor invata democratia si buna guvernare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Buna guvernare binele comun Executiv Parlament, #Basescu Boc Romania, #multimi revolta masa critica , #Emil Boc