Cea mai proasta veste pentru romani

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 28 August 2010, ora 23:30
13751 citiri
Cea mai proasta veste pentru romani
Foto: Romania Libera

Pentru ca in ultima perioada ne-am invatat cu vestile proaste, ar trebui sa avem puterea si sa privim adevarul in fata, sa nu ne facem iluzii si sa nu inceram sa fentam realitatea. Nu va fi mai bine. Cel putin nu in viitorul apropiat.

O veste proasta si pentru presedintele tarii este ca, la intoarcerea sa din concediu, il asteapta un Guvern cu credibilitatea facuta praf - 85% dintre nu mai au incredere in Executiv.

Cresterea economica insignifianta, acel celebru de acum 0,03%, a luat mintile guvernantilor. Ceea ce cu greu poti numi crestere economica, oricat de bine intentionat ai fi, reprezinta insa o enorma gura de aer pentru Boc si ai sai. Cifra le permite sa spere, sa arunce din nou vorbe pe piata, sa transmita mesaje optimiste, sa ne spuna ca drumul pe care mergem este cel bun. Desi noua din zece romani considera ca tara se indreapta in directia gresita si economia nu functioneaza.

Pentru a scapa de furia oamenilor, pentru a masca modificarile legii salarizarii unice, unde au fost din nou redusi coeficientii de calcul aproape in totalitate, Guvernul prefera sa se agate de sclipirea insesizabila a economiei. In fapt, guvernarea portocalie nu a facut altceva, de cand a ajuns la putere, decat sa transmita mesaje confuze, la nimereala, aproape toate fara nicio tangenta cu realitatea.

Cand ne adanceam tot mai mult in criza, ei ne spuneau ca am iesit, cand intram pana la gat in faliment si incapacitate de plata, aceiasi ministri in frunte cu premierul ne strigau pe toate posturile ca e sfarsitul crizei. Cand s-au convins si ei ca recesiunea este serioasa si nu o pot controla deloc, au recunoscut spasiti ca s-ar putea sa ne mai fie ceva timp greu.

Acum a venit aceasta crestere pipernicita care i-a bulversat total. Ce sa mai creada ei insisi despre mersul economiei? Sa spuna ca va fi bine si sa riste iarasi sa se friga sau sa nu spuna nimic, sa il astepte pe tatal lor din vacanta si pana atunci sa taie ce mai au de taiat din salariile de la anul, pe fondul haosului si harababurii create de lovitura data artistilor, intelectualilor si jurnalistilor cu plata contributiilor sociale pentru drepturile de autor?

Nimic mai simplu pentru Boc. A spus ca este un optimist moderat. Ca si cum ai putea sa speri, dar sa nu iti faci iluzii. Cred ca nimeni inca din Guvern nu si-a facut o imagine despre cum va arata viata in Romania la toamna si, mai ales, la iarna. Cand vor veni facturile la intretinere fara subventii, cand ratele neplatite la banca se vor aduna, cand salariile reduse (in unele cazuri cu peste 50%) isi vor face si mai adanc simtita prezenta (sau absenta), iar preturile vor creste si mai mult in urma maririi TVA-ului.

Atunci va fi vremea pentru remanierea Guvernului. Va fi cel mai bun moment pentru ca presedintele sa dea o alta gura de aer populatiei si, implicit, puterii actuale. O singura intrebare ramane deshisa - pana unde va merge cu decapitarile, din moment ce premierul, Emil Boc, este si cea mai mare si slaba veriga din Guvern, dar si punctul forte al presedintelui, tocmai datorita slabiciunii si obedientei sale.

Peste toate celelalte probleme va fi asternuta mereu hahaiala si circul cu care actualii guvernanti ne-au obisnuit de aproape doi ani. Sunt paraleli cu economica si masurile adevarate de iesire din criza, insa devin tot mai buni in manipularea opiniei publice si in provocarea haosului social. Un spectacol care nici macar nu este gratuit, caci ne costa tot mai mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Traian Basescu Emil Boc, #Guvern Basescu remaniere, #romani bani Basescu Boc , #Emil Boc