Emil Boc, o prima dezamagire de la Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 13:29
10805 citiri
Emil Boc, o prima dezamagire de la Traian Basescu

Printre randuri, dar destul de clar, Traian Basescu a incercat sa explice ca a fost nevoit sa-l desemneze premier pe Emil Boc pentru ca partidele nu au depasit mentalitatea de campanie si nu au vrut sa se inteleaga, iar tara si banii de la FMI nu au timp de tatonari, induplecari, negocieri post cu post si litera cu litera. Pana la un punct, argumentele sale stau in picioare.

Solutia ideala ar fi fost un independent de calibru mare, o specie insa rara si greu de convins. Se pare, de exemplu, ca nici Lucian Croitoru si nici Mugur Isarescu nu au mai vrut sa se bage. In aceste conditii, un premier PD-L putea fi, intr-adevar, solutia cea mai rapida si fezabila a momentului. Argumentele se opresc insa la numele alesului.

Un premier PD-L era o varianta de inteles, dar nu Emil Boc. Oare de ce nu a fost renominalizat, de exemplu, Liviu Negoita, un politician cu o vigoare, imagine si, probabil, competenta incomparabil mai bune?

Emil Boc este un om onest, poate cel mai onest dintre premierii de pana acum ai Romaniei. Iar fidelitatea lui fata de Traian Basescu, intr-o tara in care politicienii tradeaza fara sa clipeasca, poate fi privita ca o calitate. Dar aceste doua calitati nu-l recomanda petru sefia Guvernului dupa un mandat marcat de atat de multe esecuri.

Desigur, multe dintre esecuri au fost provocate de PSD. Dar cele cinci ordonante de guvern neconstitutionale, caracterizate chiar de Traian Basescu drept "lipsa de profesionalism", ii sunt imputabile profesorului de drept constitutional Emil Boc. Performanta foarte slaba a tripletei economice a PD-L, Pogea-Videanu-Berceanu, ii este, si ea imputabila.

Dupa cum onestitatea sa paleste in fata acuzatiilor care planeaza asupra a cel putin doi dintre ministrii PD-L: Elena Udrea, in carti din nou, si Monica Iacob Ridzi, urnita dupa presiuni infernale din fostul Cabinet, dar pastrata sefa organizatiei de tineret a PD-L.

E adevarat ca Traian Basescu avea, poate, o datorie morala fata de Emil Boc, care si-a abandonat mandatul la primaria Clujului atunci cand a fost nevoie de el si fara un nou mandat ar fi ramas cumva in afara jocului. E la fel de adevarat ca programul economic este deja facut de FMI si tot ce trebuie acum e un ministru de finante bun (sa speram ca se confirma varianta Lucian Croitoru) care sa-l aplice cu strictete si inteligenta.

Dupa cum presedintele ar putea urmari ca prin Emil Boc sa se asigure ca reformele pe care le promoveaza (constitutionala, a educatiei, poate chiar electorala, desi ma indoiesc ca independentii ar vrea un vot uninominal curat) vor fi puse pe picioare. Ce ne facem insa cu reforma clasei politice?

Daca Emil Boc ar fi doar marioneta lui Traian Basescu tot ar mai fi cum ar mai fi. Eu ma tem mai tare de faptul ca desemnarea sa este, de fapt, o imensa victorie a baronilor portocalii. Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea, Vasile Blaga se simt minunat sub sefia lui Emil Boc, care nu le-a deranjat in niciun fel afacerile si combinatiile.

L-au auzit pe Emil Boc suparat ca ministrul Economiei n-a vrut sa desfiinteze compania energetica nationala, ci doar sa o divida in buna intelegere cu, pe atunci, PSD? L-ati auzit nemultmit de starea infrastructurii, mai ales cea feroviara? Despre lipsa de reactie la ispravile d-nei Udrea ce sa mai vorbim! Cu onestitatea sa indiscutabila, Emil Boc este un fel de fecioara senina sefa de bordel.

Si, atunci, de ce sa-l fi vrut baronii PD-L pe Liviu Negoita? Ca sa le incurce ploile, ca sa ceara cumva socoteala, sa fie cu adevarat sef? Se stie ca dl. Negoita este in relatii proaste cu ei, fiind tinut mereu departe de luarea deciziilor majore si scapand de mazilire doar datorita sprijinului de la Cotroceni.

Dar de ce nu l-a mai vrut Traian Basescu pe Liviu Negoita? Cam doua ar fi raspunsurile logic posibile: ori are alte planuri pentru el si prefera sa-l fereasca de erodarea intensa a urmatorului an de guvernare, fie Traian Basescu a pierdut partida cu baronii PD-L care isi aroga o buna parte din victoria lui la prezidentiale.

Indiferent care este explicatia, prin desemnarea lui Emil Boc, Traian Basescu dezamageste grav. Nu poti vorbi sincer despre reconciliere, despre lectia primita de la romani, cand la nici 24 de ore actionezi exact, dar exact, in sens contrar si numesti un premier care adanceste falia din politica si societate.

Dar nici pozitia lui Emil Boc nu este de invidiat. El pleaca la drum insotit mai mult de huiduieli decat de aplauze. Iar pe masura ce va lua masurile nepopulare, imposibil de evitat, huiduielile se vor amplifica. Emil Boc ar putea iesi din mandat cu o imagine dezastruoasa si fara niciun capital electoral. Adica numai bun de trimis in linia a doua a partidului, la "onorifici". Maurul isi va fi facut datoria.

Amaraciunea pilulei Emil Boc ar putea fi atenuata sau, dimpotriva accentuata, de componenta echipei guvernamentale. Deocamdata, avem un zvon cald, unul rece, pe alocuri contradictorii. Se vor confirma sau infirma cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Basescu premier desemnat Boc, #Emil Boc premier desemnat, #Boc noul premier , #Emil Boc