Negocierile pentru formarea Guvernului - minut cu minut

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 18:20
11345 citiri
Negocierile pentru formarea Guvernului - minut cu minut
Foto: Gov.ro

Presedintele Traian Basescu a invitat miercuri partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, pentru o noua runda de consultari pe tema formarii unui Guvern cu puteri depline, dupa ce Cabinetul condus de Emil Boc a cazut pe 13 octombrie in urma motiunii de cenzura PNL-PSD "11 impotriva Romaniei".

Basescu a declarat ca cel mai probabil va anunta, joi, la ora 10.00, premierul desemnat, inainte de a pleca la summit-ul de la Copenhaga.

Iata cum au decurs negocierile:

18:10 - Presedintele Traian Basescu le-a atras atentia celor de la PD-L, ca, desi trebuie ca ei sa asigure formarea guvernului, pentru ca au fost partidul al carui candidat a castigat cele mai multe voturi, vor trebui sa aiba grija sa formeze si o majoritate solida in jurul lor pentru ca tot ceea ce a promis in campanie sa poata deveni realitate.

"Ma asteptam, cand vorbeati de prioritati, sa amintiti si prioritatile pe care eu le-am sustinut in campanie, pentru ca le-am convenit impreuna: modificarea Constitutiei, agricultura... si nu uitati reforma Parlamentului. Iar pentru asta trebuie o majoritate suficienta care sa asigure trecerea prin Parlament a legilor", a spus Basescu.

18:00 - Liderii democrat-liberali au ajuns la Palatul Cotroceni. Incep consultarile cu PD-L.

17:45 - Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat dupa consultarile cu Traian Basescu ca varianta ca Marian Sarbu sa faca parte din Guvern este "o propunere de tip cadou otravit" si a anuntat ca, daca Traian Basescu va desemna un premier de la PDL, PSD va vota impotriva in Parlament.

17:30 - "Probabil ca joi dimineata, la ora 10.00, voi anunta numele premierului, urmand ca doua zile, joi si vineri, cat eu sunt la summit-ul de la Copenhaga, sa mai puteti avea discutii", a anuntat Traian Basescu, in timpul intalnirii cu reprezentantii PSD.

Optiunea presedintelui este pentru "un Guvern sigur" si acesta a anuntat ca va merge "pe o formula care sa securizeze stabilitatea guevrnamentala". Basescu a precizat ca si-ar dori ca si PSD-ul sa participe la guvernare, aratandu-si aprecierea pentru ceea ce a facut si ar mai putea sa faca Marian Sarbu la Ministerul Muncii. Mircea Geoana a declarat ca e nevoie de o formula "cu o majoritate cat mai ampla".

17:00 - Deputatul PD-L Costica Canacheu a confirmat, la Realitatea Tv, zvonurile conform carora Emil Boc este propunerea democrat-liberalilor pentru functia de prim ministru al Romaniei.

16:45 - "Permiteti-mi sa fiu direct, convingerea mea si a noastra este ca dumneavoastra nu ne vreti in Opozitie, de asemenea ca nu ne vreti la Putere cu adevarat, ci ca ne vreti complici ai unei puteri care va apartine", si-a inceput Antonescu discursul, primind drept raspuns de la Basescu: "Nu-mi dau eu seama, dar parca s-a terminat campania electorala?!".

Discutiile dintre Basescu si liberali nu au dus la niciun rezultat, liberalii nedorind un premier PD-L si Basescu respingand varianta unui independent.

16:40 - Liderii PSD au ajuns la Palatul Cotroceni si Mircea Geoana a declarat ca formatiunea pe care o conduce este dispusa sa participe la o majoritate ampla daca presedintele il va propune premier pe Crin Antonescu.

16:10 - Liderii liberali au ajuns la Palatul Cotroceni. Incep consultarile cu PNL.

15:45 - "UDMR a raspuns invitatiei PD-L, dupa consultari cu toate partidele, si a convenit in principiu ca impreuna am putea sa mergem mai departe pentru constituirea unei majoritati parlamentare si a unui Guvern", l-a asigurat liderul UDMR Marko Bela pe presedintele Traian Basescu, dupa ce l-a felicitat pe acesta pentru obtinerea unui nou mandat.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a tinut sa multumeasca electoratului maghiar care i-a acordat voturile, declarand ca este "convins ca divergente de program nu pot exista intre cele doua partide (n.r. PD-L, UDMR)" si ca inca nu si-a pierdut speranta in cooptarea liberalilor la guvernare.

15:30 - Au inceput consultarile cu UDMR.

14:56 - Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul consultarilor cu parlamentarii independenti, ca stie ca, in timpul negocierilor cu partidele, "una dintre conditii era neaplicarea rezultatului referendumului".

14:50 - Au inceput consultarile intre grupul parlamentarilor independenti si presedintele Traian Basescu.

14:10 - Presedintele Traian Basescu a afirmat ca isi doreste ca Romania sa aiba un guvern pana la Craciun sau in cel mai rau caz intre Craciun si Anul Nou.

14:00 - Au inceput consultarile de la Cotrocenii. Primele discutii se poarta cu reprezentantii minoritatilor nationale.

13:50 - Surse democrat-liberale: Liderii PD-L se vor prezenta la consultari cu propunerea ca presedintele partidului, Emil Boc, sa ocupe functia de premier, insa ultimul cuvant il va avea Traian Basescu.

13:47 - "Optiunea realista este cu un premier independent sau de la PD-L", a declarat Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor nationale, inainte de intrarea la consultari.

13.50 - "Nu am gasit posibilitatea unei intelegeri sau a unei continuari, a unei deschideri. Primul nostru principiu este ca un guvern este expresia unei majoritati. Nu este impartasita insa si de PD-L care nu se poate angaja decat partial la acest un punct de vedere", a declarat Crin Antonescu, dupa negocierile cu PD-L.

13:40 - Liderul PD-L Emil Boc a declarat dupa intalnirea cu PNL ca presedintele Romaniei va fi pana la urma cel care va desemna premierul, in conditiile in care ambele partide isi revendica acest post.

Emil Boc a adaugat ca formatiunile in cauza au multe puncte de vedere in comun, dar si viziuni diferite in privinta anumitor aspecte, urmand ca rezultatul acestor negocieri sa se vada dupa consultarile de la Cotroceni, cu presedintele Romaniei.

13:00 - Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca reconcilierea politica depinde de Traian Basescu, adica de numirea lui Crin Antonescu premier.

12:00 - Au inceput negocierile dintre PNL si PD-L, ultima intalnire inainte de consultarile de la Cotroceni.

11:20 - Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a afirmat dupa discutiile cu Marko Bela ca relatiile PNL cu UDMR vor ramane unele de respect si comunicare, iar acordul dintre cele doua partide ramane valabil, indiferent daca vreunul dintre ele ajunge la guvernare.

11:12 - Dupa negocierile cu liberalii, liderul UDMR Marko Bela a afirmat ca Uniunea sustine solutia majoritara si, desi poate forma o majoritate doar cu PD-L, prefera sa fie insotit si de PNL.

09:00 - UDMR poarta negocieri cu PNL.

Programul consultarilor de la Cotroceni

Primul invitat la discutii a fost grupul parlamentar al minoritatilor nationale care a fost asteptat la Cotroceni de la ora 14.00 la 14.30.

Grupul independentilor a avut alocat pentru intalnirea cu seful statului intervalul 14.45 - 15.15.

Au urmat UDMR de la ora 15.30 pana la ora 16.00, PNL de la ora 16.15, pana la 16.45, PSD de la 17.00 la 17.30, si PD-L de la ora 17.45, pana la 18.15.

Consultarile convocate de Traian Basescu au fost precedate de negocieri intre partidele parlamentare. PD-L s-a intalnit in repetate randuri cu UDMR, independentii si minoritatile, in urma negocierilor purtate degajandu-se o noua majoritate parlamentara ce urmeaza sa fie parafata printr-un acord. De cealalta parte, PSD si PNL au anuntat marti seara ca raman aliate si vor merge la Cotroceni cu un mandat comun, acela de a forma Guvernul sub conducerea liderului PNL, Crin Antonescu, in calitate de premier.

Emil Boc, Lucian Croitoru, Liviu Negoita. Cine urmeaza?

Este pentru a treia oara cand PD-L, PSD, UDMR, minoritatile si grupul independentilor din Parlament participa la consultari privind desemnarea unui nou Executiv. Dupa demiterea Cabinetului Boc, seful statului l-a insarcinat pe Lucian Croitoru cu formarea unui nou Guvern, dar acesta a fost respins in plenul Parlamentului de coalitia PSD-PNL-UDMR-minoritati, care l-ar fi dorit ca prim-ministru pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Dupa o a doua runda de consultari, pe 6 noiembrie, Traian Basescu a desemnat un nou premier in persoana primarului sectorului 3, Liviu Negoita. Acesta a preluat programul de guvernare al lui Croitoru si s-a prezentat in termenul prevazut de lege in Parlament cu o lista de ministri PD-L, in conditiile in care celelalte partide au refuzat sa participe la guvernare in asteptarea rezultatului alegerilor prezidentiale.

Neexistand un termen legal pana la care Parlamentul sa se pronunte prin vot asupra unui Guvern, ministrii propusi de Liviu Negoita nu au mai fost audiati de comisiile parlamentare si nici nu s-a mai ajuns la vot, motiv pentru care primarul sectorului 3 si-a depus marti mandatul in fata presedintelui Romaniei, ceea ce a deschis calea pentru o noua varianta de premier.

Pe tot parcursul acestei perioade, Guvernul demis condus de Emil Boc si-a continuat exercitarea atributiilor, chiar daca acestea au fost restranse, el neputand sa dea ordonante de urgenta sau sa propuna proiecte legislative.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#consultari Cotroceni guvern, #consultari Basescu partide, #Basescu desemnare premier , #Emil Boc
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
PDL - INDEPENDENTI - MINORITATI Cea mai buna varianta! FARA HOTII SI PERVERSII de PZD-listi si PNL-isti. Pana in 2014 au timp sa se reformeze, deci PAUZA pana in 2014... .