Presa de azi: Proteza de premier

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 07:13
2341 citiri
Presa de azi: Proteza de premier
Foto: Daylife

Boc, un pas mic spre obtinerea puterii absolute, titreaza vineri Gardianul. Traian Basescu a mai facut un pas spre detinerea controlului absolut in stat. El l-a nominalizat, joi, pe Emil Boc pentru a forma un nou guvern.

Spre deosebire de vechea formula, trantita de Parlament, noul Executiv va avea in componenta si persoane care trebuie recompensate pentru manevrele de intrajutorare a PD-L si Traian Basescu in momentele de cumpana. UDMR, Gabriel Oprea si Lucian Croitoru vor avea asigurate cateva fotolii ministeriale, grosul revenind PD-L.

Ultimul bastion pe care il mai au de cucerit Basescu si PD-L este presedintia Senatului. Aceasta functie este una cheie in eventualitatea in care Traian Basescu s-ar vedea din nou in postura de presedinte suspendat, iar seful Senatului ar ocupa interimatul la sefia statului. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care PD-L ar putea forta debarcarea lui Mircea Geoana din fruntea Camerei superioare a Parlamentului si inlocuirea sa cu un democrat-liberal.

Cum revocarea lui Geoana din fruntea Senatului nu poate fi solicitata decat de grupul parlamentar al PSD, luptele interne din tabara social-democratilor sunt potentate de PD-L.

In prima faza, Geoana va fi indepartat de la sefia PSD, iar la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare, i se va lua si postul de presedinte al Senatului. PD-L va revendica conducerea Senatului, pe care, probabil, o va si obtine. Radu Berceanu si Anca Boagiu sunt printre posibilii pretendenti.

Fara nici un sprijin de la PSD si PNL, Traian Basescu a recurs la o solutie buna doar pentru el: Proteza de premier, comenteaza jurnalistii de la Cotidianul.

Pe 23 decembrie 2008, presedintele Traian Basescu declara ca isi vede visul cu ochii, cand, plin de optimism si incredere, le inmana ministrilor PD-L si PSD din Cabinetul Boc I mandatele pentru a conduce tara.

La aproape un an de crize politice, economice si sociale, Traian Basescu, reales pentru inca cinci ani, il reconfirma in functie pe acelasi Emil Boc, demis de Parlament si interimar de doua luni, lasand senzatia unui amar deja-vu. Presedintele a declarat, joi, ca a semnat decretul prin care il desemneaza pe Emil Boc ca premier, pentru ca acesta este un om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, respectiv acordul de finantare cu UE, BM si FMI.

Basescu a precizat ca i-a cerut liderului PD-L sa-l consulte in legatura cu ministrii care vor face parte din CSAT, iar in celelalte nominalizari partidele pot decide cum doresc.

Parlamentul l-a dat jos, seful statului il pune in loc. Basescu 2 l-a pus premier pe Boc 4, scrie si Jurnalul National. Emil Boc a intrat in istoria postdecembrista a Romaniei ca fiind primul sef de Guvern demis de Parlament prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Marti, 13 octombrie 2009, a fost prima data cand Parlamentul si-a exercitat efectiv controlul asupra Executivului adoptand motiunea de cenzura initiata de PNL si PSD "11 pentru Romania" si trantind Guvernul Boc 2, constituit dupa retragerea PSD de la guvernare. Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 254 de voturi "pentru" si 176 "impotriva".

Astfel ca, dupa alegerile parlamentare din 2008 am avut trei Guverne Boc, Cabinetul aflat in exercitiu fiind interimar. Daca validarea noului Cabinet va avea loc pana la Craciun vom avea pana la sfarsitului anului Guvernul Boc 4. Cu alte cuvinte, patru Guverne Boc intr-un singur an.

Emil Boc a declarat ca preia acest mandat nu pentru a deveni mai popular, ci "pentru a face ceea ce trebuie pentru Romania". "Stiu ce avem de facut. Avem nevoie rapid de un guvern care sa dea stabilitate tarii. Avem nevoie ca bugetul de stat pe 2010 sa fie adoptat la inceputul lunii ianuarie de Parlament", a spus premierul desemnat, forul legislativ urmand sa se intruneasca in sesiune extraordinara.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania ar putea primi la 17 februarie, simultan, transele a treia si a patra din imprumutul de la Fondul Monetar International, de 2,3 miliarde de euro, cu conditia sa isi indeplineasca obligatiile de buget.

El a aratat ca este vorba despre un program foarte strans care va trebui urmat, adaugand ca va adresa si o scrisoare partidelor parlamentare pentru a le ruga sa faca tot ce se poate pentru incadrarea in acest program.

Si Adevarul comenteaza evenimentul politic de joi: Premierul Emil Boc, punct si de la capat. Presedintele liberalilor, Crin Antonescu, a opinat ca Emil Boc a fost desemnat pe un singur criteriu: acela al "docilitatii" fata de seful statului.

Noul executiv, care va fi format din PD-L, UDMR, reprezentantii minoritatilor si cei ai independentilor, va fi mai redus decat cel actual.

Cabinetul Boc III ar putea cuprinde maximum 16 portofolii si unul sau doua posturi de vicepremier. Emil Boc a precizat ca lista noului guvern va fi depusa la Parlament la sfarsitul saptamanii.

Viitorii ministri ar putea fi astfel audiati in comisiile parlamentare de specialitate luni si marti, asa dupa cum isi doresc democrat-liberalii, iar votul de investitura sa fie dat de Parlament miercuri.

Cum arata lista Guvernului Basescu-Boc. Afla aici ce are de ales Elena Udrea, unde merge independentul Oprea si ce a reusit UDMR sa ocupe, scrie vineri si Gandul.

Informatii despre structura noului Cabinet au aparut din interiorul PD-L, la cateva ore dupa nominalizarea lui Boc. Surse din PD-L au declarat pentru Gandul ca Executivul va avea 14 sau 15 ministere si doi vicepremieri, pe Vasile Blaga (care va ramane ministrul Administratiei si Internelor) si un udemerist, sanse avand Marko Bela, care nu va avea insa un minister.

Joi seara, sursele citate spuneau ca favoriti pentru noul guvern sunt: Gabriel Oprea la Aparare, Catalin Predoiu la Justitie, Daniel Funeriu sau Mircea Miclea la Educatie, Orest Onofrei la Agricultura, Bogdan Aurescu la Externe, Radu Berceanu la Transporturi (urmand ca, daca nu intra in Executiv sa devina presedinte al Senatului, dupa eventuala indepartare a lui Mircea Geoana), Lucian Croitoru la Finante, Adriean Videanu la Energie sau Economie (urma sa se stabileasca titulatura portofoliului) si Mihai Seitan la Munca (daca nu accepta pesedistul Marian Sarbu).

Mister plutea asupra intrarii in guvern a Elenei Udrea, la sefia Ministerului Turismului si Dezvoltarii. "E o intrebare la care doar doi oameni pot raspunde", a declarat un lider al PD-L, facand aluzie la Udrea si la Basescu. Sursele citate au precizat ca, daca Udrea nu va face parte din noul Cabinet, s-ar putea reintoarce la Presedintie, la vechea functie de sef al cancelariei, din care a demisionat in 2006. PD-L va convoca vineri Colegiul Director, unde lista ministrilor va fi votata secret.

Participarea UDMR la guvernare alaturi de PD-L ar putea sa nu aduca maghiarilor ministerele pentru care ei au luptat la repetatele negocieri de dupa turul al doilea al alegerilor. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, se ia in calcul si faptul Dezvoltarea Regionala sau Comunicatiile sa ramana totusi la PD-L.

Democrat-liberalii le-au pregatit, in schimb, maghiarilor Sanatatea, Cultura si Mediul. Daca la Cultura ar putea fi numit Kelemen Hunor, pentru ministerul Mediului nominalizat este Attila Korodi. UDMR va mai primi si un post de vicepremier, pe care este posibil sa-l ocupe fie Marko Bela, fie Kelemen Hunor.

Vicepresedintele PSD, Marian Sarbu, spera in continuare la functia de ministru al Muncii, desi liderul partidului Mircea Geoana s-a exprimat clar, dupa consultarile cu seful statului, apreciind ca invitatia social-democratului in viitorul Guvern este un "cadou otravit". Sarbu a spus, joi, ca propunerea lui Traian Basescu de a conduce ministerul Muncii trebuie discutata in sedinta Comitetului Executiv al PSD, programata pentru vineri.

Ministrii grei ai PD-L raman in Guvern, titreaza si Romania Libera. Desi Vasile Blaga o "taiase" pe Elena Udrea din Executiv la bursa zvonurilor deschisa imediat dupa desemnarea lui Emil Boc in functia de premier, fosta sefa a Cancelariei prezidentiale a aparut din nou pe lista propunerilor de ministri.

Surse din conducerea PD-L au declarat pentru Romania libera ca Udrea ar urma sa conduca Ministerul Mediului, comasat cu cel al Turismului. Alte voci o plasau insa in fruntea Ministerului Dezvoltarii, cuplat cu cel al Turismului.

Guvernul Boc va fi unul mai suplu, potrivit premierului desemnat, fara ca acesta sa dea insa detalii privind structura politica a noului cabinet.

"O sa avem discutii cu toate formatiunile care si-au aratat disponibilitatea de a sustine o majoritate guvernamentala. Evident, PDL, UDMR, grupul minoritatilor nationale si grupul independentilor. Repet, nu am inchis usa, din punctul meu de vedere, PNL. Ea ramane deschisa, daca ceea ce noi am discutat si le-am propus ramane valabil si pentru colegii de la PNL", a spus presedintele PD-L.

In cursul zilei de joi, pedelistii au avut discutii atat cu udemeristii, cat si cu reprezentantii grupului independentilor si ai minoritatilor nationale. Acestia din urma au declarat ca vor sustine conditionat Guvernul, in functie de deciziile economice pe care acesta le va lua.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei fac cateva dezvaluiri din culisele discutiilor privind noul Guvern: Cum si-a pregatit Apararea "mafiotul" Oprea.

"Felia" Apararii i-a fost servita joi lui Oprea, sub forma de promisiune deocamdata, la intalnirea pe care fostul ministru PSD-ist a avut-o cu PD-L-istii, ca lider al in dependentilor din parlament.

Inghitita cu noduri in PD-L, nominalizarea se datoreaza, sustin sursele citate, nu doar relatiei de prietenie a lui Oprea cu familia Udrea-Cocos, ci si implicarii sale in subteranele campaniei lui Basescu.

Oficial, Oprea nu i-a oferit lui Basescu decat sustinerea, declarata, din postura de deputat. Potrivit unor surse apropiate campaniei prezidentiale, generalul in rezerva caruia Basescu i-a dat, in octombrie, a patra stea fara o motivatie publica, a fost cel care a intermediat relatia candidatului cu fabrica de diplome "Spiru Hare".

Astfel, Oprea ar fi facut legatura intre Basescu-PDL si Aurelian Bondrea Jr., fiul rectorului Universitatii "Spiru Haret" (USH), care a avut ca rezultat sustinerea financiara si de influenta in turul II.

Printre consecintele vizibile ale acestui aranjament s-a numarat publicarea pe cheltuiala USH, in toata presa locala, timp de doua saptamani, a unui apel al Asociatiei Absolventilor USH care chema la mobilizare pe 6 decembrie in favoarea lui Basescu. Apelul da ca o "amenintare" certa la adresa studentilor, "pericolul pe care il reprezinta accederea PSD la Palatul Cotroceni" si indeamna "studentii, absolventii, familiile si prietenii lor" sa voteze "un presedinte care lupta cu sistemul ticalosit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#propunere premier Emil Boc, #premier Emil Boc propus Traian Basescu, #Guvern Boc , #Emil Boc