Presa straina: Guvernul de la Bucuresti s-a prabusit

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 17:20
2963 citiri
Presa straina: Guvernul de la Bucuresti s-a prabusit
Foto: Ziare.com

Coalitia de la guvernarea Romaniei s-a prabusit, joi, dupa ce ministrii social-democrati ai Executivului condus de Emil Boc si-au dat demisia in bloc in semn de solidaritate fata de ministrul de Interne, Dan Nica, victima a unei remanieri de natutra politica.

Pe de alta parte, cei zece ministri ai PSD din Guvern au pus capat parteneriatului pentru Romania si in semn de protest fata de presedintele Traian Basescu, fata de premierul Boc si, nu in ultimul rand, fata de PD-L, comenteaza The Wall Street Journal.

Jurnalistii straini spun, insa, ca desi oficial Boc l-a remaniat pe Nica din cauza ratei crescute a criminalitatii, mai aproape de adevar decat pretextele invocate sunt alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie, pe care presedintele Basescu ar incerca sa le castige cu orice pret.

In acest context, presa din afara critica inlocuirea temporara a lui Nica cu ministrul PD-L al Dezvoltarii, Vasile Blaga, si aminteste de ce Ministerul Administratiei si Internelor este atat de dorit de Traian Basescu: "controleaza un serviciu de informatii cu 200.000 de angajati", nimeni altul decat "Doi si-un sfert".

Si Forbes anunta ca membrul socialist al coalitiei de la guvernarea Romaniei, PSD, si-a dat, joi, demisia din Executiv, dupa ce seful Administratiei si Internelor, Dan Nica, a fost dat afara din Cabinet.

Analistii economici spun ca destramarea coalitiei de guvernamant a avut efecte imediate pe pietele financiare, cursul de referinta anuntat de BNR urcand cu peste 5 bani, iar bursa inregistrand o corectie de peste 2%. Totodata, potrivit specialistilor, iesirea din Guvern a PSD pune in pericol imprumutul extern de tip stand by incheiat intre membrii Executivului si Fondul Monetar International (FMI), in valoare de aproape 20 de miliarde de euro. Ca sa se asigure ca Romania va respecta acordul semnat si ca nu va incalca conditiile pe care le prevede, board-ul FMI a anuntat ca nu va scapa din ochi situatia economica din tara noastra.

Dupa revocarea lui Dan Nica din functia de sef al MAI si retragerea PSD de la guvernare, cursul de schimb a urcat la 4,2470-4,2500 lei/euro pe piata interbancara locala, iar scurtele interventii indirecte in piata ale BNR nu au reusit sa opreasca deprecierea leului, sustin dealerii.

"BNR a avut scurte interventii in piata, insa nu a reusit sa opreasca deprecierea leului. A vazut ca, in acest context de instabilitate politica, nu se poate opune trendului ascendent al cotatiilor", a afirmat un dealer. In jurul orei 12.30, euro era tranzactionat la 4,2470-4,2500 lei, cu 3,05-3,2 bani peste ultimele cotatii de miercuri.

Leul s-a depreciat, astfel, cu 0,76% in raport cu euro. Primele tranzactii au fost operate la 4,2150-4,2180 lei/euro, cotatii similare cu paritatea de la inchiderea sedintei de miercuri, intrucat piata a anticipat evenimentele politice, iar cotatiile au urcat inca din a doua parte a sedintei de miercuri.

Cotatiile au inceput sa creasca imediat dupa ce a fost facuta publica demiterea ministrului Nica. Ulterior, in jurul orei 11.00, in piata au fost introduse mai multe ordine de vanzare de euro, ceea ce a fost interpretat de dealeri ca o interventie indirecta a bancii centrale.

Cursul a scazut imediat la 4,2225-4,2250 lei/euro, dar pentru scurt timp. Ordinele de cumparare de euro au readus, imediat, cursul peste 4,24 lei/euro. In jurul orei 12.15, dupa ce liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca toti ministrii PSD demisioneaza din Guvern, imediat cotatiile au urcat, iar la 12.50 au atins un maxim pentru prima jumatate a zilei de 4,2490-4,2530 lei/euro.

Standard&Poor's ar putea retrograda ratingul Romaniei

Agentia Standard&Poor's ar putea retrograda rating-ul Romaniei daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economica la care s-a angajat in acordul cu FMI, si, astfel, la o inrautatire a finantelor publice, potrivit analistului S&P Marko Mrsnik.

"Daca situatia politica va conduce la esecul Guvernului sa adere la programul de consolidare fiscala si economica, producand o inrautatire a finantelor publice, sau continua deterioare din sectorul bancar va duce la o dislocare in sistemul financiar, exista riscul unei retrogradari a ratingului de tara", a spus Mrsnik.

Oata cu programul multilateral de asistenta financiara, sutine Mrsnik, Guvernul s-a angajat la o consolidare semnificativa atat in ceea ce priveste partea de cheltuieli, cat si de venituri: "Consolidarea fiscala este, in opinia noastra, o provocare in indeplinirea obligatiilor, data fiind severitatea recesiunii asociata cu ajustarea economica. Totusi, era de asteptat ca angajamentul de a implementa programul negociat cu FMI sa fie supus unui test, din cauza neintelegerilor din cadrul coalitiei, in special in contextul alegerilor prezidentiale".

Romania, propriul dusman al ratingurilor

Potrivit lui Kenneth Orchard, analist al companiei Moody's, "furtunile politice nu sunt deloc ceva neasteptat atunci cand au loc in preajma prezidentialelor. Dar ce este interesant la Romania este ca se tine scai de propriile ratinguri si nu le lasa deloc sa urce. Ratingurile ar putea fi afectate de inghetarea imprumutului de la FMI si UE".

In ciuda crizei politice, care potrivit publicatiilor straine se va reflecta tot in economie, Orchard a explicat ca prognoza ramane una stabila, razboaiele politice dinaintea oricarui tip de alegeri dintr-o tara fiind luate in calcul chiar de dinaintea izbucnirii recentului conflict intre PSD si PD-L.

"Temerea noastra este ca FMI si UE, frustrate de lipsa progreselor in ceea ce priveste reformele fiscale si cele structurale, sa nu-si retraga sprijinul financiar pe care il acorda in prezent Romaniei. In plus, organizatiile internationale au fost remarcabil de tolerante cu situatia in care se afla Romania de aproape sase luni incoace. Credem ca vor astepta pana dupa prezidentiale, poate chiar pana in primul semestru al lui 2010, pana sa faca presiuni privind agenda", a adaugat analistul Moody's.

Si publicatia Market Watch anunta ca Guvernul Romaniei s-a prabusit si ca, odata cu el, a explodat si datoria publica pe care o are tara noastra.

Cea care a reactionat imediat la demisia ministrilor PSD a fost Bursa de Valori Bucuresti (BVB), SIF-urile ajungand la peste 4% dupa aproape un sfert de ora de la anunt. Ministrii PSD au sosit la Palatul Victoria, pentru a-si depune demisiile din Guvern, ca urmare a revocarii lui Dan Nica, prin decret prezidential, din postul de vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 4,36%, pana la 24.175,53 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,86%, pana la 9.210,86 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 2,66%, pana la 436,40 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,62%, pana la 581,27 puncte.

De asemenea, dupa revocarea lui Dan Nica de la MAI si retragerea PSD de la guvernare, cursul de referinta anuntat joi de BNR a crescut cu 5,14 bani, la 4,2495 lei/euro. Aceasta, in pofida interventiilor indirecte in piata ale bancii centrale, care nu au reusit sa opreasca deprecierea leului,

Coalitia de la guvernare s-a prabusit dupa ce PSD a demisionat, anunta cu surle si trambite si BBC: ministrul pesedist al Internelor, Dan Nica, a fost remaniat, luni, de premierul Emil Boc dupa ce a declarat ca exista suspiciuni fondate ca alegerile prezidentiale, din 22 noiembrie, vor fi fraudate.

BBC apreciaza ca, in mijlocul politichiei de pe malul Dambovitei, ministrii PSD au dat dovada de unitate, hotarand unanim sa-l razbune pe Nica prin iesirea de la guvernarea cu PD-L. Jurnalistii britanici estimeaza ca democrat-liberalii pot guverna singuri, dar nu mai mult de maximum cateva saptamani, cand vor trebui sa ceara avziul Parlamentului pentru investirea altor ministri.

Agentia de presa Reuters scrie ca PSD a pus capat coalitiei de la guvernarea Romaniei: ministrii social-democrati au hotarat, unanim, sa ramana solidari cu vicepremierul Dan Nica si si-au dat demisia, dupa mai multe luni in care au guvernat intru haos cu PD-L.

Reuters aminteste ca parteneriatul dintre socialisti si democrati a fost semnat desi liderii cu state vechi ai PSD l-au avertizat pe Geoana de jocurile murdare ale sefului de la Cotroceni si nu au exclus ca va dori sa se foloseasca de PSD pe post de "vaca de muls pentru prezidentiale". Presa straina nu a uitat nici de prezenta neanuntata a dirigintelui Traian Basescu la sedintele de Guvern, care a generat primul conflict real in sanul coalitiei dintre dreapta si stanga la guvernarea Romaniei. (A.T.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#demisie ministri PSD, #revocare Dan Nica, #rupt coalitia guvernare , #Emil Boc