Sa revenim la tampitii nostri (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Iulie 2011, ora 20:43
5765 citiri
Sa revenim la tampitii nostri (Opinii)

Nu am inteles, pana la urma, din declaratiile oficialilor responsabili, daca rezultatele din acest an de la bacalaureat confirma sau nu zicerea lui Traian Basescu potrivit careia "scoala scoate tampiti". Cred ca lamurirea acestui aspect este importanta. In fond, aceea este credinta sincera a presedintelui - ca si ideea ca Regele Mihai a tradat si a fost sluga la rusi si la fel ca disponibilitatea repetarii ordinului maresalului Antonescu catre soldatii romani de a trece Prutul, daca, bineinteles, presedintele ar fi fost in locul lui Ion Antonescu.

Ministrul Daniel Funeriu, intrebat de catre jurnalistii de la cotidianul Gandul, a refuzat sa comenteze aprecierea presedintelui, iar premierul Emil Boc s-a limitat sa astearna poezia pe de rost invatata despre acel etern "am facut ceea ce trebuia sa facem". Mai concret, premierul a spus ce trebuia sa spuna despre rezultatele examenului de bacalaureat - reprezinta "o poza a zilei, o poza nedeformata, o poza apropiata de realitatea pe care o avem, pe care nu trebuie sa o cosmetizam, ci, dimpotriva, sa o privim cu maxima atentie si sa vedem ce se poate imbunatati de acum inainte".

Un adevar plat si primitiv - "poza realitatii" - impletit cu o uriasa netrebnicie - "sa vedem ce se poate imbunatati de acum inainte". Ei cum oare vine acest lucru? Dupa ce tu, Guvern, ai facut tot posibil sa distrugi invatamantul si educatia (in general) prin subfinantari tot mai mari de la an la an si prin taieri de salarii de pana la 40 - 50%, dupa ce i-ai fortat pe profesori sa plece la cules de capsuni si zmeura in strainatate, dupa ce presedintele i-a indemnat pe dascali sa isi mai ia inca un serviciu, dupa ce aceeasi persoana a trimis medicii, cadrele didactice si parintii elevilor la munca in occident - cum e oare ca dupa toate astea sa vina acum premierul si sa spuna ca "sa vedem ce se poate imbunatati de acum inainte"?

Asta e tot? Aceasta este noua strategie de refacere si reconstruire a sistemului educatiei romanesc? Sa vedem ce putem face, dupa ce am distrus practic toata educatia? Oare la fel gandim si despre Sanatate? Dupa ce ne-am alungat toti medicii pe unde s-a putut mai repede si mai bine in intreaga lume si dupa ce am inchis spitalele, oare si acolo de vom intrebare mioritic "sa vedem ce se poate imbunatati de acum inainte"?

Cat cinism trebuie sa aiba un politician pentru a putea rosti cu detasare si inocenta aceste crampei de idei reformatoare, dupa ce singura politica adoptata de Guvern de aproape trei ani a fost sa taie, sa taie si iarasi sa taie. Au taiat tot ce se putea taia - de la salarii si sporuri pana la indemnizatii si finantari - au restructurat posturi, modificat legi si bulversat un sistem intreg prin amenintari cu concedieri si epurari de functii pe linie de partid. Pe de alta parte, nu avem nevoie de nicio poza infantila a unei realitati pe care o stim cu totii mult prea bine, pentru simplul motiv ca traim si locuim pe aceste meleaguri.

Daca ar fi sa supunem unui test general - de performanta, de educatie si abilitati profesionale, de experienta si cultura generala - intreaga societate romaneasca, sunt convins ca media examenului nu ar depasi un maxim 30% promovabilitate. Da, intreg sistemul public este incompetent pentru ca astfel a fost construit de mediul politic, el fiind politizat pana in maduva structurii. Iar in ultimii doi ani si jumatate celebra sintagma prezidentiala a depolitizarii institutiilor publice s-a transformat cu succes in opusul ei. S-a politizat tot.

Si mai este ceva, pe final, si mai grav si mai naucitor. O simpla comparatie intre rezultatul actualei generatii de absolventi de liceu si rezultatul general al Guvernului Boc. Tinerii nostri numiti in toate feluri au obtinut cel putin o promovabilitate de 45% la nivel national. In timp ce, Executivul condus de Traian Basescu, Emil Bos si Elena Udrea a reusit contraperformanta de a inregistra o rata de absortie a fondurilor europene de doar 11%. Iar Ministerul Transporturilor condus de Boagiu are un incredibil 2%.

Oare, in aceasta comparatie, cine este cu adevaratul tampit al scolii romanesti? Si care dintre cele doua produse ale educatiei de ieri si de astazi face mai mult rau Romaniei? Cei care au putere de decizie si ne conduc sau cei care vor lua, oricum, drumul strainatatii? Intrebari care, sunt convins, nici macar nu vor putea fi intelese de mintile intunecate ale balbaitilor si agramatilor din Guvern.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Traian Basescu presedinte, #Emil Boc prim ministru, #Daniel Funeriu ministru Educatiei, #reforma, #rezultatele BAC 2011 , #Emil Boc