Ziare.com

Opinii: Traian Basescu, lipsit de libertate

de Iulian Leca, Senior editor
Luni, 30 August 2010, ora 20:16

   

Opinii: Traian Basescu, lipsit de libertate
Dintr-un anumit punct de vedere, Traian Basescu este legat de maini si de picioare vis-a-vis de remaniere.

Nu il poate schimba pe Boc, desi putem presupune ca pana si presedintelui i s-a facut jena de gafele si erorile premierului. Nu ii poate cere demisia, intrucat Emil Boc este garantul libertatii de actiune a lui Traian Basescu asupra Guvernului.

In acest moment insa, singura actiune la care s-ar putea gandi Basescu este schimbarea Guvernului.

In mod normal, Executivul ar trebui inlocuit in totalitate. Lipsa unei viziuni coerente, a unei strategii reale de a iesi din criza, imposibilitatea ca in doi ani sa implementeze cel putin o masura anticriza eficienta, adancirea problemelor, haosul si circul creat de Boc insusi sau ministrii sai, nu lasa loc decat unei singure variante: remanierea Guvernului Boc IV si numirea unui nou Executiv.

Presedintele este tinut in loc insa de paradoxul in care se afla in raport cu premierul.

Emil Boc este cel care ii da toata libertatea la care presedintele a visat, de a actiona si a influenta direct Executivul, insa tot el este cel care ii anihileaza orice gand de schimbare i-ar trece lui Basescu. Caci altfel, presedintele ar risca sa ajunga, din nou, exilat la Cotroceni, precum in timpurile guvernarii lui Tariceanu.

In rest, orice alta discutie despre schimbarea unor nume din jurul lui Emil Boc, fie ca vorbim despre doi - trei ministri sau despre 9-10, lucrurile nu se vor schimba in esenta absolut deloc.

Nici la nivel de perceptie populara, o schimbare a catorva ministri din Cabinetul lui Boc nu va avea efectul pe care se doreste sa il dea o primenire guvernamentala.

Astfel, tot ceea ce ii ramane presedintelui de facut este sa isi accepte postul de martor mut in filmul prost pe care, ce-i drept, dansul l-a scris si l-a regizat, dar pe care este obligat sa il vada pana la final.

Guvernul Boc a urmat pana acum intru-totul ideile si dorintele presedintelui. Cine va plati pentru slaba calitate a acestora si pentru lipsa de viziune economica urmeaza sa se stabileasca.

Nici presedintele si nici premierul nu trebuie sa uite insa ca vor avea nevoie intotdeauna de tapi ispasitori, precum Vladescu, Seitan sau Cseke Attila, pe care sa arunce intreaga responsabilitate a esecului unei guvernari dezastruoase.

Odata ce acestia vor fi schimbati, nimic din comportamentul celor care vor ramane in Guvern, si care oricum sunt cei care iau cele mai importante masuri, nu pare a avea vreun motiv sa se schimbe.

Altfel spus, viata fara Vladescu, Seitan, Berceanu si chiar Videanu, dar cu Basescu, Boc, Udrea si Blaga va fi aceeasi, daca nu cumva chiar mai grea.

Cealalta varianta ar fi ca nimic sa nu se schimbe. Asta mai ales ca, formal, exista temeiurile pe baza carora ai putea spune ca Guvernul si-a indeplinit tintele, chiar daca acestea au fost eronate de la bun inceput - imprumutul de la FMI, taierea salariilor, cresterea TVA, pregatirea unui nou imprumut de la Fond, mentinerea taierilor si in 2011 si, cel mai important, pregatirea impozitarii si a pensiilor si a tuturor celorlalte forme de venituri.

Aceasta este tara unde cei care ne conduc se ghideaza dupa vant si soare, unde guvernantii isi masoara competentele economice si politice in abilitatea cu care aplica niste masuri gandite de catre altii si unde presedintele, desi nu are teoretic nicio putere executiva, in realitate controleaza si Executivul si Legislativul.

Rezultatele acestui tip de a face politica poate fi vazut, analizat si comparat acum de oricine. Este rezultatul politicii unde un singur om hotaraste tot ce este mai important.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5478 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
75 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Jos prostia, din indolenta, din amorfism, letargie, din hibernare, din catalepsie nu se iese nici cu juramant si nici cu picoarele inainte (ca Iliescu). Am crezut o vreme ca trebuie atins fundul si iata ca acolo ne tinem inclestati de ierburi ca inecatul

Nu cred ca istoria poate imagina o suferinta indeajuns de mare astfel incat natiunea mea nu sa se urneasca ci sa se destepte !
"Suntem un popor mineral", zice Blandiana. "Avem o imobilitate minerala" zice Cioran. "Suntem de neclintit" zice menestrelul politruc facand astfel din nemiscare virtute. Un banc vorbeste despre un reporter care intreaba un baci tacut si rezemat in ghiaga, pe costis : "Ce faci baciule, stai si cugeti ?" si acesta ii raspunde : "Ba, numa' stau!". Cred ca si sintagma "Picior de plai" prin singularitatea organului pereche ne poate sugera imobilitatea endemica".
Si ca sa ies din exepmle si sa trec la inalte generalitati umane, cred ca exista oportunitati in istorie pe care natiunea, poporul, populimea, gloata, turma le angajeaza sau nu. Asemenea iesirii vasului in spatiul extraterestru la anumite ore si din anumite locuri doar, dupa cum si de pe autostrada nu poti iesi (fara costuri colosale) dupa ce ai ratat iesirea, la fel si calea unui neam prin veacuri nu poate fi schimbata oricand, fara triaj.
Fara macaz si fara Acar, domnule !
Va amintesc ca nici 1907 nu s-ar fi produs fara provocatori rusi.
Nu cred ca ne putem fuduli in istorie de vreo oportunitate cosnumata sui generis, de vreo miscare sociala spontana care sa fi izbutit in sensul sloganelor sale, desi si pana si paternitatea sloganelor ramane discutabila.
Daca omul in general e imblanzit, romanul e domestic.
Ceea ce traim azi nu reprezinta decat anvergura noastra, propria noastra capacitate de a ne debarasade paraziti :
Cu coada, dind din cap, din urechi, cu cornul, sau tremurand din piele.
Daca Iliescu vine si goneste mustele dintr-un gest cu palma nu mai energic decat cel pe care-l inspira lehamitea, el este salvatorul, eroul, noul stapan, al lui e si laptele si vitelul, si biftecul si cleiul de oase si piele pentru cizme si cornul in care bea sangele consacrarii sale.
Pe maomnet, acum si aici, cu vecini ca Rusia si prieteni atat de indepartati ca America, toate miscarile noastre-s folclor.
Vezi calausarul lui Diaconescu !!

 

 

Jos Prostia ! Adevarul oglindit de tine, readuce in calcul o problema straveche : cum sa faci sa scoti si sa inalti pe cer, luna din apa, cu batul ?!

Sunt de acord, dar spune-mi si de unde-ncepem si cum o scoatem la capat :
De vreme ce aceste schimbari legislative sunt de competenta legislativului, cum sa faci ca astfel de prevederi sa si le voteze parlamentarii impotriva lor ?
Nu trebuie nici macar secata balta, ci dumirita gloata, Jos Prostia !
Trebuie inaltat capul natiunii, Jos Prostia !
O natiune neroada pe care un Leca - fara dibacie defel - dovedeste zilnic aceea ca o poate ineca in chiuveta !

 

 

Erata : Popor vegetal e licenta poetica a Anei Blandiana, iar "Popor mineral" e doar a lui Cioran. Multumesc si scuze !

Noapte buna !

 

 

T.basilic, ceea ce spuneam ar fi ideal, dar recunosc ca e greu, poate imposibil de realizat

Totul ar trebui sa inceapa de la electorat, si aici e problema. Electoratul, in majoritate nu are in present discernamant, dovada ca pe teritoriul Romaniei a fost ales Geoana anul trecut, acelas care s-a abtinut recent de la refacerea legii ANI. Dar daca acest electorat va evolua si intr-o zi va ajunge la o masa critica de oameni constienti si capabili sa deosebeasca moralul de immoral si responsabilitatea de demagogie, atunci si numai atunci (oare cand va fi asta?) un mesaj realist, responsabil va fi receptat iar cei care il vor lansa vor ajunge la putere si vor forma o majoritate morala in Parlament. Acel Parlament va face schimbarile enumerate mai sus. Exista sperante, dovada ca impotriva a ceea ce as fi crezut eu vreodata sa vad la clasa politica romaneasca, iata ca in Romania s-a gasit un guvern responsabil care si-a asumat in mod constient costuri electorale imense prin masuri nepopulare de austeritate pentru salvarea tarii de la faliment si redresarea bugetului. Recunoasteti ca e extraordinar! Cat de mult difera dl Boc de demagogii imorali din opozitie!

 

 

Val – Parlamentul poate fi sanctionat la alegeri de catre electorat, dar nu numai

Deasupra parlamentului este electoratul, de aceea Parlamentu in intregime ar trebui sa poata fi dizolvat in anumite situatii cum ar fi aceea a suspendarii presedintelui si reconfirmarea acestuia de electorat, sau neincadrarea legala a rezultatului unui referendum intr-un termen fixat prin Constitutie. Daca guvernul numit si chiar presedintele ales uninominal pot fi suspendati de parlament, atunci si acesta, cand in mod clar nu mai este in asentimentul electoratului, ar trebui dizolvat si reorganizate alegeri.
Parlamentarii individual, raspund in prezent in fata instantelor judecatoresti daca majoritatea parlamentarilor camerei din care face parte cel vizat este de acord. Sigur ca si aici exista lacune constitutionale. In primul rand interpretarea acelui ‘’si’’ din lista celor care pot aproba urmarirea penala. Nu ar trebui sa se ceara avizul camerei pentru ridicarea imunitatii, nu este nevoie de nici o imunitate, toti trebuie sa fim egali in fata legii. Dar nu este suficient. In Constitutie ar trebui prevazute mult mai multe situatii in care un parlamentar sa poata fi suspendat sau destituit, ori numai sanctionat disciplinar sau cu sume din salariu. Si asta nu numai pentru fapte penale, dar si pentru incalcari ale unor articole din Constitutie, sau anumite cauze civile, situatii de conflict de interese, abateri de la deontologia si demnitatea de parlamentar. Se pot specifica situatii si limite de functionare corespunzatoare a parlamentarilor. Numai asa vom avea un Parlament care sa merite sa se numeasca asa.

 

 

aiureli politice

hai sa scriem sa avem ce.

 

 

Boby, poate ne spui ce-au lasat pana acum in urma lor

Iliescu, Constantinescu, Vadim, Crin sau Ponta?

(Ca sa-i numesc doar pe cei cativa care au fost deja presedinti sau pe cei care aspira la aceasta functie!!!!)

Hai, fa o lista!

 

 

"Biruintza"? Intreabă pe Văcăroiu si pe Miky Spagă. Dacă sunt mofluzi, vezi că stiu si tovarăsii Iliescu, Hrebenciuc, Năstase si tot pesedeul lor.

.

 

 

guvernul boc a incercat tot timpul sa ia masuri anticriza dar de fiecare data au fost stopate de opozitie prin toate mijloacele ortodoxe si neortodoxe posibile ,in ultima instanta CURTEA CONSTITUTIONALA

DECI TAPI ISPASITORI SE GASESC

 

 

si parlamentul ?

ales, nu numit, dar cine-l poate sanctiona ?

 

 

CINE MAI POATE PUNE ORDINE IN SISTEMUL CONCEPUT DE NISTE MINTI INFIERBINTATE ?

Cine mai spera ca schimbarea de ministri si de guvern sa poata aduce revirimentul atit de necesar, cind intregul sistem este o adevarata catastrofa ?
Critici severi ai economiei planificate, cer acum previziuni pentru viitor si o implicare a statului in economia privata, ceea ce de fapt ar fi si imposibil.
Mai are statul vreun rol in aceasta babilonie, si care ar putea fi acela, cind acesta este de fapt lipsit de orice fel de autoritate .
Superficialitatea si stilul zeflemist al presei, nu poate folosi la nimic bun, si nu de putine ori, visatorii, au pus capat harababurii prin dictatura.

 

 

excelenta postare, Logica !

Bravo !

 

 

"Traian Basescu, lipsit de libertate"

Nu-i asa draga autorule ca ai avut un fior de maxima placere si exaltare cand ai scris titlul asta cu dus si intors? Poate te-ai si rugat la Cel de Jos care va calauzeste pe voi intru rele, ca cine stie, poate dorinta ta fierbinte se va implini vreodata...

PS Daca e lipsit de libertate cum se face ca e Dictator?

 

 

Interesant

Cum s-a ajuns aici?
Asa gasesti articolul...

Politic > Traian Basescu > Emil Boc

Adica Emil Boc e o anexa Traian Basescu? Pai ca jurmalisti nu prea e voie sa faceti d-astea. Pe mine ma amuza...

 

 

imposibilitatea ca in doi ani sa implementeze cel putin o masura anticriza eficienta, adancirea problemelor, haosul si circul creat de...

CREAT de cine, d-le Leca ?
mie nu mi-au iesit la socoteala DOI ANI, dupa care artimetica ati invatat adunarea ?

Sa ne amintim, sa socotim, impreuna :


1 - presedintele detronat - cat haos, cati bani, timp, pana la realegere ? - cate s-ar fi putut realiza, in tot acest timp, daca interesele opozitiei ar fi fost angajament respectat in fata poporului ?
2 - guvernul BOC ales, reales, HAOS, DEGRINGOLADA, timp pierdut, bani, nervi, nimic constructiv.

- Cate luni de guvernare v-au iesit ? Nu e intrebare retorica !
- Ce se poate face intr-un interval atat de scurt, fata de golul imens creat de partidul care va plateste sa dezinformati ?

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor