Opinii: Condamnati la pesimism: criza loveste din nou

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 00:40
8185 citiri
Opinii: Condamnati la pesimism: criza loveste din nou

"O noua criza in Europa". Acesta este avertismentul pe care il transmite un raport al Centrului de Analize Economice si in Afaceri (CEBR), din Marea Britanie, potrivit caruia, in urmatoarele sase luni, nevoile de finantare si refinantare ale celor mai indatorate tari din zona euro au toate sansele sa declanseze o noua "mare criza" si sa arunce in haos pietele financiare din interiorul Eurozonei.

O noua criza este asteptata si in SUA, iar specialistii si economistii de peste Ocean deja vorbesc despre noul val care va lovi atunci cand ritmul de crestere a economiei chineze va scadea. Discutiile pe aceasta tema nu degaja, oriunde ar fi purtate, prea mult optimism, indiferent de orientarea politica sau doctrinara a autorilor lor.

In acest context, doar in Romania Guvernul si presedintele debordeaza de optimism, de incredere in viitor si in eficienta masurilor anticriza pe care nu le-au mai luat. Asa cum se exprima zilele trecute consilierul pe probleme economice al premierului - Executivul este condamnat la optimism, pentru ca daca nu el, atunci cine?

Cand marile puteri economice ale lumii, cele mai dezvoltate si avansate tari, cei mai buni economisti, avertizeaza cu totii asupra posibilitatii ca un nou val al crizei sa loveasca Occidentul, primii oameni in stat de la noi se declara condamnati si rastigniti pe altarul optimismului. Se stie, acum, ca in 2008 criza economica a lovit cu atat mai adanc si mai grav cu cat nimeni nu a crezut, nu s-a asteptat si nu s-a gandit atunci ca viata lor "en rose" ar putea fi zguduita de un asemenea cataclism financiar.

De atunci incoace, cei care au avut puterea si capacitatea sa invete ceva din greselile lor sau ale altora si-au notat atent lectia de baza a acestei perioade - scepticismul, neincrederea fata de prognozele amatorilor si o infinit mai mare atentie asupra tuturor factorilor care ar putea destabiliza, intr-o clipa, toata constructia. Ce avem noi, cu ce au ramas ai nostri dupa "primul val"?

Un optimism tembel ce nu se bazeaza pe nimic solid, in locul unei priviri precaute si a unei viziuni ponderate, aruncat peste o lipsa totala a masurilor anticriza reale care sa stimuleze economia, nu sa o sugrume si sa o infunde si mai mult. Insa optimismul desantat al guvernantilor nostri in privinta revenirii economiei si cresterii economice, pentru care sunt in stare (acum) sa si jure ca vor avea loc, este intrecut de gravitatea cu care aceiasi oameni isi sustin declaratiile haotice despre economie. Ceea ce pentru presedinte este un motiv de optimism, pentru premier e o tristete, iar ce astazi e bun si da sperante, maine devine deja o nenoricire si trebuie reformat si modernizat.

Fortati sa dea incredere si speranta romanilor, din cauza prostiilor, minciunilor si incompetentelor dovedite in lupta cu criza, politicienii care ne conduc sunt obligati in acelasi timp sa pluseze si sa afiseze (sau cel putin sa mimeze) un optimism tamp, dincolo de argument - un fel de "crede, dar nu cerceta" - pentru a mai putea castiga inca putin timp si pentru a mai pacali inca o data, spera ei si pentru ultima oara, un popor tot mai sceptic.

Prinsi in propriul paradox si in capcana pe care singuri si-au intins-o, atunci cand au ales sa minta in loc sa spuna adevarul, guvernantii s-au trezit astazi condamnati nu doar la optimism, ci si la performanta si rezultate. Altfel, ei risca sa se autofalimenteze, daca nu se vor trezi din visul indus al puterii.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...