Opinii: Cui ar folosi suspendarea presedintelui?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 12:04
6222 citiri
Opinii: Cui ar folosi suspendarea presedintelui?

Nu vad care e stirea din declaratia lui Emil Boc referitoare la intelegerea dintre doi moguli si doi politicieni in privinta suspendarii lui Traian Basescu. Asa e si nu de azi de ieri, ci de luni de zile. Si sincer nu cred ca se mai indoieste cineva ca acesta este planul domnilor Vantu, Voiculescu, Antonescu si Ponta.

Difera doar reactiile. Unii aproba ideea, altii i se opun, ambele tabere fiind preponderent vehemente si viscerale, chiar fanatizate.

Unii, tot mai multi, il urasc cu sete pe Traian Basescu in care vad suma tuturor relelor, altii, in scadere numerica, sunt sub vraja presedintelui in care continua sa vada omul providential din 2004.

Eu cred ca adevarul este undeva la mijloc. Traian Basescu a dezamagit grav si constant, in toate proiectele si standardele pe care le-a propus Romaniei, de la anticoruptie, la reforma si primenire a clasei politice.

In acelasi timp, el nu este nici singurul si nici macar principalul vinovat pentru situatia de acum, consecinta a 20 de ani de politici iresponsabile, populiste, clientelare si corupte.

Pur si simplu a venit un decont, l-a prins pe Traian Basescu la putere, iar domnia sa face parte dintre cei care au contribuit la umflarea notei de plata. Prin urmare si ura fara margini, si dragostea patimasa sunt in egala masura nejustificate, in egala masura rezultatul unor manipulari colective.

Asa stand lucrurile, cred ca nici despre suspendare nu ar trebui sa discutam in temeni viscerali, ci cat mai rationali cu putinta, pornind de la intrebare: cui ar folosi ea in mod real, Romaniei sau strict adversarilor personali ai presedintelui?

Sa zicem asadar ca Traian Basescu ar fi suspendat. Instantaneu, Romania ar intra intr-o combinatie letala pentru economie de campanie electorala dementa si criza politica.

Campanie electorala in jurul raspunsurilor DA sau NU si criza politica pentru ca, cel mai probabil, majoritatea nou formata ar darama guvernul si ar incepe negocierile pentru instalarea altuia, cu toate disputele aferente de la numele premierului, la impartirea ministerelor.

In mijlocul acestei nebunii, credeti ca s-ar mai uita cineva la cifrele deficitului, credeti ca s-ar mai incumeta cineva la vreo masura reformista sau, macar, s-ar mai conforma cineva acordului cu FMI? Totul ar degenera intr-o paruiala generalizata.

Deocamdata, rezultatul unui referendum e greu de anticipat. Foarte probabil ca o majoritate consistenta sa voteze pentru demitere, insa, la fel de probabil, prezenta minima de 50%+1 nu ar fi atinsa.

Daca referendumul va esua, singurul efect al acestei demente ar fi schimbarea guvernului, ceea ce, in fond, se poate face si printr-o motiune de cenzura. Daca propunerile de premier ar fi indezirabile pentru noua majoritate, se poate ajunge direct la alegeri anticipate, ceea ce nici Traian Basescu, cu siguranta, nu vrea.

Daca prezenta minima necesara este atinsa, iar presedintele este demis, Romania va retrai campania din 2009 cu toate efectele si costurile ei, asupra carora de-abia atragea atentia Mugur Isarescu.

Valuri de populism vor sufoca oice urma de realism, iar Romania se va adanci si mai tare in dezechilibru isteric. In plus, cum pe aceasta structura parlamentara, singura guvernare posibila ar fi PSD +PNL, iar ambele partide vor avea prezidentiabili, cam cum credeti ca va arata actul guvernarii?

Si asta timp de 3 luni, dupa care, in functie de rezultatul prezidentialelor, iarasi am asista la o rearanjare guvernamentala, la alte negoceri, la alte tensiuni.

In total, probabil ca am plati totul cu cel putin jumatate de an dement. Si dupa aceea, guvernul care va fi pana la urma instalat ce credeti ca va putea sa faca decat sa impuna masuri si mai dure de austeritate, dand vina tot pe mostenire, tot pe criza economica, politica si guvernamentala?

Atat doar ca, intre timp, este posibil ca acordul cu FMI sa esueze, Romania sa ramana fara finantare externa, inclusiv din partea UE, iar investitorii sa plece precum potarnichile alungati de instabilitate si isterie.

Dar sa zicem ca pe margine se pregatesc echipe guvernamentale cu proiecte viguroase si credibile, cu viziuni certe, apte sa repare acest rau in termen record. Aiurea! Programele PSD si PNL nu sunt nimic altceva decat insailari de populisme absolut incapabile sa faca fata confruntarii cu realitatea economica.

Si atunci, cine ar beneficia de aceasta suspendare, indiferent daca ar fi urmata sau nu de o demitere efectiva?

S.O. Vintu ar scapa de orice grija penala, la fel ca in 2001, cand ofiterul care l-a anchetat a fost mutatat disciplinar in Bihor.

Dan Voiculescu si-ar consolida pozitia, in primul rand economica, pana la cote neimaginate, avand in vedere ca la vreme de asa campanii, trustul sau ar deveni o moneda de schimb mai valoroasa ca aurul. Amandoi, impreuna cu Dinu Patriciu, ar deveni adevaratii guvernanti din umbra ai Romaniei.

Asadar, daca tragem linie, sincer, oare am avea vreun interes sa trecem prin chinurile iadului si prin blocarea finantarilor doar in beneficiul cert al domnilor Vantu, Voiculescu si Patriciu si pentru ca o majoritate lacoma si fara proiecte sa fie inlocuita de alta majoritate lacoma si fara proiecte?

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Comentarii
Cine-uita-nu-merita
rank 5
Basescu e singurul presedinte care are un proiect concret pt modernizarea Romaniei
Ghilotina
rank 5
Haide bre , Dna Ioana Ene , iar incepem cu stilul lui SR Stanescu !??? Ala invatat de el la cursurile ale speciale de dezinformare-manipulare !??