Editorial: Daca Traian Basescu ar fi izvor de drept...

Miercuri, 03 August 2011, ora 09:03
3108 citiri
Editorial: Daca Traian Basescu ar fi izvor de drept...

... Emil Boc ar imbatrani la Palatul Victoria. Asa cum creste Fat-Frumos intr-o luna cat altii intr-un an, principiu care opereaza si pentru inaintarea in varsta, ca nici Traian Basescu nu-i tintuit pe viata in geam la Cotroceni.

Mai in gluma, mai in serios, dar constient de ceea ce face, seful statului a aruncat in arena o halca de carne spre care se vor azvarli toti purtatorii de sabii si sabiute din Opozitie, ca sa nu mai vorbim de "Felix".

Pentru Dan Voiculescu, o declaratie ca "in Constitutie se vorbeste de partidul care obtine jumatate plus unu, nu de aliante, deci daca fuzioneaza (PNL si PSD - n.red.) e altceva, daca funzioneaza si sunt pe 51 la suta, sunt pe art. 103 din Constitutie, dar ca alianta, au o mare problema" reprezinta copertile dosarului "Tentative de suspendare partea a doua". Si o noua ratiune de a trai intr-o lume formata din doi pereti: cel dinspre Rasarit, cu tabloul lui Beria, si cel dinspre Apus, cu fata actualului presedinte peste un tintar.

Dar pentru Victor Ponta? Cum am mai spus, sfetnicii sai sunt in vacanta, deci trebuie sa judece singur. Ceea ce a facut: "Basescu trebuie suspendar, judecat si bagat la inchisoare daca USL obtine 50 la suta +1 si nu-i numeste premierul". Adica pe el.

Dar pentru comisarul poporului Crin Antonescu? Dar pentru judecatorii Curtii Constitutionale, care au somat pana in 2004 si stau de cativa ani cu picioarele in lighean si buchisesc, ca sa faca fata provocarilor "Epocii Basescu"?

Ca aici se va duce lupta, si magistratilor nu le va fi usor. Vor porni, fireste, de la articolul 103 din Constitutie, invocat de Traian Basescu la B1 TV - "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritate absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Am fost tentat sa ma gandesc, auzind gaselnita, ca presedintele se face ca nu stie ca la aplicarea unui act normativ trebuie avut in vedere si spiritul acestuia. Si ca legiuitorul s-a referit, de fapt, in articolul 103, la tot ce prespune o forta politica, singura sau constituita in aliante sau coalitii.

Insa legea face distinctie intre "partid politic" si "alianta politica". Sunt evidentiate in registre diferite la Tribunalul Bucuresti. Aparent, mergand pe litera legii, Traian Basescu are dreptate, insa firul trebuie despicat mai departe, iar fruntasii USL o vor face, bazandu-se pe toate armele legale intr-o eventuala sesizare a CCR.

Constitutia nu face alte precizari, insa le aduce Legea partidelor politice. La articolul 36 se spune: "Daca nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar".

Nicaieri, insa, despre faptul ca seful statului este obligat sa tina cont de dorinta coalitiilor. Ramane, deci, fuziunea PSD si PNL, si speranta lui 50 la suta +1, dar atunci, vorba lui Varujan Vosganian, ajung liberalii in Internationala Socialista. Sau varianta ca PDL plus UDMR plus Dan Diaconescu sa aiba majoritate parlamentara.

Adica o ecuatie romaneasca. Foarte multe necunoscute si o singura certitudine: x+y+z egal boala lunga.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Traian Basescu Antonescu Ponta, #Basescu Constitutie Antonescu , #Emil Boc