Dependenti de biciul lui Dumnezeu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Mai 2011, ora 14:11
4290 citiri
Dependenti de biciul lui Dumnezeu (Opinii)

"FMI nu e biciul lui Dumnezeu peste Guvern si peste Parlament", ne spune Traian Basescu si aduce ca argument noul program de restructurare a companiilor de stat si regiilor, inclus in acordul cu FMI, program care ar fi 100% al guvernului.

Doamne, ce bine ar fi ca presedintele sa aiba dreptate! Dar, cu tot repsectul, ma tem ca Traian Basescu vrea sa vada ceea ce nu e de vazut. Adica aplica ceea ce englezii numesc "wishful thinking".

L-as intreba pe dl. Basescu, daca Guvernul are vointa reformista, inclusiv in privinta regiilor si companiilor, poate ne explica, de exemplu, de ce am ajuns cu ele nereformate dupa 2 ani si jumatate de guvernare Boc, de ce a fost nevoie ca aceasta reforma sa fie introdusa in acordul cu FMI? Si de ce domnia sa nu a reusit nici macar sa urneasca un director de companie atunci cand a vrut acest lucru?

Si l-as mai intreba daca crede sincer ca macar una dintre reformele facute in Romania in timpul guvernarii Boc ar fi fost facuta fara biciul FMI? Eu cred ca niciuna. Ca dovada, pana in mai 2010, cand am ajuns in iminenta pierderii banilor de la FMI, nu s-a intamplat mai nimic.

In 2009, in sectorul bugetar nu au fost taiate decat posturi neocupate. Si nu doar in ministerele pesediste. Din septembrie 2009, Internele sunt la PD-L si proiectul de reformare a acestui minister nici macar acum nu a fost votat in Parlament. Legea pensiilor, noul Cod al Muncii, tentativele de lege a Salarizarii bugetarilor, restructurarea sectorului de stat, cata a fost si cum a fost, nu se faceau fara bici.

Presedintele spune ca avem nevoie de expertiza Fondului. Si de expertiza, dar mai ales de presiunea Fondului. A stiut acest lucru si Comisia Europeana cand a conditionat ajutorul pentru Romania de monitorizarea FMI. Dar nu este o chestiune noua.

Toate guvernele au avut nevoie de presiune externa pentru a misca lucrurile inainte. Ca s-a numit presiunea FMI, a UE, a NATO, ea a fost esentiala. Ce am facut cand am fost lasati de capul nostru? Guvernul Tariceanu, a rupt acordul cu FMI, caci s-a crezut baiat mare, independent si cu teschereaua plina. Si asa a ajuns sa umfle aparatul bugetar pana la cote neimaginate inainte, dar si sa incheie un an de crestere economica record, cand inca nici nu adia criza pe la noi, cu un deficit bugetar record, peste limita admisa in UE. Dar biciul este necesar nu numai in economia romaneasca. Fara monitorizarea UE, nici DNA, nici ANI, n-ar fi existat vreodata.

Nu ma indoiesc ca Guvernul Boc a pus pe hartie un proiect bun de restructurare a regiilor si companiilor de stat. La teorie suntem mari mesteri. Practica ne omoara. Asa ca, oricat de bun ar fi proiectul guvernamental, fara bici el pe hartie va muri incet, trist si fara lumanare.

Din nefericire, Romania nu este cu adevarat autoguvernabila pentru ca intreaga clasa politca este inepta si/sau ticaloasa. Asa ca ramanem dependenti de bici, indiferent cat de greu ne vine sa recunoastem acest lucru.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...
Comentarii
Ghilotina
rank 5
I'auzi ! Dna Ioana Ene il intreba pe Basescu de ce nu s-a reformat statul ! Pai nu ati trait in Romania , stimata jurnalista ? Nu cunoasteti la problema ????