Opinii: Dezvaluiri despre misterul relatiei Basescu - Boc

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 19:26
6717 citiri
Opinii: Dezvaluiri despre misterul relatiei Basescu - Boc
Foto: realitatea.net

"Domnule premier, stimabile Emile, imi permiteti sa va dau un sfat, o sugestie? - Desigur, va rog domnule presedinte. Chiar ne gandeam ca avem nevoie sa fim luminati. Ne deranjeaza putin criza asta. - Bine, atunci iti spun domnul meu. Daca imi permiti. M-am gandit ca nu ar fi o idee proasta sa taiati tot. - (?) - Toate veniturile bugetarilor. Ce spui? - Ah. O idee geniala. Unica in lume, domnule presedinte! Ce sa mai... Vom fi primii care ..."

Vulgarizand putin analiza care a stat la baza deciziilor luate de cuplul presedinte - premier, nu cred ca ar putea arata altfel o discutie dintre Traian Basescu si Emil Boc. Ne-o confirma chiar premierul: "nici intr-un caz nu a fost niciodata cazul de comanda, deoarece nu este in stilul presedintelui genul acesta de a comanda". Daca sunteti pe jos de ras, va rog sa va ridicati si sa va reveniti. "Liniste bai, ce dracu!"

V-as putea intrista, daca nu va opriti din ras, amintindu-va cum a recunoscut doamna Elena Udrea, prin 2006, ca primarul Traian Basescu i-a dat un cap in gura unui comerciant incapatanat, care nu voia sa isi mute toneta de prin Drumul Taberei. Desigur, pe atunci fosta consiliera prezidentiala voia sa stearga o alta fapta "delicata" a comandantului de nave petroliere, Traian Basescu, dar nu avea sa stie ca "scaparea" domniei sale va ramane arhivata de presa si s-ar putea ca in viitor sa se intoarca impotriva "reformatorilor".

Adevarul e ca nu are cum sa fie in stilul unui fost comandant de vapoare genul de comanda. Este posibil ca inclinatia naturala a presedintelui sa fie spre consultarile interminabile si seminarii filosofice pe diverse teme, de dragul dezbaterii rationale a tuturor punctelor de vedere. Daca inca mai aveti vreo urma de zambet amar in coltul gurii, va rog insistent sa va reveniti, nu mai avem timp si pentru alte exemple de toleranta a la Basescu, precum cele din dialogurile presedintelui cu sinistratii sau cu diversi jurnalisti.

Prima lege care conduce cuplul Traian Basescu - Emil Boc este ca cei doi politicieni simt, vorbesc si gandesc identic. E un ceva la mijloc, mai mult decat telepatic. O chimie complexa. A spus-o chiar presedintele in campania electorala din 2009 - nici nu e nevoie sa ii spuna ce sa faca lui Emil, ca premierul deja stie si face. O simbioza perfecta, cum numai plantele dezvolta. Fiecare ofera exact ce are nevoie celalalt. Si primeste la fel.

Ce-i leaga pe cei doi este ca niciunul nu poate fara celalalt. Traian Basescu nu ar detine controlul cvasi-total asupra statului fara Emil Boc. Daca l-ar schimba, stie foarte bine ca ar ajunge la mana parlamentarilor, mai volatili in optiuni decat aburii din capetele lor. Fara presedinte, Emil Boc ramane doar un profesor fara post. Unul de drept neconstitutional, daca s-ar infiinta asa ceva. Presedintele are nevoie de premier pentru a nu mai ajunge cum i-a fost cu Tariceanu, care nu statea drepti cand Cotroceniul comanda.

Mentinerea lui Emil Boc in functie are si multiple alte avantaje. Este omul care nu mai conteaza electoral, compromis total si care in sondaje tinde spre zero, la capitolul incredere. Din moment ce nu mai are ce pierde, ca si presedintele de altfel, este bun sa anunte orice. Sa taie orice. Oricum nu conteaza. Ce rost ar avea sa se riste cu un alt premier acum, sa compromita un alt nume cand inca mai sunt vesti proaste de adus poporului.

Consecintele relatiei deosebite dintre Emil Boc si Traian Basescu s-au vazut. Au anuntat ciclic ca iesim din criza si mai rau ne-am afundata de fiecare data. Ba, in 2008 ne spuneau ca nici nu ne va atinge. Acum promit din nou ca la anul vom creste. Ghiciti cine va raspunde, daca nu se va intampla asa.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
La ora 12:00 musiu Leca ne scrie un scenariu in care Basescu si Boc isi declara dragoste eterna urmat de pupaturi . Imediat vuvuzelele dar sa confirme , se declara martori , ca i-au vazut si ei . Tipic Secu .
rank
... primarul Traian Basescu i-a dat un cap in gura unui comerciant incapatanat?