Editorial: Ce mai viseaza Traian Basescu

Vineri, 06 August 2010, ora 08:35
1922 citiri
Editorial: Ce mai viseaza Traian Basescu

Nu erau destule observatiile negative la adresa manierei in care purcede Emil Boc la promovarea cadrelor in PD-L, si cele privitoare la actul guvernarii, ca Traian Basescu trebuia sa mai scoata in evidenta ceva: premierul n-are sange in instalatie.

Nu cred ca ati inteles altceva din episodul de la TVR in care presedintele l-a criticat pentru ca s-a grabit sa anunte posibilitatea cresterii salariilor bugetarilor cu 10 procente si a tras concluzia ca ministrii sai pacatuiesc prin "incapacitatea de-a fi puternici". Adica nu sunt in stare sa spuna adevarul.

Eu as merge si mai departe, desi nu mi-am pierdut de tot simpatia pentru Emil Boc: uneori nu numai ca nu spune adevarul, ci minte cu nonsalanta. Ca exista o nuanta: Una e sa minti prin omisiune, alta e sa o faci cu subiect si predicat. Si exact asta a reusit in momentul cand a incercat sa indulceasca suferinta bugetarilor.

Pe ce ma bazez. In intelegerea cu FMI, Guvernul s-a angajat la un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Aici trebuie sa ajunga diferenta dintre ce realizeaza si ce cheltuieste. Ca sa realizeze, insa, trebuie sa tunda cheltuielile, or daca pe baza reducerii anunta o majorare cu 10% nu va face decat sa puna la loc o parte din ce-a economisit. Si care e rostul scaderii deficitului daca peste sase luni il cresti la loc?

Ce-i drept, Emil Boc a precizat ca premisa revenirii lefurilor cu 10 procente se naste daca se elimina al 13-lea salariu. A lasat impresia ca statul mai are o resursa, cand in realitate, n-are. In 19 ianuarie, premierul a anuntat public ca bugetarii nu vor mai primi acest bonus, iar dupa doua saptamani a precizat ca ultimul an in care il mai achita este 2009, banii urmand sa intre in conturi pana in aprilie.

Cu alte cuvinte, calculele au avut in vedere aceasta masura acum sase luni. Lucru cunoscut, fireste, si de Jeffrey Franks, care a afirmat miercuri ca trebuie sa existe un control ferm asupra cheltuielilor publice.

Sau poate ca Emil Boc avea in minte si cresterea economica prognozata pentru anul urmator, desi n-a spus-o. Nu cred insa ca plata arieratelor va constitui baza acestui fenomen. Mai degraba va reprezenta o gura de oxigen care va permite sectorului privat cresterea zero, mentinerea volumului afacerilor. O crestere reala se face pe baza investitiilor si a productivitatii, si aici nu exista vesti bune. Administram o gaura.

Lucru pe care Emil Boc il cunoaste, fireste. A facut anuntul respectiv deoarece l-a luat gura pe dinainte si a vrut sa mai tempereze din scaderea partidului in sondaje. Doar ca realitatea il va contrazice, si atunci, va contabiliza inca o promisiune neonorata.

Dar sa ma intorc de unde am pornit: la lipsa de barbatie. E urat ce-a spus Traian Basescu. Oare a vorbit despre acelasi Emil Boc din decembrie 2008, cand l-a desemnat premier peste Guvernul care l-a facut sa-si vada visul cu ochii?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Basescu Boc mintit, #Basescu Boc premier, #Basescu ministri puternici , #Emil Boc