Editorial: Umbra lui Basescu - cosmarul lui Geoana

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 08:37
4690 citiri
Editorial: Umbra lui Basescu - cosmarul lui Geoana

Onorul dat lui Emil Boc nu reprezinta o incalcare a Constitutiei, indiferent cat s-au straduit adversarii Puterii si moderatorii fericiti ca au avut subiect de dezbatere de Ziua Nationala, in afara de motaiala, sa demonstreze contrariul.

E drept ca Legea fundamentala afirma ca daca presedintele este in imposibilitate temporara de-a-si exercita atributiile, interimatul se asigura de seful Senatului sau cel al Camerei Deputatilor. Numai ca tot Constitutia precizeaza ce inseamna "atributii" si "interimat". Nu am gasit si defilarile.

Desigur ca, asa cum a invatat Emil Boc in primul an de facultate, la Teoria generala a dreptului, in aplicarea legii se are in vedere nu numai litera, ci si spiritul acesteia. Dar cum spiritul nu este cuantificat in vreun act normativ, poate fi inclus in limitele consacrate de traditia romaneasca, ce au legatura numai cu obrazul, cu cei 7 ani de-acasa. Iar aici, hai pa!

Nu ca ar fi vreo grozavie lipsa acestor componente din bagajul de civilizatie al unor insi evoluati. Doar vorbim de politicieni. Oricum, faptul ca la indicatiile lui Traian Basescu, onorul nu i s-a dat lui Mircea Geoana, ci premierului, mie mi-a provocat veselie.

Poate nici nu observam incidentul, daca nu aparea comunicatul in care presedintele Senatului s-a plans educatoarei ca batausul de Gigel i-a rezolvat deviatia de sept. Ca de aici toata duiosia: desi plecat din tara, Traian Basescu provoaca mici drame in sanul Opozitiei.

Opozitie care se plange frecvent de mitocania lui Traian Basescu, dar care n-a onorat invitatia la un pahar de sampanie la Cotroceni, in cinstea lui 1 Decembrie. O chestiune care tine tot de cutuma, ca si aceea ca locul presedintelui sa fie tinut de al doilea sau al treilea om din stat in situatii ca cea de ieri.

Daca a dorit sa atraga atentia asupra unei noi incalcari a Constitutiei, mizand pe faptul ca romanii au invatat de mici despre functionarea institutiilor, ca sa nu mai vorbim de Codul manierelor elegante, Opozitia nu si-a atins scopul. N-a reusit decat sa-l plaseze inca o data pe Mircea Geoana in paradigma pe care el insusi si-a legat-o de trup: penibilul. Sunt de acord insa cu un lucru: prin faptul ca n-a lasat fanfara sa-i cante lui Geoana (trebuia, totusi, sa-i trimita acasa vreo trei soldatei cu trompete, sa fie fericit) seful statului a aratat un comportament golanesc. Si ce e nou aici?

Daca ar fi dorit sa fie mai eficienti in operatiunea de demolare, directorii editoriali ai televiziunilor de stiri si strategii politici ar fi avut la indemana un subiect mult mai suculent: declaratia lui Tokes Laszlo, potrivit caruia 1 Decembrie reprezinta pentru natiunea maghiara o zi de doliu. Doar e europarlamentar ales pe listele UDMR, partener la guvernare al unui PD-L santajat de Uniune pentru a-si impune agenda proprie, nicidecum nationala. Dar stirea a fost expediata rapid. Ce-i drept, nici ea nu era noua. Numai ca... ce sarbatoream noi ieri?

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Basescu Boc Geoana, #onoruri Boc Geoana, #Basescu onor decembrie Boc , #Emil Boc
Comentarii