Fugiti si lasati-ne in pace! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 22 Februarie 2011, ora 13:37
5351 citiri
Fugiti si lasati-ne in pace! (Opinii)
Foto: oldcotidianul.ro

Exista pana la urma o singura intrebare care ar trebui sa ne framante in aceste vremuri, la 21 de ani de la Revolutie. De ce le mai permitem sa ne conduca? De ce le-am ingaduiti si le-am trecut cu vederea greselile, minciunile, ipocrizia si demagogia?

Mai mult, am ajuns sa ne injuram intre noi cand pentru majoritatea politicienilor nu suntem decat niste numere intr-un sondaj de opinie. Cifre pentru care fac orice sa le castige si pe care apoi le manipuleaza pana la prostire.

De ce nu ne invatam minte niciodata? Mai ales acum cand este atat de usor de calculat ce au realizat in 21 de ani. Putin peste 100 de kilometri de autostrada, cateva blocuri ANL si mult haos legislativ si economic. Lipsa lor de viziune a fost aplaudata si a incantat multimea, pentru ca, pentru popor, pomana din campaniile electorale a facut mai mult decat luciditatea pe care ar fi trebuit sa si-o exerseze si cu care sa le judece faptele.

Ne-am lasat calcati in picioare de cei care au stiut sa intoarca putin mai fantezist cuvintele si ne-am aruncat in bratele primilor care au stiut cand si cum sa speculeze dorintele si visele noastre. Ultima lectie pe care a primit-o majoritatea romanilor e mai dureroasa decat toate celelalte. Am privit cu totii plini de speranta in 2004 catre ultimii mohicani ai luptei anticoruptie, insa astazi asistam consternati cum aceiasi oameni se lupta cu "sistemul" protejandu-l, asimilandu-l, folosindu-l electoral si incercand sa-i vanda iluzii si acleasi eterne promisiuni.

Bilantul realizarilor politicienilor nostri in cei 21 de ani scursi de la evenimentele din decembrie '89, care ne-au adus libertatea si ne-au redat pentru scurt timp increderea, e mai sumbru decat pare initial. Dincolo de hotia generalizata si spulberarea oricaror repere, intreaga clasa politica a reusit sa distruga si putinele lucruri bune. Mosteniri ale unui regim comunist care, prin definitie, era orientat impotriva omului si individualitatii, cele cateva realizari ale trecutului au fost sterse sub incompetenta tot mai accentuata a "alesilor" nostri.

Cum am reusit nu doar sa induram tot acest carnagiu politico-social si economic, ci sa ne acceptam cu bucurie soarta de marginali ai Europei, e greu de explicat. Si imposibil de inteles. Si atunci ne putem intreba simplu, fara nicio alta semnificatie - de ce ii mai suportam sa ne fure, sa ne ia de la gura, sa ne insele si toate celelalte? Trebuie sa existe undeva o complicitate bolnava, o dependenta perversa intre cel care comanda si decide si cel care este intotdeauna supus si beneficiaza de pe urma ramasitelor stapanilor sai.

Printr-un fir rosu invizibil se creeaza dependente, legaturi prin care partidul de la Putere reuseste sa isi rasplateasca clientela si prin aceasta, tot mai jos, pana ultimul simpatizant si membru de partid. Si invers. Ii sprijinim pentru ca stim ca avem de castigat de pe urma lor, pentru ca stim ca trebuie sa isi plateasca "datoriile" din campanie. Altfel, ce motiv rational am putea avea sa le tot dam voie sa ne fure, sa ne minta si sa ne prosteasca in fata, fara sa isi miste vreun msuchi?

Daca acesta este adevarul, simplu si clar, in fata caruia nu poate nimeni sa aduca vreun contraargument, atunci de ce nu ii lasam sa fuga cat mai departe, ei in locul nostru, iar noi sa inchiriem tehnocrati, cel putin pentru a ne rezolva puterea Executiva. Daca am ajuns la concluzia ca toti vamesii ne sunt corupti (evident aproape toti, nu chiar pana la ultimul), daca seful clasei politice a spus ca aceasta este ca o zoaie pe geamul Romaniei, de ce insistam sa dezvoltam tendinte masochiste si sa ne flagelam de-a lungul istoriei de pomana?

Fugiti fratilor, ascundeti-va pe unde puteti. Aveti bani sa traiti linistiti vieti fara numar. Nu ne mai obligati sa va si iubim. E de ajuns ca v-am suportat atat. Lasati o perioada treaba pe mana oamenilor de meserie. Democratia poate la fel de bine sa fie asigurata de Uniunea Europeana, pentru cei care se tem de derapajele unui Executiv intreg apolitic. Cel putin asa am sti sigur daca de vina pentru esecul guvernarii e prostia omeneasca sau blestemul destinului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte, #Emil Boc prim ministru, #partide opozitie, #Executivul Emil Boc , #Emil Boc