Guvernul si presedintele mai au sase luni

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 10 Mai 2010, ora 18:18
12833 citiri
Guvernul si presedintele mai au sase luni

Noi la fel. Acelasi timp il are si Romania pana la momentul crucial, pana cand tot adevarul va iesi la iveala. Predictia presedintelui este mai corecta decat crede insusi Traian Basescu. In sase luni de acum incolo se alege: ori ei, ori noi. Ori Guvernul si presedintele salveaza tara, ori noi falimentam total si ne prabusim in cel mai sumbru si dramatic colaps din istoria moderna a tarii.

"Solicit tuturor sase luni, sa dea toti o sansa Romaniei timp de sase luni." Spre nefericirea celor de la putere, romanii vor avea rabdare, macar si pentru ca nu au incotro, iar poporul roman este invatat sa suporte si multa saracie si multe umilinte. Insa, este un lucru cat se poate de clar ca aceasta solutie a taierii salariilor si pensiilor nu este metoda prin care economica Romaniei isi va reveni. Pentru simplu motiv ca masura presedintelui Basescu de a taia din veniturile romanilor NU aduce bani la buget, ci acopera doar gaura imensa a Guvernului Boc.

Din moment ce taierea salariilor si pensiilor nu va aduce bani la bugetul tarii, este cat se poate de previzibil ca in cel mai apropiat viitor statul roman sa intre din nou in incapacitatea de a-si plati bugetarii. Si atunci ce? Ce va mai face duelul Basescu - Boc in momentul in care se vor trezi din nou cu visteria goala? Unica solutie va fi atunci cresterea TVA - ului si a cotei unice si a tuturor celorlalte taxe si impozite care exista si pot fi majorate.

Implementarea ideii in mentalul romanilor, lucru petrecut in ultima saptamana, cum ca ar fi existat o necesitate ca una din aceste doua masuri sa fie luate, este cea mai mare pacaleala care putea fi servita poporului. Ca si cum nu aceiasi guvernanti ar fi strigat pana acum ca Romania isi revine din criza, ca am depasit recesiunea, ca anul acesta ne asteapta cresterea economica ... ca si cum nu exact aceiasi Basescu, Boc, Videanu si Berceanu promiteau si jurau ca niciun salariu nu va fi taiat, nicio pensie modificata, ba dimpotriva ele chiar vor creste. De unde pana unde si cum s-a trecut de la o extrema la alta?

Dincolo de faptul ca taierea salariilor si a pensiilor va afecta direct si mediul privat prin scaderea consumului, iar diminuarea acestuia va afecta indirect si salariile si veniturile tuturor angajatilor de aici, ba poate va genera chiar si noi disponibilizari in randul particularilor. Asadar, de ce ar fi existat o necesitate de a taia salariile si pensiile de la buget, din moment ce acestea pot afecta si vor si lovi pana la urma si in veniturile din privat?

Intotdeauna raspunsul va include faptul ca statul nu mai avea bani la buget pentru plata integrala a acestora, insa exista si o posibila strategie de genul: daca ar fi crescut mai intai taxele si impozitele, apoi ar fi fost mult mai dificil sa mai taie salariile si pensiile. Asa, insa, masurile urmeaza ca un bulgare de zapada si se cheama una pe alta.

De ce nu este adeavarata afirmatia lui Basescu si Boc in privinta necesitatii adoptarii uneia dintre cele doua masuri, respectiv taierea salariilor sau cresterea texelor si impozitelor? In primul rand pentru ca nu taierea si cresterea taxelor sunt cele care fac o economie sa isi revina din criza, ci masurile de stimulare a economiei, legile si facilitatile acordate mediului privat prin care sa se genereze noi locuri de munca, investitii straine si proiecte de dezvoltare. Lipsa acestora nu tradeaza decat incompetenta guvernantilor si lipsa oricarei viziuni pe termen lung.

Presedintele a descoperit subit ca din cauza guvernului liberal, a lui Tariceanu si a politicilor economice desfranate din 2007, Romania se afla acum in incapacitate de plata si trebuie, in al doisprazecealea ceas, urgent, sa ia masuri drastice. Ca si cum in 2009 nu tot ei s-ar fi aflat la putere, ca si cum in ultimii sase ani nu tot Basescu ar girat moral toate guvernele care s-au perindat la putere, ca si cum in 2007 acelasi presedinte Basescu nu ar fi putut sa iasa public si sa atraga atentia ca ne imprumutam prea mult, cheltuim mai mult decat producem si ne risipim putina agoniseala a cresterii economice.

Ca si cum, paradoxal, in 2007, anul cheltuielilor desantate ale statului si imprumuturilor extravagante, nu tot acelasi Sebastian Vladescu s-ar fi aflat in fruntea ministerului Finantelor!

Ce-i drept, un an mai tarziu, in toamna lui 2008, acelasi presedinte Traian Basescu avea grija sa semneze si sa promulge insa legea majorarii salariilor profesilor, in ciuda tuturor avertismentelor aceluiasi premier Tariceanu. Cu toate acestea, acum presedintele se comporta ca si cum s-a trezit brusc dintr-un vis frumos intr-o realitate de cosmar si incepe sa strige impotriva hotilor pe care se preface ca nu ii cunoaste.

Boc ne-a linistit insa. A aparut, ne-a demonstrat ca inca mai exista, traieste si, cel putin cu numele, inca mai este premierul Romaniei. Emil Boc a vorbit si astfel ne-a invartit si chinuit si ultimii neuroni care mai ramasesera linistiti si nefectati de harababura masurilor haotice anuntate in ultimele zile. Premierul ne-a spus ca banii economisiti prin taierea salariilor si pensiilor vor merge in autostrazi, construirea de locuinte ANL si plata datoriilor catre firme.

Pe scurt, ceea ce nu exista (ca doar de asta taiem) va merge catre ceea ce nu exista si nu se va construi niciodata in Romania (autostrazi). Dar va merge cu siguranta catre ministerul Elenei Udrea, pentru locuintele ANL, si catre firmele care au lucrat au avut lucrari cu statul. In aceste conditii, mai conteaza ale cui sunt acele firme? Aproape ca nu. Deja avem probleme vitale mult mai mari si mai grave decat acestea.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...