Instabilitatea faraonica a lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 20:56
3230 citiri
Instabilitatea faraonica a lui Basescu (Opinii)
Foto: realitatea.net

Exista o mare problema in momentul in care un om isi schimba opiniile si credintele de la o zi la alta. De obicei, aceasta este o boala, daca frecventa creste ingrijorator de mult, sau reprezinta pur si simplu un semn al instabilitatii respectivului.

Desigur, cineva poate declara astazi ceva, maine poate sustine ceva total opus. Acelasi individ poate poimaine sa sustina ceva care sa le contrazica pe ambele, iar in urmatoarea zi sa revina la ideile si credintele de la inceput. Iar apoi poate relua sirul de la capat, fara sa aiba aparent vreo ratiune pentru asta.

Trecerea haotica de la un punct de vedere la opusul sau, iar apoi viceversa, fara a fi fortat de anumite imprejurari si fara a-si motiva oscilatiile contradictorii a fost apanajul regilor si marilor personalitati ale istoriei, care nu dadeau socoteala nimanui pentru actiunile lor.

Oamenii obisnuiti, mai cu seama cei moderni, care traiesc intr-un sistem politic si social, care are au ca fundament reguli, pe baza carora se fac predictiile, nu isi permit astfel de extravagante, fara a se astepta sa fie drastic sanctionati de societate.

In urma cu doar cateva saptamani, presedintele a organizat intalniri peste intalniri, pentru a incerca sa il schimbe pe Emil Boc din functia de prim ministru. Facuse si declaratii peste declaratii, in acest sens. Ba ca ar fi mai bun un tehnocrat, ba ca a trecut vremea austeritatii si masurilor nepopulare si ca, pentru cresterea economica anuntata a veni, este musai nevoie de o alta persoana care sa redea increderea populatiei in actiunile Guvernului.

A iesit apoi toata mandria partidului democrat-liberal, cu Elena Udrea si Roberta Anastase in frunte, ca sa ne spuna cata nevoie are tara de un nou premier. Nu ca actualul ar fi rau, dar ca nu strica unul mai bun.

Naivii au crezut, analistii creduli au cazut din nou in capcana, iar pe cativa dintre romani care mai aveau vreo urma de interes in privinta declaratiilor presedintelui ii interesa doar numele noului premier. Personal, am spus sustinut de atunci ca presedintele nu ar avea cum sa isi doreasca schimbarea prim-ministrului, din moment ce felul de a fi al lui Emil Boc coincide perfect cu dorinta de presedinte jucator, manifestata in mod tot mai evident si violent de catre Traian Basescu.

In acelasi timp, desigur, declaratiile sefului statului aveau un rost bine determinat, insa nicidecum acela de a exprima convingerea adevarata a presedintelui. Ele faceau parte doar dintr-o alta strategie de abatere a atentiei, de tragere de timp in favoarea Executivului si de credibilizare a partidului si a propriei imagini.

Acum, presedintele ne-a anuntat ca nu are motive sa il schimbe pe Emil Boc. Din senin, aparent, presedintele a revenit la dragostea dintai. Pentru ca a vazut ca romanii nu il sanctioneaza niciodata daca afirma lucruri contradictorii si naucitoare de la o zi la alta, osciland de la un punct de vedere la altul cu o ritmicitate de pendul, Traian Basescu si-a facut un obicei din a folosi acest truc cu scopul precis de a juca la cacealma, la deruta, atunci cand are nevoie sa obtina efectul contrar celor afirmate oficial.

Evident, intr-un stat normal astfel de "trucuri" ar fi pedepsite de opinia publica, insa in tara undeva nimeni nu are memoria zilei de ieri, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca Traian Basescu este expert in blufuri.

Traian Basescu se declara vexat de faptul ca unul dintre candidatii la presedintia partidului, in speta Vasile Blaga, se lauda cu faptul ca s-a intalnit cu el, recunoscand implicit ca acea intalnire a avut loc. Ori in presa sau altfel nu a aparut niciodata vreo declaratie a lui Blaga care sa afirme ca s-a intalnit cu presedintele. Insa, de aici, pe firul logic al faptelor, rezulta ca seful statului nu a incetat nicio clipa sa se intalneasca, pe ascuns sau nu, cu diversi lideri PD-L, pentru a stabili si negocia jocurile din interiorul partidului.

Daca aceasta dovada a implicarii in viata interna a partidului democrat liberal nu a fost suficienta, seful statului si-a facut publica si sustinerea pentru Emil Boc, la conducerea PD-L. Si ca sa fie sigur ca imixtiunea sa in cadrul PD-L va da rezultate, Traian Basescu nu s-a dat in laturi nici de la cateva jigniri gratuite la adresa lui Vasile Blaga, caruia ii interzice sa conduca partidul "prin caprarie", pentru ca acesta "n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte".

Mesajul a fost transmis si pentru ultimul pedelist care nu stie, inca, cum sa voteze la alegerile PD-L.

Si pentru ca totul sa se incheie intr-o nota comica spre tragic, Presedintia Romaniei elibereaza un comunicat in care ii trage de urechi pe competitorii la sefia PD-L sa "nu mai invoce sprijinul sefului statului in cadrul campaniei interne".

Sic! Deci, dupa ce presedintele isi exprima cat poate de limpede domania sa sprijinul pentru Emil Boc, dupa ce il jigneste si-i sterge orice merit lui Vasile Blaga, aducandu-i aminte ca nu l-a ajutat cu nimic sa castige alegerile, vine si il cearta tot pe fostul ministru de Interne, pentru ca se foloseste de numele sau. Curat murdar!

De fapt, se stie prea bine de unde a inceput totul. Iar ca sa intelegem, sa privim de la sfarsit spre inceput. Daca Blaga e caporal, atunci Emil Boc ce ar putea fi? Ca doar nu o fi vreo sluga, asa cum Vasile Blaga promitea ca nu o sa-i fie niciodata presedintelui. Intre loialitate si slugarnicie se pare ca este limpede ce anume prefera si alege presedintele.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Vasile Blaga secretar general PDL, #Emil Boc presedinte PDL, #alegeri interne PDL , #Emil Boc