Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Japonezii, umiliti de romani (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 18 Martie 2011, ora 19:38
15117 citiri
Japonezii, umiliti de romani (Opinii)
Foto: oldcotidianul.ro

Am trait sa vedem si minunea asta. Se intampla in zilele noastre, taman in ziua in care am aflat ca japonezii au reconstruit in totalitate, in doar 4 zile, o bucata de autostrada surpata in urma cutremurului de vinerea trecuta. Totusi, ce s-a intamplat, cum am reusit sa ne facem de ras pe plan international, sa-i umilim pe japonezi si sa dam dovada de o lipsa de umanitate fara precedent in lume?

Cea mai puternica agentie de brokeraj si consultanta economica din Japonia - Nomura - a dat publicitatii un studiu intitulat "Europa va functiona - cu conditia unor reforme structurale si bancare", unde romanii erau prezentati ca europenii cei mai expusi la foamete. Iar la nivel global, studiul incadra Romania pe locul 12 printre populatiile amenintate de criza alimentara.

Analistii Nomura si cei ai agentiei Llewellyn Consulting, care au contribuit la realizarea studiului, afirma ca, in 2025, Romania va avea un PIB pe cap de locuitor mai mic decat Serbia si mult sub cel al Bulgariei.

Pe scurt, analistii japonezi ne avertizeaza ca, in viitor, este posibil sa ne confruntam cu o criza alimentara fara precedent si sa fim paria Europei, cu un produs intern brut pe cap de locuitor mai mic decat al Belarusului sau Kazahstanului, state care deja ne-au depasit vizibil.

Ce raspuns credeti ca au primit analistii japonezi de la specialistii romani, care ar fi trebuit in secunda doi sa puna pe verificat datele sau chiar pe elaborat strategii care sa conduca la falsitatea previziunilor?

Ei bine, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a negat vehement rezultatul studiului si, mai mult decat atat, le-a transmis urmatorul mesaj:

"Domnii de la Nomura sa se uite in propria ograda. Ar fi trebuit sa treaca pe primul loc Japonia!", a declarat Adrian Radulescu, pentru cotidianul Gandul.

Pe ce lume trebuie sa traiesti ca sa poti afirma astfel de lucruri despre o tara lovita de cel mai crunt cataclism natural din ultima suta de ani?

Insa raspunsul lui Adrian Radulescu exprima perfect viziunea si modul nostru de viata. Viziunea celor despre care japonezii sustin ca sunt europenii care se confrunta cu cel mai mare risc de infometare.

Ca si cum noi am fi fost cei care ne-am fi reparat autostrazile sfasiate de cutremur in doua trei zile si nu japonezii, ca si cum noi am fi tara unde nu a cazut o singura cladire in urma unui cutremur de 9 grade pe scara Richter, ne trezim punandu-i la punct pe japonezi, care nu ar da dovada de cea mai mare solidaritate exprimata in urma unui dezastru natural.

Adevarul este ca Romania nici nu se confrunta cu riscul de a intra in cea mai grava criza alimentara la nivel european, pentru ca noi functionam pe baza unor mituri, false in intregime, potrivit carora suntem "granarul Europei", cei mai deosebiti si mai speciali din lume. Mituri care au avut un firav sambure de adevar la origine, dar care nu vor putea deveni niciodata o realitate, pentru simplul motiv ca noi mergem in paralel cu orice realitate inconjuratoare.

Sa nu uitam ca noi suntem cei care, atunci cand tarile vestice strigau si se vaitau in criza financiara, noi ne imaginam ca suntem motorul economic al Europei, ca nu putem intra in recesiune, iar atunci cand ne-am scufundat in criza, am si iesit imediat din ea in repetate randuri, incontinuu, luna de luna.

Sa nu uitam ca noi nu avem cum sa ne confruntam cu o criza alimentara, pentru ca noi suntem tara unde premierul si ministrul Transporturilor inaugureaza cu fast bucati de drum expres de 20 de kilometri, portiuni de autostrada de 10 km si drumuri care apoi se surpa singure.

O intrebare decenta ar fi cand isi va prezenta demisia acest Adrian Radulescu sau, daca nu, cand va fi demis de superiorii sai pentru insulte aduse Japoniei, tara atat de crunt incercata in aceste zile.

Sau trebuie sa asteptam cu totii sa vedem cum devenim cea mai infometata tara din Europa, pentru a incepe sa ne cautam vinovatii si sa ne acuze guvernantii ca nu am prevazut criza? Un scenariu atat de romanesc, incat ar fi chiar culmea sa renuntam la trasatura noastra principala - amatorismul si fanfaronada.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Adrian Radulescu ministerul Agriculturii, #Emil Boc prim ministru, #Valeriu Tabara ministru Agriculturii , #Emil Boc