Jokerul surpriza al presedintelui (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 02 Mai 2011, ora 07:25
8072 citiri
Jokerul surpriza al presedintelui (Opinii)
Foto: realitatea.net

Este greu de inchipuit pana si pentru cei mai creduli dintre spectatorii scenei politice. Pana nici fanaticii si ultimii adepti ai curentului reformator de ocazie ai trioului Traian Basescu - Emil Boc - PD-L nu ar fi crezut ca este posibil asa ceva - Basescu nu se dezice de Boc.

In ciuda tuturor calculelor, asteptarilor si probabilitatilor, presedintele muta cu adevarat neasteptat in eternul razboi politic dambovitean. In dorinta de a-si pastra puterea (cat se poate de normala si legitima, evident), Traian Basescu face ceea ce nimeni nu s-ar mai fi asteptat.

Nu il lasa din mana pe Emil Boc, nu il arunca la cosul de gunoi al istoriei - multumindu-i doar pentru ca si-a facut treaba si datoria cu mult curaj - declarandu-ne ca acum este nevoie de altcineva pentru a moderniza reforma sa, ci ne propune o continuitate si o consecventa in gandire, idei si aprecieri cu adevarat socante si halucinante.

Invatati sa-l auzim pe Traian Basescu cum se contrazice de la o zi la alta, cum isi neaga si reneaga credintele si afirmatiile de ieri cu cele de azi, cum jura peste ceea ce injurase cu doar cateva luni in urma, presedintele scoate din joben cartea pe care nimeni nu ar mai fi crezut ca o poseda - consecventa.

Dupa ce ne-a anuntat ca trebuie sa il schimbe pe Boc Emil cu un tehnocrat, dupa ce l-a laudat si apoi l-a criticat, dupa ce iarasi nu l-a mai vrut, acum il vrea definitiv si fara drum de intoarcere.

Marea surpriza, cu adevarat socanta, este ca acum presedintele ni-l prezinta pe Emil Boc intr-o postura noua - cea de eliberator, reformator, erou salvator al natiunii, sacrificatul de serviciu al patriei si soldatul cel mai credincios si mai onest.

Emil Boc a ajuns sa fie patruns pana in ultima fibra a credintei sale ca indeplineste un rol mesianic pentru Romania.

De aceea nu se lasa. Nici unul, nici celalalt. Traian Basescu a constientizat ca orice alta carte este pierzatoare, intr-un mod infinit mai grav si mai profund decat de acum mult prea obisnuitul Boc. La randul sau, Emil Boc stie ca daca acum pierde partidul sau functia de premier este terminat nu doar el personal, ci odata cu el insasi mentorul si stapanul gandurilor sale - Traian Basescu.

Nimic nu este mai adevarat, astazi ca si ieri si maine ca si poimaine, ca Traian Basescu fara controlul asupra partidului risca sa ramana si fara premier si fara sustinere parlamentara si, in general, izolat si la mana Opozitiei.

De aceea, calculele au fost mereu simple, insa pentru impresia artistica asupra romanilor si pentru credibilizarea ba a unuia ba a altuia cei doi au jucat roluri diferite, contrandu-se si provocand iluzia unei tensiuni creatoare si posibil aducatoare de schimbare si noutate.

Astazi, in prag de alegeri, Emil Boc si-a dat pur si simplu frau liber delirului comunistoid, editand la perfectiune, intr-adevar, fraze fara sens si semnificatie despre cat de bine traim, despre cat de minunat ne va fi cu el si ei, despre inexistenta Opozitiei si despre cat de perfecta ar fi viata daca PD-L ar ramane pentru totdeauna la guvernare.

O viziune nu doar comunista cu accente totalitare, usor de inteles intr-o campanie electorala, ci o fabulatie tot mai sufocanta si mai greu de acceptat si suportat, cu atat mai mult cu cat intreg discursul premierului pare a nu mai avea nici cea mai mica tangenta cu realitatea comuna.

Chiar si asa insa, calculul presedintelui este cat se poate de simplu - oricat de rau ar sta Boc si PD-L in sondaje, oricat de departe am fi de discursul oficial, sansele de a castiga alaturi de cei cu care am pornit la drum sunt infinit mai mari decat de a pierde alaturi de cineva nou care nu va aduce nimic bun comparativ cu predecesorul sau.

Pe scurt, asta inseamna ca semnele bune ale mult anuntatei reveniri economice nu se vor petrece decat in si din pixul premierului, in cifre fictive. Si mai grav, asta inseamna ca nici nu mai are rost sa schimbe ceva, pentru ca oricum nu vom iesi din criza, iar imaginea proasta a premierului nici nu va mai conta.

Totul va sta in promisiunile de marire din viitor si in exemplele negative de afara. Exact ca in perioada comunista. La fel cum facea si Nicolae Ceausescu cu cincinalele si lumea decadenta a Occidentului. Drumurile au inceput sa semene infiorator.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu Emil Boc, #Boc presedinte PDL, #Boc Basescu criza , #Emil Boc
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
In afara de faptul ca amandoi sunt IRECUPERABILI au mai devenit si cel mai mare PERICOL NATIONAL si INTERNATIONAL....
Poza copilul
copilul
rank 1
Asemanare izbitoare , cu C.E.P.E.X-ul , din decembrie 89 !!!!