Mutenia nu e o virtute politica. Partidele stiu?

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 15:19
2147 citiri
Mutenia nu e o virtute politica. Partidele stiu?

De curand s-a incheiat una dintre cele mai penibile campanii electorale pe care le-am vazut vreodata. Inca nu stim cine a castigat si cine a pierdut mai mult, cert este ca fiecare partid a fost taxat de electorat pentru propriile greseli.

Scorurile obtinute de principalele partide politice PD-L, PSD si PNL si prezenta la vot au demonstrat-o din plin.

In Romania, politicienii sufera de suficienta. E o boala grava care nu se poate vindeca nici cu palmele electorale venite odata la cativa ani. Acesta este una dintre marile probleme in politica damboviteana. Unii lideri se incapataneaza sa nu formeze aliante, sa nu comunice, sa nu transmita mesaje, ori mutenia nu este o virtute politica. De asta au pierdut. In timp ce, se stie, comunicarea si manipularea fac jocul politic.

Electoratul are nevoie de emotie pentru ca votul este un act emotional, nicidecum rational. Vrea sa fie cucerit, vrea intriga si jocuri politice. Ori politica damboviteana nu a oferit spectacol, cu exceptia lui Oprescu. Fondul s-a schimbat mult in ultimii ani.

Drept dovada sta faptul ca in Romania, putine sunt personalitatile politice care, de-a lungul anilor, au reusit performanta de a ramane in atentia jurnalismului politic, in asa fel incat audienta politica sa nu ii uite. Este vorba de acele personalitati care s-au pozitionat deja in mintea electoratului, avand un brand de imagine politica.

Succesul depinde mai mult de calitatile si imaginea personala decat de valorile politice pe care fiecare candidat il reprezinta.

Comunicarea politica ar trebui sa fie axata pe conflict si pe schimbare. Mesajele constructive au lipsit in aceasta campanie. Mi-e teama si ca succesul lui Sorin Oprescu va fi urmat de o erodare rapida.

Rezultatul alegerilor pentru Bucurestiul dominat de democrati in ultimii 8 ani a fost o mare surpriza. PD-L are acum doar 2 primari de sectoare: Liviu Negoita si Cristian Poteras.

Vasile Blaga parea adus cu forta in lupta electorala, stingher in fata multimii si lipsit de emotie. Dar Sorin Oprescu a fost liderul pe placul bucurestenilor. A fost omul dresat de Iliescu pentru Bucuresti. A transmis emotie, si-a jucat rolul exceptional de la inceput pana la sfarsit si a deschis drumul PSD-ului in Capitala.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, si-a recunoscut marea greseala din timpul mandatului sau: lipsa de comunicare.

"Din punct de vedere administrativ vreau sa va spun ca am gresit prin lipsa de comunicare permanenta cu bucurestenii. Nu le-am explicat beneficiile care le vor avea dupa ce se vor finaliza lucrarile. Poate ar fi trebuit sa comunic mai bine, insa nu imi pare rau de nimic de ce am facut in Bucuresti", a declarat Videanu saptamana aceasta, cu aceeasi aroganta.

Despre primarul Adriean Videanu putem spune fara menajamente ca este anti-talent la comunicare. Sa vedem ce va face primarul Sorin Oprescu din acest punct de vedere. Presimt ca atributiile sale de primar nu vor tine mai mult de un an, cat isi va face incalzirea pentru prezidentiale.

Democrat liberalii au fost urecheati cu siguranta de Traian Basescu, care a inteles ca este timpul sa lase PD-L sa aiba personalitate, dar prea tarziu. Infrangerea de la locale se va simti si la parlamentarele din toamna. PD-L nu mai are vigoare, iar randurile incep sa se stranga in asteptarea unui plan al marelui papusar de revenire pe linia de plutire.

Si despre PNL se poate spune acelasi lucru. Lipsa de lideri, de personalitati care sa transmita incredere si impartirea partidului in doua aripi distincte a dus la un scor slab, dar inca bun, cu care Tariceanu s-a laudat.

Capul lui Ludovic Orban e pus acum la bataie, dar sunt slabe sanse sa vedem o demisie din partea acestuia. Cel mai probabil, Jihadul declansat acum de Tariceanu in PNL va tine pana in toamna, cel putin.

PNL se afla acum la 19 la suta, mult peste asteptari, si in postura de a negocia aliante imposibile fara ei, avand toate motivele sa creada ca isi vor pastra acelasi statut privilegiat si la parlamentare.

Lipsa de mesaj politic a fost o caracteristica a tuturor partidelor in perioada campaniei. Cei mai multi au mizat pe mesaje amuzante, sexuale, religioase sau socante. Niciunul nu a fost coerent. Sa fie din lipsa de atentie pentru alegator sau din lipsa de inspiratie a celor care au stabilit mesajele de campanie? Orice ar fi nu da bine.

Daca oamenii politici se vor multumi doar cu atacuri si cu incercari de a boicota dezbaterile, cifrele electorale si socotelile din toamna vor fi dezastruoase si pentru partidul prezidential - care duce lipsa acuta de lideri - si pentru cei aflati la putere. Poate ca strategii partidelor ar trebui sa le dea lectii de comunicare politicienilor, inainte de a-i lasa sa vorbeasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Traian Basescu, #PSD, #politica, #PNL, #PDL, #Sorin Oprescu, #Vasile Blaga, #Ludovic Orban, #Emil Boc, #comunicare , #Emil Boc