Nastase: Basescu vrea un Parlament copie fidela a lui Boc - mic, slab si obedient

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 15:46
1963 citiri
Nastase: Basescu vrea un Parlament copie fidela a lui Boc - mic, slab si obedient

Deputatul PSD, Adrian Nastase, sustine ca propunerea lui Traian Basescu va face din Parlament o copie fidela a premierului Emil Boc. Mai mult, pentru a reduce cheltuielile, ii propune presedintelui drept solutie anticriza, dictatura.

"Traian Basescu doreste reducerea numarului parlamentarilor si comasarea celor doua camere, pana cand Parlamentul va fi o copie fidela a lui Emil Boc: mic, slab si obedient", apreciaza fostul premier pe blogul personal.

"Sper ca, reflectand la fel de adanc, presedintele sa nu gaseasca drept solutie anticriza dictatura: e chiar mai ieftina decat parlamentul unicameral. Dictatura ar putea avea un parlament fara nicio camera", mai scrie deputatul PSD.

Spre deosebire de Traian Basescu, Adrian Nastase se declara adeptul pastrarii in Romania a unui sistem bicameral, dar crede totusi ca este utila reducerea numarului de parlamentari in cele doua Camere.

"Concentrarea in mainile unei singure camere a unei imense puteri rezultata din competenta de adoptare a legilor ar putea echivala cu formarea unui organ care, daca ar fi dominat de o majoritate absoluta, ar putea lua hotarari arbitrare, abuzand de atributiile lui in dauna drepturilor si libertatilor minoritatii. Din aceasta perspectiva, sistemul bicameral corespunde nevoii de a se crea un echilibru chiar in interiorul parlamentului, inlaturandu-se astfel "despotismul" parlamentar", a mai declarat fostul premier.

Adrian Nastase mai crede ca in cadrul Parlamentului, este necesar sa se asigure o reprezentare cat mai fidela a vointei populare, o oglindire a unui evantai cat mai larg de interese si aspiratii.

"In Europa Occidentala exista inca destule state unitare care consacra sistemul bicameral (ex. Franta, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania). Desi prin Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei din 2003 se realizeaza o diferentiere intre Camera Deputatilor si Senat, sub aspectul prerogativelor ce le revin in cadrul activitatii de legiferare (rolul preponderant revenind, cel putin sub aspect cantitativ, Camerei Deputatilor), procesul de delimitare intre cele doua Camere nu a fost inca incheiat.

Aceasta se datoreaza indeosebi faptului ca, in continuare, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese dupa aceeasi procedura - prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat (art. 62 alin. 1 din Constitutie)", mai scrie fostul premier.

Adrian Nastase apreciaza ca apare necesara stabilirea dupa modelele occidentale, fie si numai a unor criterii pentru delimitarea numarului de deputati si senatori.

Romania are nevoie de 330 de parlamentari

"La dimensiunile Romaniei si tinand seama de numarul populatiei, Parlamentul ar trebui sa nu aiba mai mult de 330 de parlamentari, ceea ce ar insemna 110 senatori si 220 deputati. Dar ar fi aberant sa discutam doar un singur aspect al revizuirii Constitutiei, si, acest lucru, in contextul dezbaterii economico-sociale, specifice campaniei pentru prezidentiale", mai crede Nastase.

Fostul premier crede ca demersul lui Basescu este neconstitutional.

"In aceste conditii, ar fi absurd ca Presedintele sa foloseasca procedura referendumului consultativ, in legatura cu "probleme de interes national" (art 90), referendum care nu poate produce efecte directe privind Constitutia, procedura revizuirii, din art 150-151, trebuind oricum declansata. In aceste conditii, am avea doua referendumuri. Ce s-ar intampla daca cel de-al doilea l-ar infirma pe primul?", se mai intreaba deputatul PSD.

Adrian Nastase apreciaza ca Basescu cheama romanii sa se ocupam de problemele lui, de frustrarile lui si nu de probleme de pe ordinea de prioritati.

"Acum doua zile, ne invita sa ne ocupam de legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare. Din pacate pentru el, haosul, dezbinarea, saracia, lipsa de perspective generata de Regimul Basescu nu mai pot fi acoperite prin astfel de diversiuni.

Marinarul Basescu crede ca 'reforma statului' se poate face prin ordin de zi pe nava, prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, pentru legi imperfecte, care genereaza tensiuni sociale. Sau prin referendumuri specifice 'democratiei directe', utilizate, intr-o vreme, in Libia", mai crede Nastase.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...