Opinii: Basescu trebuie sa aleaga intre banii de la FMI si guvernul Boc

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:43
4713 citiri
Opinii: Basescu trebuie sa aleaga intre banii de la FMI si guvernul Boc

Circula zvonuri in piata publica conform carora, speriati de "tragedia greaca", oficiali de la UE si FMI i-ar fi conditionat presedintelui Basescu continuarea acordului financiar cu Romania de inlocuirea guvernului Boc cu un guvern de tehnocrati.

Angela Merkel, cancelarul "de fier" al Germaniei, dar si alti oficiali, sunt extrem de preocupati de evolutia zonei euro si de posibila contagiune cu boala "traiului pe veresie", care deja afecteaza Grecia, posibil Portugalia si alte tari. Nu mai sunt dispusi sa inchida ochii.

In Romania, restructurarea cheltuielilor publice nu s-a intamplat si nu se intampla. Veniturile la buget sunt mai mici iar cheltuielile, in primul rand pe salarii si pensii cresc, in ciuda promisiunilor Guvernului Boc ca lucrurile s-ar intampla taman invers. Singura solutie adoptata de Guvern este apelul la imprumuturi peste imprumuturi, pe piata libera, la dobanzi mari. De infrastructura si investitii nici vorba.

Statele nordice ale UE, mai cumpatate si economicoase, nu inteleg modul de viata "exuberant" din sudul continentului, in care creditul "cu buletinul" a functionat, bine mersi, ani buni.

Tari in care populatia face demonstratii impotriva acordului cu FMI, apreciind ca se poate trai mult si bine din "spuma marii" iar factura sa fie platita de altii. Numai ca "altii" nu sunt de aceeasi parere si nu mai vor sa plateasca facturi care nu le apartin.

O lectie dura pentru greci i-ar descuraja pe amatorii de aventuri economice sa le urmeze exemplul.

Acesta-i contextul european

Presedintele Basescu a argumentat ca nu este bun un guvern de tehnocrati pentru ca nu da socoteala nimanui, nici partidului care il gireaza, nici electoratului nici Parlamentului. Si asa s-a intamplat, dar pe dos!

Stiind ca are de dat socoteala la alegerile din 2012 electoratului roman, PDL si UDMR n-au curajul sa ia masurile dure de reducere a cheltuielilor bugetare, sa faca investitii in infrastructura, in autostrazi, etc., absolut necesare pentru viitorul tarii.

Desi avertizat in numeroase randuri asupra costurilor enorme cu functionarea statului, Guvernul nu este in stare sa dea afara taietorii bugetari de frunze la caini, ministrii isi protejeaza angajatii admitand sa se taie, dar de la altii, termenele succesive date de premierul Boc pentru reduceri de cheltuieli sunt ignorate, in speranta producerii unor minuni care sa amane scadenta. Numai ca in domeniul economic nu se produc minuni.

Exista rezerve de unde se poate taia: serviciile de informatii, administratia publica centrala si locala, desfiintarea altor ministere, acordarea de alocatii salariale globale institutiilor bugetare, iar managerii si Consliliile de Administratie sa aplice politica sanatoasa a agentilor privati: mai putini salariati, mai multa munca, salarii mai mari.

Piata muncii s-a globalizat, asa ca oamenii isi pot gasi un loc de munca oriunde in Uniunea Europeana.

Acum presedintele Basescu se afla intre ciocanul FMI+UE si nicovala propriului partid. Care doreste sa-si pastreze accesul la resurse si bazinul de functii publice in perspeciva scrutinului din 2012.

Dl Basescu nu mai are viitor politic. Sau, cel putin, asa declara. De decizia pe care o va lua in urmatoarele zile sau saptamani depinde locul pe care-l va ocupa in istoria Romaniei. Va fi presedintele care a dus tara spre progres si civilizatie europeana sau, dimpotriva, spre parabusirea in neantul saraciei.

Ce va alege?

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Comentarii
AIUREA AIUREA
rank 5
SI.... CE CREDETI CA VA FACE BASESCU ? NU SE VA DESPARTI DE BOC...
rank
Nu cred ca reducerea cheltuielilor bugetare ar putea avea efecte electorale