Pana unde se pot umili romanii (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 18:01
4086 citiri
Pana unde se pot umili romanii (Opinii)

De doi ani, noua ni se spune ca tot iesim din criza si de doi ani ne scufundam cu fiecare zi pe care o traim tot mai adanc in saracie si in disperare. Ca si cum ar trai in bule ermetice, exista inca romani care se uita cu gura deschisa si mintea inchisa in ochii guvernantilor si cred orice li se spune.

Mai rau, pe langa ei exista un numar si mai mare care habar nu are pe ce lume traieste. Iar atunci cand vine ziua votului, acesti oameni se duc sa puna stampila pe partidul care le-a dat sacosa cea mai mare de cadouri.

Acestia se umilesc pe ei insisi si, infinit mai grav, ii umilesc pe ceilalti de langa, pe cei care vad, inteleg si reactioneaza scarbiti, refuzand sa mai participe la circul general. Rezultatul direct al acestui comportament iresponsabil fata de propriul destin, al prostiei multora dintre noi si al nepasarii altora este incompetenta, prostia si hotia celor carora le-am dat votul si i-am ales pentru a doua oara, imediat dupa ce ne mintisera, ne inselasera si pacalisera in legatura cu realitatea pe care s-ar fi presupus a o administra.

Nu exista alte explicatii in locul acestora decat aceea ca si noi si ei suntem mai prosti decat ne-am putea imagina, iar aceasta prostie i-ar impiedica sa prevada si sa previna nu doar criza, ci si orice efect dezastrous al masurilor pe care le-au luat la un moment dat ei sau predecesorii lor, fortati, sa presupunem, de anumite realitati independente de vointa lor. Oricata bunavointa am avea in privinta lor, orice scuza pentru greselile si drumul infundat spre care ne-au impins nu isi mai are nicio ratiune.

Iar efectele directe ale erorilor noastre se transfera in mod exponential asupra lor. Somnul nostru a nascut acesti monstri care, acum, sub sloganuri de modernizare si reformare, au distrus si practic au desfiintat educatia si sanatatea. Spitalele sunt inchise, medicii pleaca cu miile in strainatate, iar pacientii internati in azile ies imbolnaviti si mai grav decat la intrare.

Despre educatie mai bine sa nu vorbim. Daca presedintele isi imagina acum doi ani ca scoala scoate tampiti, realitatea este acum mult mai trista. Salariile profesorilor nu doar ca nu au fost majorate cu 50%, asa cum a sustinut si le-a promis in campanie, dupa ce a semnat decretul de promulgare, nu doar ca au fost apoi diminuate cu 25%, ceea ce in realitate a insemnat o taiere a veniturilor cu aproape 40%, dar acum ele au fost si plafonate.

Probabil foarte putini se vor revolta in fata deciziei Guvernul de a plafona salariile profesorilor, iar si mai putini de atat vor sesiza nuanta si adevarata veste proasta din proiectul pe care Boc il pregateste pentru a fi adoptat. Premierul motiveaza intr-un mod halucinant decizia Guvernului - "Romania nu isi poate permite sa plateasca astazi majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Datorita unor practici judiciare, unor profesori li s-a admis majorarea salariilor cu 50%, iar altii nu au primit in instanta aceasta majorare".

Aproape ca ai spune ca s-a facut dreptate. Nu? De ce unii sa primeasca, iar altii nu? Mai bine sa nu primeasca nimeni. Asa se naste discriminarea si in acelasi timp este si inchisa. Insa formularea "datorita unor practici judiciare" ar trebui sa ne revolte pe toti. Aceasta este decretul prin care Justitia nu mai este independenta, nu mai are nicio putere, iar deciziile ei devin in ochii Puterii "niste practici" ca oricare altele.

Vom avea acum ocazia sa vedem cum va reactiona societatea civila in fata unuia dintre cele mai grave atacuri la adresa Justitiei. Pentru ca a pune in paranteza deciziile Justitiei pe motiv ca nu se incadreaza cu rezultatele economice planificate de Executiv este mai mult decat isi poate imagina orice minte civilizata. Este insa perfect posibil in Romania de astazi a lui Emil Boc si Traian Basescu si a celor care i-au votat de doua ori consecutiv.

Citeste si:
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Biroul Național al USR PLUS a decis, vineri, 24 septembrie, organizarea congresului din 2-3 octombrie în condiții de maximă siguranță, cu maxim 150 de persoane simultan în sala mare de la...
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Sursa: Ziare.com