Paratrasnetul Basescu

Sambata, 08 Mai 2010, ora 18:10
7318 citiri
Paratrasnetul Basescu
Foto: Bloombiz

Am trait s-o vedem si pe asta: Basescu a luat un glont in locul lui Emil Boc. Exact asta s-a intamplat cand presedintele Romaniei a anuntat personal cel mai dur program de reduceri bugetare din ultimii 20 de ani. O sarcina care ar fi trebuit sa-i revina premierului.

N-a fost vorba insa de loialitate sau altruism. Ci de un calcul rational. Basescu l-a acoperit pe Boc fiindca situatia o cere. Pur si simplu a preluat din loviturile care altfel ar fi picat in capul premierului si al PD-L. Seful statului isi permite sa faca asta. El nu va mai plati electoral. Are insa nevoie ca nici oamenii sai sa n-o faca.

E asa de rau

Cu greu am putea gasi un semn mai rau pentru Guvern decat acela ca Basescu si-a asumat responsabilitatea in locul cabinetului. Neobisnuit pentru un sistem politic precum al nostru, dar absolut normal pentru cei care cunosc stilul de lucru al presedintelui. Poate ca Boc, Videanu si compania sunt fericiti ca nu au trebuit sa iasa ei s-o faca. Dar nu e de bine. Cand cineva te protejeaza, inseamna ca esti prea fragil s-o faci singur. La performantele submediocre ale Guvernului, nici nu e de mirare.

Criza face inca ravagii, iar nivelul de incredere al populatiei in Boc si ministrii lui a atins cote record. Iar asta e o problema pentru orice putere din lume. Nu acelasi lucru il putem spune despre Traian Basescu. Pentru el nu e o problema daca ii scade cota de incredere. Pentru ca nu mai candideaza. Isi permite sa preia o parte din nemultumirile populatiei. La urma urmei, conducatorul trebuie sa-si asume responsabilitatea. Pentru ca o parte e a lui, in calitatea sa de adevarat sef al Guvernului.

Un exemplu ar fi masurile pe care le-a reclamat din partea ministrilor. Nu ar fi fost rau daca ar fi presat mai devreme. Avea toate instrumentele sa o faca. Din acest punct de vedere insa, Basescu a suferit la capitolul leadership in primele luni ale anului. Partea buna e ca nici acum nu e tarziu. Si e foarte bine ca au fost luate aceste masuri.

Castigurile lui Basescu

Dincolo de a imparti povara crizei cu Executivul, Basescu a mai facut ceva pentru acesta. I-a dat liniste. A asigurat ca nu vom avea remaniere in viitorul apropiat. Si a mai dat asigurari ca el are incredere in acest Guvern. Iar acest lucru ii intareste si mai mult influenta asupra unui Executiv infricosat, dar recunoscator.

De altfel, ii intareste si influenta asupra PD-L. Greii Berceanu de la Transporturi si Videanu de la Economie vor fi multumiti ca au scapat deocamdata si isi vor domoli in partid opozitia din umbra impotriva aripii pro-Basescu. Acum ca au primit cecul in alb, depind de seful statului mai mult ca niciodata.

Ramane de vazut insa cat va dura girul pe care il acorda presedintele actualului Guvern. Dincolo de calculele politice, reforma trebuie facuta. Si nu oricum, ci cu cap. Altfel, paratrasnetul Basescu se va transforma fara clipire in calau pentru Guvern.

Citește și:
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
O postare pe Facebook a viceprimarului PNL București Stelian Bujduveanu, referitoare la câteva utilaje de deszăpezire scoase pe străzile Capitalei, a atras un șir de comentarii critice....
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
"Basescu a luat un glont in locul lui Emil Boc".... S-ar putea sa fi fost de argint, dar sa aiba efect mai lent!