Presa de azi: Halta la Cotroceni inainte de remaniere

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 07:25
2910 citiri
Presa de azi: Halta la Cotroceni inainte de remaniere
Foto: Arhiva

Inceputul de saptamana nu a adus vesti bune pentru pensionari, care raman in continuare fara mariri ale veniturilor in acest an din lipsa de bani, in timp ce Emil Boc si Traian Basescu regizeaza sceneta "concedierea bugetarilor", iar la bursa zvonurilor se aude tot mai tare ca ziua de marti se lasa cu o remaniere de ministri.

Ca si cum s-ar fi asteptat ca intalnirea cu Traian Basescu sa nu fie tocmai una de curtoazie Emil Boc a convocat o "celula de criza" cu colegii din PD-L sa caute o solutie la problema "bolsevizarii", cu cat mai putine pierderi de imagine, lasand deoparte alte probleme esentiale ca pensionabilii au ajuns someri la mana angajatorilor.

Romania libera: Halta la Cotroceni inainte de remaniere

Dupa ce saptamana trecuta se arata nemultumit de ce se intampla in PD-L, Traian Basescu i-a convocat pe membrii la Cotroceni. Ministrii dau marti socoteala presedintelui pentru performantele guvernarii din decembrie incoace. Emil Boc nu intentioneaza inca sa remanieze vreun ministru, scrie Romania libera in editia de marti.

Desi atat presedintele a lasat de inteles ca ar putea urma remanieri, cat si insusi Emil Boc anunta voalat acelasi lucru la sedinta conducerii PD-L de acum doua saptamani, se pare ca ministrii sunt deocamdata feriti de acest pericol. Este concluzia discutiilor informale la care premierul Emil Boc i-a chemat pe ministri luni seara la Vila Lac, in ajunul consultarilor de astazi de la Cotroceni.

"Este exclus asa ceva acum. Asta cu remanierea e vesnica discutie. Ultimul lucru pe care vrea sa-l faca acum premierul e sa fragilizeze echipa, mai ales in conditiile dificile in care ne aflam acum ca tara", au declarat pentru Romania libera surse guvernamentale.

Potrivit acestora, pe agenda discutiilor de luni seara s-ar fi aflat rapoartele ministrilor in privinta concedierilor din sistemul bugetar, pe care fiecare dintre ei ar fi trebuit sa le intocmeasca, relatia cu FMI in conditiile unei viitoare vizite a delegatiei oficiale a Fondului si proiectele de legi sociale aflate in prezent in vizorul opiniei publice, precum legea salarizarii unice, legea pensiilor si legea educatiei.

Puterea: Remaniere sa fie, dar s-o stim si noi

In ciuda asigurarilor ca nu vor fi remanieri cei de la Puterea face in editia de marti o lista cu ministrii care ar putea fi remaniati.

La bursa zvonurilor se aude tot mai tare ca dupa intalnirea de astazi a lui Basescu cu membrii Guvernului se lasa cu o remaniere de ministri. Mai multi dintre acestia par a fi deja pe faras, principalele motive fiind ineficienta, dar si neincadrarea in cerintele FMI de a face restructurari masive in randul bugetarilor din domeniul de care raspund, scazand astfel cheltuielile bugetare.

Cele mai rezonante nume sunt Adriean Videanu, Mihai Seitan si Daniel Funeriu. Printre ultimii intrati pe lista se numara Catalin Predoiu si Mihail Dumitru. Emil Boc are si el de ce sa isi faca griji pentru postul sau fiind primul care raspunde de concedierile bugetarilor si de scaderea cheltuielilor in aparatul de stat. In cazul in care Basescu se debaraseaza de Videanu si de Boc, ar putea sa-i racoleze la guvernare pe liberali, liderul PNL Crin Antonescu aratandu-se dispus sa faca pasul decisiv in aceste conditii.

Lista posibililor remaniabili incepe chiar cu premierul Emil Boc, pentru ca pana acum a condus guvernul dezastruos, iar reforma in sistemul bugetar nu a facut nici un pas. Desi a anuntat ca a facut o serie de restructurari, ca a redus din posturile bugetate si ca a comasat ministere si agentii pentru a reduce cheltuielile cu salariile, paradoxal, aceste cheltuieli au crescut. Motivul: au fost reduse doar posturile neocupate, au mai fost scosi la pensie cativa functionari, dar s-au facut alte angajari.

Posibilul inlocuitor al lui Emil Boc este varianta de rezerva pentru orice a PD-L, Liviu Negoita. S-ar putea sa fie insa o problema pentru ca primarul sectorului 3 tinteste mai sus. El vrea sa candideze la Primaria Capitalei, dupa care, daca va castiga, sa intre in cursa pentru presedintie. Daca Negoita va refuza postul, ar putea fi promovat ministru de interne, cu Vasile Blaga, premier.

Un alt musteriu gata pregatit sa-i ia locul lui Boc este consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, care a mai avut o tentativa de a deveni prim- ministru. El a reluat in urma cu cateva zile declaratia ca ar fi dispus, daca este vorba de o situatie exceptionala, sa conduca guvernul.

Evenimentul Zilei: Brainstorming in Modrogan pentru "torpilele" lui Basescu

Si cum lucrurile sunt destul de grave criticile televizate ale lui Traian Basescu au intrat in dezbatere in regim de urgenta la varful PD-L. Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca criticile prezidentiale au fost intoarse pe toate fetele de "celula de criza" convocata duminica seara de Emil Boc sa caute o solutie la problema "bolsevizarii", cu cat mai putine pierderi de imagine.

Subiectul principal au fost, potrivit unor surse din partid, variantele de legitimare a "gascutei" - cum a etichetat Basescu garnitura celor patru prim-vicepresedinti si a secretarului general ai lui Boc - cu cat mai putine pierderi de imagine.

Din brainstormingul din Modrogan a iesit, deocamdata, doar concluzia ca pana in luna mai va trebui gasita o varianta ca nici pildele lui Basescu sa nu fie complet ignorate, nici partidul sa nu-si rastoarne, peste noapte, propriul vot.

"Torpilele" prezidentiale au bantuit PD-L si luni. Raluca Turcan si Vasile Blaga s-au contrat in Biroul Permanent din cauza postarilor de pe bloguri pe marginea criticilor lui Basescu. Noua dilema a liderilor PD-L este cum sa iasa totusi bine dupa ce Basescu i-a sifonat saptamana trecuta, la B1: "fac o gasca a presedintelui", "e o struto-camila", "sunt o dezamagire pentru mine". Din calculele PDL-istilor, supararea lui Basescu li s-ar trage din faptul ca au omis sa-l invite la sedinta unde si-au votat statutul.

Gandul: Basescu si Boc regizeaza sceneta "Concedierea Bugetarilor"

Pe langa grija pentru scaunul lor, guvernantii nu are alte griji din moment ce se pare ca anunta si alte disponibilizari. Gandul scrie in editia de marti ca dupa ce in 2009, Guvernul Boc a facut doar restructurari minore in sectorul bugetar, presedintele Traian Basescu a chemat ministrii la Palatul Cotroceni pentru ca nu a vazut prea multi someri de la stat

Discutia va fi una televizata, ea plecand, de altfel, de la invitatia prezidentiala care a fost facuta tot intr-o emisiune tv. Intalnirea are loc cu mai putin de doua saptamani inainte de vizita FMI la Bucuresti.

Fondul Monetar a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei, ceea ce presupune ca Executivul de la Bucuresti pentru a ajusta cifrele trebuie sa faca reduceri si mai mari in sectorul bugetar. Guvernul Boc vorbeste, in schimb, pe mai multe voci.

"Scopul Guvernului nu este sa dea oameni afara, ca tot ai nostri raman", a spus Berceanu. Si alti membri ai Cabinetului au mers pe aceeasi idee: nu s-a vorbit despre disponibilizari. Surse oficiale au declarat insa pentru Gandul ca premierul Emil Boc le-a cerut membrilor Guvernului sa prezinte in cel mult trei saptamani o situatie concreta cu numarul de angajati la care se poate renunta. La nivel oficial insa, ministrii precum Attila Cseke, Mihai Dumitru si Elena Udrea sustin fie ca n-au vorbit despre noi disponibilizari, fie ca nici nu s-a pronuntat cuvantul "concediere".

Parlamentarii cresc pensiile, Guvernul n-are bani

Pe acelasi principiu, adica al lipsei banilor, Guvernul va trebui sa le spuna pensionarilor ca de fapt nu au bani sa la mareasca pensiile asa cum vor parlamentarii. Adevarul arata in editia de marti ca reprezentantii Guvernului au sustinut ca nu sunt bani pentru majorarea punctului de pensie, iar inghetarea veniturilor batranilor in 2010 este stabilita prin acordul incheiat cu Fondul Monetar International (FMI). In schimb, membrii Comisiei de munca sustin un amendament potrivit caruia punctul de pensie ar trebui sa creasca la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

"Noi suntem de parere ca proportia trebuie sa fie de minimum 45%. Subliniez: minimum", a declarat senatorul Minerva Boitan, membru in Comisia de munca. Amendamentul referitor la cresterea valorii punctului de pensie de la 39,9%, cat este acum, pana la 45% a fost propus de un grup de senatori PSD, PNL si PDL, prin senatorul Ion Ruset. Potrivit declaratiilor ministrului Muncii, Mihai Seitan, efortul bugetar pentru acoperirea acestei cresteri ar fi de 1,2 miliarde de lei. In acelasi timp, deficitul bugetului de pensii estimat pentru 2010 este de 1,5 miliarde de euro (peste 6 miliarde de lei).

Jurnalul National: Pensionabilii, someri la mana angajatorilor

Si nu doar pensionarii sunt in mari dileme, dar si pensionabilii care au ajuns someri la mana angajatorilor. Jurnalul National scrie in editia de marti ca o lege publicata la 29 martie in Monitorul Oficial schimba regulile pensionarii, dar nu abroga articolele referitoare la acelasi lucru, din vechea Lege 19/2000.

Angajatii sunt obligati sa ramana fara nici o sursa de venit intre data la care depun cererea de pensionare, pana cand primesc decizia, care poate dura chiar si patru luni, desi termenul legal este de 45 de zile. Astfel, pensionabilii ajung la mana angajatorilor daca vor sa lucreze in continuare.

Conform Legii privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale publicata in Monitorul Oficial nr. 195 din 29 martie 2010, cei care ies de acum la pensie nu mai pot lucra in continuare, pana primesc decizia de pensionare, decat daca vrea angajatorul. Insa a ramas neabrogat un articol din vechea lege, care spune altceva.

Legea 195 din 29 martie 2010 modifica articolul 41, alineatul 5 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si drepturi de asigurari sociale, astfel: "Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, in conditiile legii."

Dar nu se specifica nicaieri faptul ca s-ar abroga alineatul 6 de la acelasi articol al Legii 19, care spune ca "In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare". Astfel, cele doua legi se bat cap in cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere cabinetul Boc, #intalnire Traian Basescu Emil Boc, #probleme legea pensiilor , #Emil Boc
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Un principiu : un sut in po , un pas inainte ! Daca este necesar Presedintele nu este omul care sa se sfiasca in a capaci pe oricine .