Pretul de neplatit al PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 09 Septembrie 2008, ora 10:22
4085 citiri
Pretul de neplatit al PD-L

Bomba aruncata de PD-L prin incheierea protocolului cu PRM continua sa improaste schije, in pofida efortului democrat-liberalilor de a reduce pagubele. Si, probabil, cele mai rele nici nu s-au produs inca.

Luni, unul dintre, teoretic, beneficiarii intelegerii cu Vadim Tudor, senatorul Nicolae Neagu, care ar fi trebuit sa devina presedinte de comisie, a demisionat din PD-L tocmai pentru ca nu a putut digera noua asociere.

Intre timp, toti fruntasii PD-L s-au inghesuit sa se disocieze de naucitorul protocol, aruncat exclusiv in sarcina presedintelui Emil Boc. Asa sa fie? Iata ca dupa aproape o saptamana nu stim raspunsul la doua intrebari esentiale. Cine a batut palma cu Vadim Tudor si mai ales de ce ?

Cine a picat la pace?

E greu de crezut ca Emil Boc a luat singur o decizie atat de importanta. Nu e ca si cum ar fi vrut sa schimbe culoarea peretilor din sediul central si peste noapte a chemat zugravii, nu s-a sfatuit cu nimeni si a ales ce i-a placut lui. Aici vorbim despre o miscare cu efecte usor de anticipat. Numai un naiv nu-si dadea seama ce minge la plasa ridica ea adversarilor politici.

Ori Emil Boc nu e totusi chiar de ieri in politica. E posibil ca restul conducerii PD-L sa nu fi fost intrebata, insa e foarte greu de crezut ca Traian Basescu nu a stiut nimic.

Pentru Boc, cel mai fidel dintre oamenii presedintelui, ajuns la sefia partidului tocmai datorita acestei obediente totale, o asemenea declaratie de independenta este de neconceput. In schimb, asumarea solitara a pacatului este in "fisa postului".

Sa ne amintim apoi ca in ultima vreme relatiile dintre Traian Basescu si Vadim Tudor n-au fost chiar rele. Dupa fluviile de scuipat ale anilor trecuti, presedintele PRM a inceput sa-l menajeze pe seful statului care, la randul sau, l-a tratat aproape cu simpatie pe "tribun" la intalnirile de la Cotroceni. Asa ca, probabil, toti cei care acum se jura ca n-au stiut nimic chiar sunt sinceri. Opozitia lor ar fi stricat planul. Dar care sa fie acesta? De ce?

Sa fi fost pentru PD-L atat de importante functiile minore obtinute in schimbul balonului de oxigen oferit lui Corneliu Vadim Tudor? Cu un picior in groapa politicii, liderul PRM a fost practic revigorat de PD-L. Democrat-liberalii nu i-au oferit doar functia, ci si posibilitatea de a se dovedi din nou castigator, abil, pe val, gata de jocuri politice, important. In schimbul unor maruntisuri?

Mult mai probabil este ca PD-L sa fi obtinut astfel semnaturile si voturile PRM pentru o eventuala motiune de cenzura. De ce sa mai vrea democrat-liberalii rastunarea Guvernului cu trei luni inainte de alegeri? Pentru a le organiza ei.

Sigur, fara PSD motiunea nu poate trece, dar social-democratii ar fi pusi intr-o situatie extrem de proasta daca ar sprijini cabinetul Tariceanu pe care nu prididesc altfel sa-l critice si sa-l atace cu inofensive motiuni simple.

Deja PD-L a aruncat manusa propunand PSD o motiune de cenzura pe educatie si, in mod evident, ideea nu a starnit prea mare entuziasm in Soseaua Kiseleff. In aceste conditii este posibil ca protocolul cu PRM sa dea roade si sa se dovedeasca o miscare politica abila. Chiar si asa, oare pretul merita platit?

Pretul protocolului

PD-L reuseste marea "performanta" de a-si anula propriul mesaj. Democrat liberalii se prezinta ca alternativa la clasa politica imorala si fara "printipuri", la monstruoasa coalitie 322. Dar nu poti fi o alternativa credibila la zoaiele puturoase cat timp te de manjesti singur cu ele.

Corneliu Vadim Tudor si PRM sunt exponentii mizeriei din politica romaneasca. De numele lor se leaga cele mai fetide mirosuri ale acesteia, cea mai mare putreziciune si imoralitate.

Nu poti ataca solutia imorala Voiculescu, imbratinsand sinucigas o solutie cel putin la fel de imorala. Nu poti defila sub stindardul reformei cat timp reanimezi cu buna stiinta tot ce e mai retrograd. Cu Becali la Primarie si Vadim in Parlament numai reforma nu se numeste ca faci.

Pentru Traian Basescu, pactul cu omul care mai ieri batjocorea in Parlament condamnarea oficiala a comunismului, topaind diavolesc cu un cearsaf pe care presedintele era desenat in spatele unor gratii, reprezinta un compromis comparabil doar cu o imbratisare cu Dinu Patriciu.

Iar daca, intr-adevar, prin absurd, Traian Basescu nu a stiut ce se intampla, insemna ca acel copil pe care l-a crescut de pe vremea cand avea scoruri electorale cu o cifra si pentru care a garantat in mod repetat s-a ales un monstru pe care nu-l mai controleaza si care se pregateste sa-l inghita chiar pe el.

Cat despre alegatorul roman, ce sa mai inteleaga? Ca unde scuipi azi, maine poti linge vosios. Ca nimic nu este defintiv, irevocabil sau grav pentru ca, pana la urma, indiferent de culoare, toti sunt o apa si-un pamant.

Citeste si:
Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică
Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică
De fiecare dată când vine iarna ajungi în punctul în care te îndoiești de sistemul de încălzire pe care îl ai în locuință și te bate gândul să-l schimbi cu unul mult mai avantajos,...
Ce subvenții anuale va necesita metroul din Cluj-Napoca. Economist: „Este clar falimentar pe cifre, nu ai cum să vorbești despre reziliență”
Ce subvenții anuale va necesita metroul din Cluj-Napoca. Economist: „Este clar falimentar pe cifre, nu ai cum să vorbești despre reziliență”
Economistul Cristian Păun a criticat proiectul metroului din Cluj-Napoca, în condițiile în care va avea nevoie de subvenții de aproximativ 12-13 milioane de euro pe an. ”Dacă era nevoie de...