Raspunsul PD-L catre Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 18:18
9549 citiri
Raspunsul PD-L catre Basescu
Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Ce au inteles democrat liberalii din palma lui Basescu? Mai nimic, dupa cum era si de asteptat. In doua cuvinte propriul partid i-a raspuns fostului sau sef cu o ironie si un "ne vedem in continuare de treaba".

Un lucru devine tot mai vizibil - desprinderea tot mai categorica a greilor din PD-L de sub sfera de influenta a palatului Cotroceni.

Avand in vedere ca partidul democrat liberal are de castigat, din acest moment, tot mai putin de pe urma lui Traian Basescu, efectul smetiei data de presedinte catre fostii sai subordonati se pierde in gol. Efectul palmei lui Basescu peste obrazul PD-L este aproape zero.

Critica lui Traian Basescu isi tradeaza, dupa primele reactii survenite printre membrii cei mai importanti ai PD-L, adevaratele tinte. Pana acolo datele stau in felul urmator. Traian Basescu stie ca nu isi permite luxul de a schimba premierul. Acesta in sine este un proces aproape imposibil, daca se incearca doar din partea presedintiei - vezi cazul Guvernului Tariceanu -, iar apoi seful statului stie cat de dificil ar fi sa isi gaseasca un om mai fidel si in care sa aiba mai multa incredere decat in Emil Boc.

Pe de alta parte, reforma statului nu se petrece, depolitizarea administratiei publice nu s-a petrecut nici macar in sensul uneia iluzorii, ba dimpotriva, masurile anticriza aproape ca nu au existat, iar cele cateva chinuite au avut efecte haotice sau si-au dovedit ineficienta. Reforma pensiilor si salariilor de la bugetul statului, reforma educatiei si dezvoltarea infrastructurii nu au fost decat cuvinte in aer.

Peste toate spectrul unui nou imprumut de la FMI sperie mai groaznic decat toate celelalte neimpliniri ale Executivului.

In aceste conditii, singura miscare pe care Basescu ar fi putut sa o faca a fost si cea pe care am vazut-o executata de presedinte. Neavand incotro, fortat de presiunea societatii si de lipsa de rezultate, presedintele a criticat activitatea guvernului mai dur decat ar fi facut-o mogulii insisi.

Scopul precis al loviturii - deschiderea drumului catre o viitoare remaniere a Executivului. Pentru a-si asigura totusi controlul in continuare asupra Guvernului, presedintele stie ca aceasta remaniere nu trebuie sa il includa si pe Emil Boc.

Din acest punct a devenit usor de identificat cine i-au fost adevaratele tinte. Exact ce-i care s-au si grabit sa ii raspunda presedintelui, mai mult sau mai putin voalat, mai mult sau mai putin direct.

Cativa dintre greii din PD-L, recunoscuti pentru divergentele mai noi sau mai vechi cu Basescu, au iesit la rampa si i-au raspuns presedintelui. Berceanu a profetit ironic cine va fi primul care va reactiona la declaratiile (desigur Emil Boc) si cum modul in care o va face. Din raspunsul sau reiese nu doar ironia, ci si bataia de joc la ceea ce va urma sa spuna Boc - "veti spune ca respecta tot ce spune presedintele, ceea ce asa si e!"

Acum avem filmul complet. Guvernul a fost criticat intr-atat de mult si de bine, incat sa se impuna rapid o remaniera si sa se atenueze nemultumirile tot mai accentuate ale populatiei. Palma nu a fost, cel putin deocamdata, atat de dura puternica, astfel incat sa se lase impresia ca este necesara si schimbarea premierului, desi acesta este un remaniabil in sine.

Palma lui Basescu catre PD-L i-a fost intoarsa, pe masura loviturii, iar replica vine chiar de la unul dintre cei mai aproapiati camarazi de lupta ai presedintelui, Vasile Blaga. Acesta nu este de acord cu critica presedintelui si l-a asigurat ca EI (fostii si cei mai vechi apropiati ai presedintelui) isi vor "vedea in continuare de teaba".

Razboiul niciodata pe fata dintre Basescu si fostii sai apropiati a inceput. Primele capete vor cadea odata cu decontul primului mare esec al celui de-al doilea mandat al lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu palma PDL, #Emil Boc Traian Basescu PDL , #Emil Boc
Comentarii
Poza Orlanda
Orlanda
rank 3
"desprinderea tot mai categorica a greilor din PD-L de sub sfera de influenta a palatului Cotroceni" este doar o impresie..