Opinii: Regimul Basescu a ucis democratia

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 14:03
5449 citiri
Opinii: Regimul Basescu a ucis democratia

Nu e vorba despre demiterea lui Boc sau suspendarea lui Traian Basescu, ci despre invataturile pe care acest popor nu le va extrage curand din experientele pe care le traieste.

Nu cred ca anihilarea dreptului si obligatiei alesilor de a vota in Parlament va oripila pe cineva. Majoritatea va fi ramas cu ideea bine infipta in intelect ca motiunea nu a trecut pentru ca nu... orice. Nu asta conteaza. Nu mai importa nici discursul lui Boc, faptuitorul a ceea ce trebuie, repetat la finit. Nu conteaza nici macar agresiunea tot mai evidenta a regimului Basescu.

Cel mai important lucru peste care ar trebui sa nu trecem prea usor este puterea fantastica a guvernarii Basescu - Boc de a indoi si de a supune vointele celor care, desi nu ii iubesc si nu sunt fericiti, au acceptat sa isi plece capul de frica. Sau din orice alt motiv or fi facut-o.

Un fapt paradoxal, trecut neobservat. Guvernul Boc, indiferent de numar, se afla in prezent in minoritate. El nu are sustinere majoritara in Parlament. Iar PD-L se gandeste si se comporta ca si cum ar fi cu adevarat in Opozitie. Acest singur fapt trecut fara a fi remarcat este suficient pentru a ne da seama cat de bine functioneaza manipularea pedelista. Tehnica politica perfectionata de Traian Basescu de a exista doar in Opozitie a fost transferata acum intregului partid.

Aceasta pozitionare in coltul minoritarilor aflati la Putere, al neputinciosilor care, totusi, conduc tara, este strategia perfecta pentru a scapa de responsabilitate. In ciuda "sustinerii" majoritare din Parlament, PD-L nu a facut timp de doi ani nimic. Dar a reusit mereu sa lase senzatia ca Opozitia i-a impiedicat mereu sa treaca legile prin Parlament sau sa impuna masurile anticriza. O tehnica facuta parca anume pentru acest popor, care este gata sa inghita orice infantilism pe post de scuza din partea celor care ii conduc.

De aceea cred ca ceea ce ni se intampla in aceste momente este cel mai bun lucru posibil. Nu este vorba despre motinea de cenzura, despre cate voturi au lipsit, despre cine a tradat sau ce a lipsit ca ea sa treaca. Nici macar nu este vorba despre Emil Boc. Ramane doar regimul pe care l-am vazut miercuri in deplina sa manifestare. Oameni ascultatori, legati cu mainile la spate in banca, alesi uninominal, dar supusi deciziei a doi - trei oameni care conteaza in statul roman.

Emil Boc a spus in Parlament ca Romania trece astazi printr-un moment "crucial". Nici nu stia cat adevar graieste. Nu in sensul in care ii place sa creada, ci din perspectiva ca Romania trece astazi, intr-adevar, printr-un moment unic in istoria sa. Aparentele democratiei - care la noi oricum exista doar ca forma (fara niciun continut) - au disparut, fiind ucise de catre reprezentantii Puterii pentru Putere.

Nici de jena nu a mai fost pastrata o minima aparenta a unor principii, libertati si drepturi elementare ale parlamentarilor. Pentru cateva sute de alesi au decis doi - trei sefi. Daca asta inseamna democratie... In fapt, prin aceasta practica astazi a fost ucis principiul de baza al democratiei - libertatea exprimarii votului de catre alesi, dezbaterile si schimbul de idei. A existat doar ordinul si respectarea lui. Plus multa frica de ceea ce va sa vina. Iar frica zilei de maine i-a facut pe toti sa accepte orice ofera mai bun prezentul.

Pentru a invata sa fie el responsabil, daca politicianul pe care l-a ales nu a fost niciodata, pentru a-si cunoaste si a-si pretui drepturile si libertatile pe care istoria i le-a facut cadou, pentru a reusi sa inteleaga ce este cu adevarat o democratie, nu surogatele oferite de fostii si actualii comunisti si securisti, poporul roman trebuie sa primeasca maximum din partea regimului Basescu. Pentru ca actualul regim il depaseste pe cel al lui Nastase, care pana acum fusese o referinta a Raului suprem in imaginarul popular roman de dupa '89.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#motiune cenzura EMil Boc, #Traian Basescu votul motiunii, #Emil Boc democratie , #Emil Boc
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
ORICE vrea sa spună Le-Ca! "Traian Băsescu isi iubeste poporul. A spus-o de nenumarate ori - se intoarce de fiecare dată cu plăcere la el. Poporul roman i-a demonstrat că si el il iubeste, dandu-i cel de-al doilea mandat. O relatie perfecta."