Retragerea lui Basescu (Opinii)

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 13:01
9927 citiri
Retragerea lui Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Traian Basescu a dominat politica romaneasca a ultimilor ani. Si a dominat Partidul Democrat-Liberal. A fost liderul maxim care a anuntat toate masurile importante ce au fost luate in tara asta. Fie ca intrau in atributiile sale, fie ca nu. Dar lucrurile astea vor trebui sa inceteze. Basescu trebuie sa se retraga. Nu din functia de presedinte, ci din primul plan.

In acest moment, imaginea lui Basescu e atat de erodata, iar guvernarea si PD-L sunt atat de legate de el in ochii alegatorilor incat cel care altadata era o locomotiva electorala formidabila a ajuns acum mai degraba o piatra de moara. Toate masurile extrem de dure luate de Guvernul Boc sunt atat de legate de Traian Basescu incat oamenii vor vrea razbunare la urne impotriva acestuia. Si a oricui e atat de strans legat de el precum e Emil Boc.

Asa ca Traian Basescu trebuie sa faca un mic pas in spate. Cu o singura conditie, insa. In fata sa iasa premierul. Nu Emil Boc. Noul premier, de care Basescu, guvernarea si PD-L are mare nevoie. Si care nu mai trebuie vazut ca anexa supusa a presedintelui. Altfel, PD-L e condamnat la o rece Opozitie.

Basescu si Boc, pietre de moara

Mai poate recupera un partid o pierdere de procente atat de spectaculoasa, precum cea suferita de PD-L? Foarte greu, dar se poate face. Cu trei conditii. O refacere economica semnificativa, o guvernare mai eficienta si figuri credibile.

Problema e ca figurile care conduc acum Romania, Basescu si Boc, nu mai sunt credibile. Sunt figurile asociate cu taierile de salarii, impozitarea pensiilor, cresterea TVA sau reducerea drastica a ajutoarelor sociale. Totul pe fondul unei refaceri economice care intarzie sa apara.

Si, totusi, refacerea economica va aparea in cele din urma. Dar trebuie insotita de si mai multa incredere. De o figura care prezinta incredere. Emil Boc nu mai poate fi acea figura. Si nici Traian Basescu, a carui popularitate a plonjat spectaculos de la momentul in care castiga referendumul de suspendare.

Cand oamenii vor vota in 2012, vor vota si candidatul local, dar il vor asocia si cu liderul central. Cat timp va fi Traian Basescu, chiar daca va recupera o parte din popularitate, multi se vor gandi de doua ori inainte sa puna stampila.

Tocmai de aceea, e nevoie de o noua figura cu care sa fie asociat PD-L si guvernarea sa. Dar care sa nu fie asociata cu Traian Basescu. Nu mai poate exista un nou Boc. Niciodata oamenii nu vor vota un partid ce ar popune un premier precum cel actual, in conditiile astea si cu o asemenea istorie in spate.

De fapt, daca ne gandim, in 2008 PD-L a fost votat cu gandul ca vine un om serios si competent economic, adica Theodor Stolojan, cel care era anuntat inainte de a se retrage abrupt. Si ca e votat in acelasi timp Traian Basescu, liderul.

Cat timp Basescu a fost popular, n-a fost nevoie de un premier autonom de puterea prezidentiala. El era locomotiva. Acum, aceasta locomotiva nu mai exista. Din contra, e o vulnerabilitate electorala. "Dirigintele" cu care PD-L se asocia cu sete si chiar disperare in campania din 2008 trebuie sa lase locul unui profesor. Nu atat de autoritar, nu atat de dur, dar totusi profesor.

Iar dirigintele Basescu? Sa se retraga din functie? Nu. Doar sa apara mai rar in fata clasei. Mult mai rar. Sa nu mai submineze autoritatea profesorului. Sa-l lase sa devina cu atat mai popular cu cat pare mai liber. Iar el sa stea mai mult in biroul sau. Ar fi cel mai bine pentru toti.

Salvatorul Basescu

Da, Basescu poate salva si reinventa din nou PD-L. De data asta, folosind exact strategia inversa. Da, la asta s-a ajuns. Poate salva PD-L nu prin activitate, ci prin inactivitate. Printr-un profil scazut. Prin pasul inapoi obligatoriu. Prin a deveni prezidential, nu hiperprezidential, cum e acum. Prin a imparti puterea cu premierul. Nu a fi in acelasi timp presedinte si premier, cu un Boc jucand un rol intre vicepremier, paratrasnet si purtator de cuvant.

Iar premierul, care trebuie sa fie altul decat Boc daca PD-L vrea o sansa in alegerile parlamentare din 2012, trebuie sa ia in sfarsit prim planul. In ce fel? Nu asa cum l-a luat Boc, se stie deja. Nici cum l-a luat Calin Popescu Tariceanu in perioada de razboi politic cu Presedintia. Si cu siguranta nici precum Adrian Nastase. Nu.

Noul premier, care intr-o alegere ideala in contextul de fata ar preveni din mediul economic, trebuie sa aiba rolul pe care l-a jucat Mugur Isarescu in mandatul sau. Omul preocupat in primul rand de guvernare si intr-al doilea de jocuri politice si echilibru pe sarma. Si accentul trebuie sa cada pe economia de dezvoltare, nu de taieri ca acum. Mediatic si politic.

Iar Basescu? Retragerea e optiunea cea mai buna. Retragerea in planul al doilea. In penumbra. Concentrarea pe mai putine chestiuni. Doar asa premierul de care are nevoie poate sa respire. Si Basescu insusi va putea sa respire din nou. Politic, chiar si dupa alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu retragere, #Basescu strategie politica, #Traian Basescu alegeri 2012 , #Emil Boc