Revista presei: Razboiul lui Basescu cu PD-L, in stand-by pana in martie

Joi, 17 Februarie 2011, ora 08:04
2028 citiri
Revista presei: Razboiul lui Basescu cu PD-L, in stand-by pana in martie
Foto: Gandul

Dupa a treia noapte petrecuta de liderii PD-L cu Traian Basescu in cantonamentul de la Vila Lac, razboiul presedintelui cu propriul sau partid a intrat in faza de armistitiu, scriu ziarele de joi.

Dupa ce Basescu nu a reusit sa impuna in forta demisia lui Emil Boc si schimbarea Guvernului cu unul condus de un technocrat, a presat pentru amanarea alegerilor interne.

"Razboiul lui Basescu cu PD-L, in stand-by pana in martie", titreaza Jurnalul National, care precizeaza ca sedinta Consiliului National de Conducere al PD-L, convocata deja pentru sambata, a fost amanata pentru 5 martie, sub pretextul ca se asteapta Congresul UDMR.

"Cum ii spun baronii PD-L "la revedere" lui Emil Boc", scriu si jurnalistii de la Evenimentul Zilei, iar Adevarul adauga ca "Macovei l-ar putea inlocui pe Boc".

"Sondajele lui Basescu: N-am altul, decat acest partid. Increderea e de 11%. Cum ajung la 30%?!", titreaza Gandul, care dezbate ultimele inregistrari de la intalnirile de la Vila Lac.

"Ion Iliescu si liderii USL il acuza pe seful statului ca a incalcat Constitutia", adauga Puterea, subliniind ca Opozitia sustine ca presedintele Traian Basescu ar trebui suspendat de Parlament.

Jurnalul National: Razboiul lui Basescu cu PD-L, in stand-by pana in martie

Dupa mai multe intalniri succesive cu liderii PD-L, razboiul presedintelui cu propriul sau partid a intrat in faza de armistitiu.

Dupa ce Traian Basescu nu a reusit sa impuna in forta demisia lui Emil Boc si schimbarea Guvernului cu unul condus de un prim-ministru independent, dublata cu mutarea lui Boc la PD-L ca presedinte de partid, a presat pentru amanarea alegerilor interne.

Tinta lui Basescu era ca Blaga sau Frunzaverde sa renunte la a candida la sefia PD-L, Emil Boc fiind in opinia sa solutia cea mai buna. Dar pentru ca Opozitia aripii Blaga din PD-L a fost puternica, seful statului a ramas fara asi in maneca si are nevoie de timp sa se replieze sI sa caute o noua strategie de atac, scrie Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Cum ii spun baronii PDL "la revedere" lui Emil Boc

Convinsi de presedintele Traian Basescu ca varianta independentului e cea mai buna pentru partid, sefii de organizatii il consoleaza pe premier cu "reevaluarea mandatului".

"Aici vorbim de date fixe. Nu putem sa impinge data alegerilor pana se vor simti efectele masurilor corecte de altfel", a declarat pentru Evenimentul Zilei seful PD-L Constanta, Mircea Banias.

El a apreciat ca in acest moment este nevoie de o relansare a guvernarii si a PD-L, chiar daca meritele lui Emil Boc nu pot fi contestate. "Nu vreau sa para deplasat, dar in fotbal am auzit de multe ori ca echipa a jucat bine, dar in final a luat bataie. O varianta de premier independent ar aduce multe plusuri PD-L", a spus Banias, precizand ca, in mod normal, un sef de Guvern asumat politic "e de preferat".

"Pozitia mea personala este ca avem nevoie de schimbare chiar daca asta inseamna un premier independent", a sustinut si presedintele PD-L Bacau Gabriel Berca. El a adaugat ca masurile asumate de Emil Boc s-au dovedit a fi cele corecte, insa marea sa problema este cea de credibilitate.

Adevarul: Cristian Preda: Macovei l-ar putea inlocui pe Boc

Pe de alta parte, insa, solutia relansarii guvernarii ar fi, in opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicai Macovei in locul premierului Emil Boc.

Lipsa de credibilitate a premierului, care afecteaza si increderea de care se bucura seful statului, este primul argument invocat de europarlamentarul PD-L Cristian Preda in favoarea demiterii lui Emil Boc de la Palatul Victoria.

"Daca accentuam starea si relativizam, folosind diverse tertipuri, cum ar fi asteptarea Congresului UDMR, nu vom scapa din aceasta situatie. Am putea sa gasim imediat in PD-L pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucura de mult mai multa incredere publica decat Emil Boc", a explicat Cristian Preda.

Gandul: Sondajele lui Basescu: "N-am altul, decat acest partid. Increderea e de 11%. Cum ajung la 30%?!"

Pe de alta parte, in spatele usilor inchise, seful statului le-a atras atentia membrilor PD-L despre lipsa de credibilitate de care sufera partidul, nu doar Emil Boc si sresedintele Traian Basescu le-a atras atentia democrat-liberalilor, ca, in sondaje, partidul are o incredere de 11%.

"Ultimul sondaj arata o incredere de 11%, cu o marja de eroare de +/- 3%. Deci e 8%, cum ajungi la peste 30%?", le-a spus Basescu sefilor PD-L, potrivit Gandul.

"Ca orice roman, eu iau situatia critica acasa. Si daca e 8%, ce? Ca un comandant de nava, eu merg mai departe. Eu am de gand sa stau la Cotroceni pana in 2014. Voi pana cand aveti de gand sa stati? As vrea sa stiu ca va ganditi la cum ramane cu guvernarea si cum castigam alegerile in 2012. Eu in principal imi mentin mandatul pe acest partid, nu pe altul. N-am altul, decat acest partid...", a continuat presedintele.

Puterea: Vor sa-l suspende, dar nu stiu cum. Ion Iliescu si liderii USL il acuza pe seful statului ca a incalcat Constitutia

Daca Traian Basescu declara ca PD-L este singurul partid pe care il are, liderii Opozitiei il acuza tocmai pentru ca s-a implicat in activitatea interna a acestui partid.

Intalnirile dintre presedintele Traian Basescu si liderii PD-L, de la Vila Lac 1, sunt considerate de catre liderii Uniunii Social-Liberale in afara prevederilor constitutionale.

Ion Iliescu, Crin Antonescu si Daniel Constantin il acuza pe seful statului ca s-a comportat ca un presedinte de partid si ca nu avea de ce sa caute un nou premier daca Emil Boc nu si-a depus mandatul, scrie Puterea.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca a constatat in ultima vreme incalcari flagrante ale Constitutiei si ca presedintele Traian Basescu trebuie readus cu picioarele pe pamant de Parlament.

"Tot comportamentul domnului Basescu este in afara spiritului si literei Constitutiei. In general, in toata perioada de exercitare a mandatului, dar mai ales in ultima vreme, au existat incalcari de-a dreptul flagrante. Traian Basescu se confunda cu seful de partid, ignora toate regulile raporturilor pe care seful statului trebuie sa le aiba cu partidele politice, iar relatiile sale cu institutiile statului sunt in afara spiritului Constitutiei. Parlamentul ar trebui sa se pronunte cu vehementa impotriva comportamentului avut de presedintele Basescu, sa-l cheme la ordine, sa intre in randuri, sa respecte atributiunile pe care le are", a precizat fostul presedinte.

Actiunile presedintelui Basescu au trezit iritare si in tabara liberalilor. "Este inacceptabil, din punct de vedere constitutional, ca presedintele Romaniei sa se implice atat de frecvent si atat de fatis in activitatea interna a unui partid politic", a declarat Crin Antonescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#basescu boc ischimbare premier, #basescu bos sefie pdl , #Emil Boc