Opinii: Romania intra, cu avant, in derapaj

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 19:32
5187 citiri
Opinii: Romania intra, cu avant, in derapaj
Foto: realitatea.net

Traian Basescu si Emil Boc risca sa se transforme in principalii vinovati pentru deteriorarea situatiei economice a Romaniei. Principalul motiv - actiunile si declaratiile haotice in legatura cu evolutia crizei. Ele au dat nastere celui mai mare dusman al oricarei crize - pierderea increderii populatiei, dar si a oamenilor de afaceri.

Acum iesim din criza, acum intram in derapaj. Astazi am depasit momentul critic, maine aflam ca abia de la anul ne va fi si mai greu. Nu a existat sfarsit de an in care reprezentanti ai Puterii sa nu se jure ca la anul ne va fi mai bine, pentru ca apoi sa descopere colapsul. Ne-au foit si ne-au intors pe toate fetele. Marele lor avantaj este ca romanii sunt un popor, in majoritatea lui, slab informat, fara memorie si fara atentie la viata politica si economica.

Doar unei astfel de populatii poti sa ii spui acum ca principala grija a presedintelui este evitarea derapajului si lupta cu criza, iar peste cateva zile sa il anunti ca nici seful statului, nici premierul si nici Banca Nationala nu si-au propus sa ne scoata din criza. Pentru un astfel de popor, Traian Basescu spune astazi ca ne inselam daca ne imaginam ca premierul si cei 15 ministri pot scoate tara din criza, cand in realitate toti cei 22 de milioane de romani sunt responsabili de iesirea din recesiune.

Peste doar o saptamana, presedintele ne-a anunat, fara sa clipeasca, mandru, cat de mult ii apreciaza pe membrii Guvernului care au reusit sa salveze tara de la derapajul economic, adoptand masurile dure, dar necesare, de austeritate. In acelasi stil manuieste si derapajul. Fie ca e vorba despre derapajul social sau economic, pentru Traian Basescu derapajul vine si pleaca doar cand crede domnia sa. Nimeni altcinvea nu mai are aceasta putere de anticipare - nici economistii sau analistii straini, nici jurnalistii romani.

Trebuie sa ramana mentionat si sa nu se treaca atat de usor peste un paradox care increteste pana si cea mai lucida si analitica minta. Cum e posibil ca la doar doua zile dupa ce membrii Guvernului, in frunte cu Elena Udrea si Emil Boc, laudau desantat performantele Executivului si iesirea din criza - "tara este un santier", "am evitat colpasul", "vom fi pe crestere la anul" - sa vina presedintele, care gireaza si controleaza toti acesti oameni, ca sa le spuna ca Romania traieste si respira "sub amenintarea derapajului"!?

Desigur, totul are o explicatie foarte simpla. Nepriceperea si incompetenta lor ii face sa nu poata aprecia criza si efectele ei la adevarata valoare. Din aceasta cauza nu stiu sa ia masurile potrivite, nu anticipeaza deloc cursul crizei si, in consecinta, sunt nevoiti sa improvizezi amatoristic pe marginea unor realitati care i-a depasit de mult. In plus, clientelismul le zboara si putinii bani ramasi prin buget.

In consecinta, exista doua tipuri de mesaje, transmise pe rand, in functie de cum evolueaza economia.

1. Guvernul nu are nicio putere in fata crizei, dar voi toti da. In genul - "nu ne-am propus sa scoatem tara din criza". Idee care absolva Executivul de orice vina, daca situatia merge prost si datele sunt ingrijoratoare.

2. Guvernul a evitat derapajul, am iesit din criza, urmeaza cresterea economica. Aceasta idee se enunta, in cazul in care semnalele sunt incurajatoare, si are rolul de a sublinia meritul exclusiv al celor 15 ministri, care ne-au dus cu bine la liman. Sub indrumarea, desigur, atenta a presedintelui si primerului.

Vis-a-vis de acest haos organizat, economia a ajuns o realitatea paralela, cu care guvernantii foarte rar intra in contact. Iar atunci cand nu o schimonosesc si nu i se impotrivesc, punandu-i piedica prin masuri proaste, sunt simpli spectatori. Interesant este ca, daca ar fi niste spectatori cinstiti, care nu ar baga mana sa fure, poate am avea si noi o sansa reala de a iesi din criza si de a evita definitiv derapajul economic, social si politic.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Emil Boc prim ministru, #criza economica, #solutii economice, #derapaj , #Emil Boc