Romania, un trib in sud-estul Europei (Opinii)

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 13:52
8267 citiri
Romania, un trib in sud-estul Europei (Opinii)

Guvernul de tip tribal al lui Emil Boc ne conduce usor, usor, catre lumea a treia a oranduirilor socio-administrative. Stat de drept, democratie constitutionala, republica legislativa? Povesti demne de mitologia mioritica. Basme pe care domnii Tinel, Nicolicea, Popoviciu sau Toader o sa le citeasca nepotilor la gura sobei.

Cine nu are impresia ca statul de drept a murit, intr-o tara in care Executivul pare a fi singurul care dicteaza oranduirea socio-economica? Mai poate fi pus la indoiala faptul ca Emil Boc si Traian Basescu au sacrificat principalul atribut al democaratiei, separarea puterilor in stat, doar de dragul unor bani de la FMI care nu ne pot tine in viata o vesnicie?

Eventual, pana la alegerile din 2012, cand domnul Flutur le va arata adversarilor funia si sapunul. Sa-ti bati joc de legile tarii doar pentru a ascunde sub pres anumite deficite si derapaje bugetare, nu este demn de un stat de drept care functioneaza conform unei Constitutii.

Cu ce drept aplica statul roman, retroactiv, o hotarare guvernamentala care permite recalcularea pensiilor speciale? Constitutia spune clar ca o lege nu poate fi aplicata retroactiv, ci doar de la momentul intrarii in vigoare inainte. Am inteles ca e o perioada grea, ca suntem in criza dar parca e prea de tot.

Nu poti ajusta deficitele cu sacrificarea statului de drept. Altfel, noi, cei de acum, ne pierdem orice farama de incredere intr-un stat care, de exemplu, nu poate asigura pensia contribuabililor cotizanti. Poti amenda sau remedia greselile din trecut, dar nu in afara legii. Trecand de aceasta granita, deja nu trebuie sa mai ai pretentia ca cetatenii sa te trateze pe tine, ca stat, precum un partener corect si echilibrat.

Sondajele arata ca foarte multi romani nici macar nu se gandesc la pensie, neavand incredere ca statul va fi in stare sa asigure o suma decenta la batranete. Toate acestea creaza imaginea unui stat hot de care trebuie sa te aperi, traind clipa cu banii pe care ii ai fara a te mai gandi la vremurile seniorale.

Aruncatul cu vorbe grele asupra autoritatilor politienesti se numeste ultraj. Aruncatul cu sudalme se pedepseste conform legii. Dar nu arunca guvernul, zilnic, prin sertare bine ascunse, toate deciziile judecatoresti favorabile reclamantilor, in speranta ca intr-o zi va putea sa le respecte? Decizia instantei se executa nu se discuta.

Nu esti in stare sa te incadrezi intre limitele legii, platesti fie penal, fie prin demisie de onoare. Problema nu este a legii, asa cum incerca domnul Basescu sa ne convinga atunci cand vine vorba de spatiul Schengen. Nimeni nu vrea acolo un stat care supravietuieste cu tarnacopul, incalcand cele mai elementare principii de drept.

Cand o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care suspenda o hotarare de guvern ce permitea recalcularea pensiilor militare, nu este respectata de Executiv, deja putem vorbi de dictatura. Boc centreaza, el incaseaza, el da cu capul. Si Traian Basescu langa el, evident. Cel care a incalcat toate pricipiile morale ale unei democratii, din momentul cand a promis acea demisie in 5 minute in cazul suspendarii. Sau atunci cand a revalidat un premier recent cenzurat de Parlament.

Presedintele Romaniei, garantul statului de drept, promitea pompos, acum ceva timp, ca nicio pensie militara nu va scadea. Gabriel Oprea ii tinea isonul declarand batos ca va demisiona in cazul in care pensionarii militari vor incasa mai putini bani. Ce fac acum cei doi? Se ascund si isi tin telefoanele inchise. Bineinteles, pentru a da ocazia doamnei Narcisa Iorga de la CNA sa catalogheze anumite posturi tv ca fiind partinitoare.

Ce umilinta mai mare pentru armata decat invalidarrea perioadelor de front ale generalilor, eroi nationali? Cata umilinta poate indura cultura romana, reprezentata de filologi sau alte categorii umaniste, in momenul cand il aude pe domnul Basescu transmitand salutari lui Eminescu, iar tinerii doctoranzi nu au unde lucra din cauza ca sunt blocate posturile. Si sa nu uitam, ce atatia filozofi si umanisti? Ospatarii, strungarii, sudorii unde sunt?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania Traian Basescu justitie, #lege Boc Guvern, #pensii militare lege, #legi Romania , #Emil Boc
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Incredibil cat de plictisitor a devenit ziare com: zilnic, la pranz apar 2 articole cu aceeasi tema: Traian Basescu
Poza ETC
ETC
rank 1
Sub Basescu Romania merge rapid spre statutul de noua semicolonie.