Sondaj CCSB: 45% dintre romani il vor pe Klaus Iohannis premier

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 16:39
3903 citiri
Sondaj CCSB: 45% dintre romani il vor pe Klaus Iohannis premier

Dupa ce cabinetul Emil Boc II a pierdut marti increderea Parlamentului, noua majoritate parlamentara - PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor - l-a propus pe Klaus Iohannis premier al Romaniei, propunere cu care 19% din romani sunt total de acord, 26% oarecum de acord, 11% oarecum impotriva, 13% total impotriva, iar 33% nu stiu ce sa spuna, arata ultimul sondaj realizat de CCSB.

Insa tendinta generala este in favoarea lui Klaus Iohannis, 45% fiind de acord cu propunerea majoritatii parlamentare, in timp ce doar 24% nu agreeaza aceasta idee, arata ultimul sondaj CCSB remis Ziare.com, realizat inainte de propunerea facuta de presedintele Traian Basescu.

Tinand cont de evenimentele recente 20% din romani cred ca cea mai buna solutie politica pentru Romania ar fi un Guvern de tehnocrati cu un premier independent, 9% agreaza ideea unui Guvern de Uniune Nationala, 8% un Guvern PSD - PNL.

8% cred ca cea mai buna solutie politica pentru Romania ar fi ca ea sa fie guvernata de Uniunea Europeana, 7% sustin alegerile anticipate, 6% un Guvern PD-L minoritar.

Alti 4% cred ca cea mai buna solutie ar fi ca Romania sa fie guvernata de o alta institutie romaneasca decat cele politice, 4% cred intr- un Guvern PD-L - PNL, 3% intr-un Guvern PD-L - PSD si 3% cred ca cea mai buna solutie ar fi ca tara sa fie guvernata doar de presedintele Traian Basescu.

Basescu e vinovat de producerea crizei

82% dintre repondenti cred ca Romania se afla in momentul de fata intr-o criza politica si 14% sustin contrariul.

Nu doar liderii politici din Opozitie cred ca presedintele este principalul vinovat de producerea crizei politice ci si 31% dintre romani.

15% cred ca criza a fost provocata de clasa politica in ansamblu, 9% de PD-L in ansamblu, 8% PSD in ansamblu, 4% dau vina pe Emil Boc, 3% pe Mircea Geoana, 1% pe Crin Antonescu si 7% dau vina pe altii.

In lumina ultimelor evenimente care s-au succedat in ultimele zile 71% dintre romani cred ca Romania merge intr-o directie gresita, 14% cred ca merge intr-o directie buna si 15% inca nu stiu.

Sondajul CCSB a fost realizat intr-o singura zi, pe 14 octombrie 2009, cu un esantion multistadial cu selectie probabilista a persoanelor.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei cu o eroare toleranta de 3.4%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Vezi sondajul CCSB in format PDF sub FOTO

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com