Sondaj CCSB: 45% dintre romani il vor pe Klaus Iohannis premier

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 16:39
3903 citiri
Sondaj CCSB: 45% dintre romani il vor pe Klaus Iohannis premier

Dupa ce cabinetul Emil Boc II a pierdut marti increderea Parlamentului, noua majoritate parlamentara - PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor - l-a propus pe Klaus Iohannis premier al Romaniei, propunere cu care 19% din romani sunt total de acord, 26% oarecum de acord, 11% oarecum impotriva, 13% total impotriva, iar 33% nu stiu ce sa spuna, arata ultimul sondaj realizat de CCSB.

Insa tendinta generala este in favoarea lui Klaus Iohannis, 45% fiind de acord cu propunerea majoritatii parlamentare, in timp ce doar 24% nu agreeaza aceasta idee, arata ultimul sondaj CCSB remis Ziare.com, realizat inainte de propunerea facuta de presedintele Traian Basescu.

Tinand cont de evenimentele recente 20% din romani cred ca cea mai buna solutie politica pentru Romania ar fi un Guvern de tehnocrati cu un premier independent, 9% agreaza ideea unui Guvern de Uniune Nationala, 8% un Guvern PSD - PNL.

8% cred ca cea mai buna solutie politica pentru Romania ar fi ca ea sa fie guvernata de Uniunea Europeana, 7% sustin alegerile anticipate, 6% un Guvern PD-L minoritar.

Alti 4% cred ca cea mai buna solutie ar fi ca Romania sa fie guvernata de o alta institutie romaneasca decat cele politice, 4% cred intr- un Guvern PD-L - PNL, 3% intr-un Guvern PD-L - PSD si 3% cred ca cea mai buna solutie ar fi ca tara sa fie guvernata doar de presedintele Traian Basescu.

Basescu e vinovat de producerea crizei

82% dintre repondenti cred ca Romania se afla in momentul de fata intr-o criza politica si 14% sustin contrariul.

Nu doar liderii politici din Opozitie cred ca presedintele este principalul vinovat de producerea crizei politice ci si 31% dintre romani.

15% cred ca criza a fost provocata de clasa politica in ansamblu, 9% de PD-L in ansamblu, 8% PSD in ansamblu, 4% dau vina pe Emil Boc, 3% pe Mircea Geoana, 1% pe Crin Antonescu si 7% dau vina pe altii.

In lumina ultimelor evenimente care s-au succedat in ultimele zile 71% dintre romani cred ca Romania merge intr-o directie gresita, 14% cred ca merge intr-o directie buna si 15% inca nu stiu.

Sondajul CCSB a fost realizat intr-o singura zi, pe 14 octombrie 2009, cu un esantion multistadial cu selectie probabilista a persoanelor.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei cu o eroare toleranta de 3.4%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Vezi sondajul CCSB in format PDF sub FOTO

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...