Traian Basescu, la momentul recuperarilor (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 23:50
4221 citiri
Traian Basescu, la momentul recuperarilor (Opinii)

Pentru cei care mai aveau vreun dubiu, Traian Basescu l-a risipit: il sustine in continuare pe Emil Boc la presedintia PD-L si, deocamndata, cel putin, nu se gandeste sa-l schimbe nici din functia de premier. Sunt, de altfel, decizii logice, din punctul de vedere al domniei sale, cat timp ceva mai bun nu are la dispozitie.

Problema lui Traian Basescu era tocmai alunecarea lui Emil Boc catre tripleta BVB (Blaga-Videanu-Berceanu), care-l tragea atat de bine de sfori incat reusise sa determine unele rupturi de Cotroceni. Aruncandu-l in lupta impotriva lui Vasile Blaga, presedintele l-a desprins pe Emil Boc de tripleta BVB. De ce sa-l sacrifice tocmai acum ,cand l-a recuperat?

In septembrie anul trecut si inainte de congresul UDMR, Traian Basescu a vrut probabil, cu adevarat, sa schimbe premierul si sa ramana cu Emil Boc doar la carma PD-L. Dar, intre timp, presedintele nu numai ca l-a recuperat integral pe Emil Boc, dar a si inteles doua lucruri importante: tehnocratii nu cresc in copaci, numai buni sa fie culesi la nevoie, asa ca n-a gasit niciunul si disponibil, si de calibru; PD-L nu va accepta niciodata un premier tehnocrat, caci acesta va inchide robinetele bugetului catre clientela, iar daca va incerca sa-i bage pe gat asa ceva, ar putea avea surprize.

Ceea ce surprinde este insa vehementa atacului impotriva lui Vasile Blaga. "Partidul nu poate fi condus din caprarie, nu are nevoie de un caporal, ci de un presedinte". De ce atata suparare? Ce s-a intamplat in timpul tacerii presedintelui? Cel putin un lucru: au aparut zvonurile potrivit carora Traian Basescu ar intentiona sa renunte la Emil Boc si i-ar fi retras sprijinul. Deja premierul era numarat la podea prin ziare.

A fost, se pare, o tentativa de intoxicare venita din partea taberei Blaga, care ar fi vrut sa-i anuleze lui Emil Boc cele doua atuuri esentiale: functia de premier, care imparte din pusculita bugetara, si sustinerea presedintelui. Fara ele, Emil Boc nu valoreaza foarte mult.

In felul acesta, Vasile Blaga a incercat, intr-adevar, sa se foloseasca de numele presedintelui, adica exact ceea ce ii reposeaza cu maxima duritate Traian Basescu. Iar replica mai mult decat palida a lui Vasile Blaga si a taberei sale arata ca lovitura a fost incasata in plin.

Atacul este insa discutabil, din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand constitutional, caci accentueaza interventia presedintelui in viata interna a partidului. Traian Basescu cere sa nu mai fie implicat in aceasta lupta, dar s-a implicat singur, sprijinindu-l deschis si repetat pe Emil Boc. In plus, e drept, nu Vasile Blaga a castigat alegerile pentru Traian Basescu, dar "caporalul" a fost un element cheie al tuturor campaniilor. A fost si acesta un parteneriat pe care Traian Basescu pare sa-l fi uitat.

Ramane o singura intrebare. Daca a ramas de partea lui Emil Boc, de ce vrea Traian Basescu triplarea numarului de delegati la conventia din mai, miscare ce pare a-l avantaja pe Vasile Blaga. Pentru ca legitimitatea invingatorului sa fie mai mare, in acest moment politic dificil pentru PD-L, explica Traian Bsesecu.

Dar legitimitatea aceasta nu va fi a lui Emil Boc, ci a sa. Lupta se da, de fapt, intre Vasile Blaga si Traian Basescu. Si Traian Basescu vrea o victorie zdrobitoare, majora, pentru ca autoritatea sa asupra partidului sa fie reconfirmata glorios.

Intr-un fel, dupa ce l-a recuperat pe Emil Boc, vrea acum sa recupereze si PD-L. Si este aboslut sigur ca va reusi. Este o ultima confruntare pe care si-o doreste de proportii, caci dupa ce ai castigat de doua ori Bucurestiul si de doua ori Romania, o victorie in fata a cateva sute de oameni devine derizorie.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com