Triumfalismul, ultima faza a unui regim autoritar (Opinii)

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 22:23
2361 citiri
Triumfalismul, ultima faza a unui regim autoritar (Opinii)

Cine isi inchipuia ca dupa Revolutia din '89 vom scapa de strategii toxice, capabile sa conserve puterea, s-a inselat amarnic. Crescuti in mantaua bolsevica, diriguitorii postdecembristi n-au fost in stare sa invete altceva din trecut, iar pofta nemasurata de putere le-a intunecat mintile, calcand in picioare sperantele populare.

Deoarece stiinta si arta bunei guvernari nu starnisera pasiuni, au revenit la masuri coercitive, ipocrizie, festivism si triumfalism.

Conducatorul genial

Pentru ca uitam usor, merita reamintita propaganda cinica a societatii socialiste multilateral dezvoltate, cea mai umana dintre societati. Zi de zi, conducatorul iubit si mama Romaniei se voiau slaviti pentru maretele victorii si ctitorii, azi surse de fier vechi.

Cornul abundentei isi revarsase roadele peste romani, de la tonele de fonta pe cap de locuitor, la cele de grau si porumb. Poporul eroic radia de fericire, aveam carmaci intelept, si drept, si cinstit, si viteaz, dar nu puteam cumpara din magazin decat "adidasi" si "takimuri". Ajunseseram un popor vegetal.

Partidul se ingrijea de toate, inclusiv de sanatate, dar mortalitatea infantila speria lumea civilizata, ca apoi sa descoperim ca sute de mii de mame au fost sacrificate prin Decretul 770/1966. Nu voiau nicidecum sa indeplineasca planul de inmultire a septelului uman, caci geniul carpatin poftea sa imparateasca peste mari multimi, invidia mareata China.

Triumfalismul pe stil nou

Insa fanfaronada si triumfalismul n-au pierit odata cu regimul. La doar cateva luni, au renascut intr-o noua ipostaza: "Iliescu apare/Soarele rasare", iar oficinele mediatice, ca si cum n-ar fi murit 1.000 de tineri, au reluat ditirambii, odele si omagiile aduse ofranda FSN-ului si noului tatuc. Sustinuti pana si de ambasadele straine, dupa cum rezulta din cablogramele WikiLeaks.

Ei bine, din acel moment a inceput calvarul romanesc. In necunostinta de cauza, i-am votat pe politrucii si securistii fostului regim. Desi s-au facut ca lucreaza pentru democratie, au luat in posesie statul si fraiele puterii. Revolutia a fost confiscata. Definitiv.

Neavand vreo cautare in propria tara, unde s-au schimbat doar simbolurile ceausiste, nu si metehnele, elitele morale si intelectuale au ales calea exilului, abandonandu-si concetatenii in starea de simpla populatie, la voia manipulatorilor si a smecherilor politici. S-a labartat peste tara o clasa politica de prada, cu radacini adanci in vechea nomenclatura si serviciile secrete. Germenii acestei situatii erau previzibili, burghezia rosie a ajuns la putere.

Laude, automultumire, fanfaronada

Cu toate acestea, pana prin 2008 se parea ca vom reusi, dar criza si recesiunea, scapate de sub control, ne-au readus in punctul de plecare, iar democratia a facut pasi indarat. Concomitent cu pierderea increderii si cu scaderea in sondaje a noii Puteri, tot mai amenintate de spectrul pierderii viitoarelor alegeri, liderii au inceput sa se laude cu iesirea din criza, urmata de expansiune economica si prosperitate.

Minciuna a provocat deruta populatiei supuse unor chinuri greu de suportat, ca diminuari salariale, pierderea gratuitatilor la servicii medicale, amputarea ajutoarelor sociale si a bugetelor pentru educatie, inflatia, scumpiri accentuate ale alimentelor.

Ca sa dreaga busuiocul, au reaparut elogiile vetuste: soarele reapare, dar nu cu dl Iliescu, ci cu dna Udrea. Efigia dlui Boc urca pe cerul patriei odata cu reforma statului, cu succesele marete din economie si din lupta cu coruptia. In acelasi timp, avea loc greva profesorilor care nu-si primisera salariile si se inchideau zeci de spitale, unele construite de Carol I.

Un viitor Traian Basescu

Dl presedinte este si dumnealui un model demn de urmat de tineri. Dna Turcan spera ca printre ei "sa existe un viitor Traian Basescu". El "este omul si liderul politic care nu a pierdut nicio competitie electorala, oricat de dificila ar fi parut ea". Nu e prea putin? Deja vu.

Or cu fanfaronade si triumfalism nu speriem criza, iar casa Romaniei nu va deveni curata si frecventabila (cf. Adam Michnik).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politica Romania, #Guvern Emil Boc, #comunism Romania, #Traian Basescu presedinte , #Emil Boc