Opinii: Ultima solutie salvatoare a lui Basescu

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 14:53
6745 citiri
Opinii: Ultima solutie salvatoare a lui Basescu

O stie si el, asa cum o stim si noi prea bine. O stiu toti. O banalitate, pentru ca a fost prea des invocata. Inlocuirea lui Emil Boc. Decapitarea premierului e ultima solutie a lui Traian Basescu.

El stie insa ca schimbarea lui Boc, cel mai ascultator subordonat al sau, inseamna sfarsitul libertatii sale totale de actiune. Iar ce ar urma s-ar putea transforma intr-un alt cosmar, precum cel trait de Basescu alaturi de Tariceanu.

Pentru ca presedintele stie foarte bine ca sacrificarea lui Emil Boc i-ar putea relansa cel de-al doilea mandat, are toate motivele sa amane mutarea pana in punctul in care isi va face efectul maxim. Emil Boc este, daca vreti, ca un as in mana lui Traian Basescu, pe care presedintele il va folosi, ca intr-un poker, in momentul in care va fi sigur ca aruncarea lui pe masa ii va aduce potul cel mai mare.

Sacrificarea premierului trebuie sa se petreaca, pentru maximizarea castigului electoral, in apogeul crizei, atunci cand toti vom spune "mai rau de atat nu se va putea". Cand presedintele nu va mai avea nicio alta mutare de facut, cand nu va mai putea da vina pe moguli, pe liberali (cu care in 2008 se lauda in Parlament, dar care acum au nenorocit tara) sau pe jurnalisti - atunci Traian Basescu ii va cere lui Emil Boc sa isi depuna mandatul.

Efectul va fi cutremurator. Marele regizor al sentimentelor lacrimogene, Traian Basescu, va avea grija sa starneasca emotiile poporului. Mesajul va fi simplu, pe intelesul tuturor - "am fost tradat inca o data". Emil Boc deja se imagineaza un erou care se sacrifica pentru binele tarii, pentru romani si pentru viitorul statului modern. A spus-o nu o singura data. Stie, in acelasi timp, ca guvernarea sa in aceasta perioada grea l-a terminat ca om politic.

Nu cred ca Emil Boc este constient ca fiecare zi in functie il afunda si mai mult in negura istoriei. Greselile si gafele repetate, haosul legislativ, saracirea populatiei, anti-si-contra-reformele promovate de Boc au sens doar daca sunt privite prin prisma inocentei premierului si a bunei sale credinte native. Reactia dura a "sistemului" il face pe Boc sa se inchipuiasca un "reformator" care se sacrifica pentru binele si viitorul tarii. In acelasi vis intra si inchinarea carierei sale lui Traian Basescu.

Atasamentul si devotamentul lui Boc fata de Basescu, orice ar spune vreun rautacios, merita toata admiratia. Nu multi oameni pot fi atat de fideli unei idei sau persoane. Cu atat mai putin caracterizeaza pe politicieni aceasta trasatura. Doar superficialii pot persifla loialitatea lui Emil Boc fata de presedinte. Chiar daca ea poate fi numita si obedienta umilitoare. Cu cat aceasta legatura va fi mai bine perceputa de popor, cu atat mai mult ruperea ei, dramatismul despartirii, va electriza poporul.

Romanii vor intelege ca presedintele si-a sacrificat bunul cel mai de pret, de dragul poporului. Libertatea sa de actiune. Asta il va costa inlaturarea lui Emil Boc. Pentru tara si popor, Traian Basescu va demonstra ca e in stare sa renunta la orice. Va fi singura sa sansa sa iasa cu fruntea sus din criza. Si din incompetenta celor care il inconjoara. Doar aceasta explicatie ii va permite sa mearga mai departe. Mai devreme sau mai tarziu, se va ajunge in acest punct. Vestea proasta este ca inca nu am atins varful crizei, caci altfel ar fi trebuit sa sesizam mesajele schimbarii lui Emil Boc. Inca este bine, asa prost cum este.

La ultima prezenta la emisiunea 'Nasul', la B1 Tv, presedintele a prezentat ipoteza in care ar putea sa-i ceara demisia lui Boc. Daca Guvernul a dat bani PSD-ului, la schimb pentru absenta social democratilor de la votul Legii pensiilor in Parlament. O introducere in problema, deocamdata. Nimic mai mult.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: Ziare.com