Ultima zi din viata lui Ceausescu, prima lectie pentru Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 18:18
14785 citiri
Ultima zi din viata lui Ceausescu, prima lectie pentru Traian Basescu (Opinii)
Foto: voceabasarabiei.com

Ce-o fi fost in sufletul presedintelui cand s-a trezit, la Iasi, huiduit chiar in timpul primirii onorului militar? A spus ca stia ce il asteapta. Traian Basescu nu a cedat nici cand multimea ii striga cele mai dure mesaje in timpul intonarii imnului national. S-a dus in mijlocul oamenilor si a parut ca incearca sa stea de vorba cu ei.

Ce si-o fi spus presedintele cand a auzit piata Unirii vuind de urletele multimii? Poate ca s-a linistit imaginandu-si, precum inaintasul sau in ultima zi, ca totul este o inscenare, o diversiune, o manipulare a Opozitiei si mogulilor.

O fi invatat ceva Traian Basescu din discursul lui Ceausescu din 21 decembrie sau din fuga de pe 22 decembrie 1989? Potrivit propriilor declaratii a urmarit Revolutia de acasa, la televizor. Chiar si asa, huiduirea cuplului Ceausescu si momentul fugii dictatorului cu elicopterul au ceva cutremurator in ele. Traian Basescu nu a fugit de multime, nu a evitat evenimentele. S-a dus in mijlocul lor. A incasat probabil cu satisfactie aplauzele si a scrasnit din dinti la huiduieli, cate or fi fost ele. I-a certat apoi de la microfon pe toti cei care nu au respectat imnul, sarbatoarea nationala a Unirii si istoria neamului.

In acelasi timp, in toate celelalte mari orase din tara, inclusiv in Bucuresti, rasunau peste tot aceleasi strigate nervoase ale pensionarilor militari. Si ei incercau sa spuna ca li s-a intinat onoarea, ca au fost injositi si batjocoriti de o gasca de hoti. Acestea au fost cuvintele pe care le-au folosit cei mai multi - si la Brasov, si la Cluj, si la Timisoara, si la Focsani si in Bucuresti. Doar aparatul de propaganda al Partidului Democrat Liberal avea sa vada in asta o uriasa conspiratie a partidelor din Opozitie care, mana in mana cu televiziunile, au lucrat pentru defaimarea lui Traian Basescu.

In urma cu doar doua zile presedintele se folosea de argumentul democratiei, care inseamna respectarea dorintei majoritatii si intereselor acesteia, in defavoarea celor minoritari, pentru a justifica necesitatea si temeiul recalcularii pensiilor militarilor. Din moment ce pentru cei mai multi pensionari, veniturile lor cresc (in teorie), este justificata sacrificarea acelei parti care va avea pensii mai mici. Un argument care pleaca de la o premisa gresita din start, dar niciun reprezentant al Puterii nu mai are nici interesul si nici rabdarea sa asculte si celelalte pareri sau critici.

Altfel ar fi trebuit sa recunoasca evidenta incalcare a legilor si Constitutiei prin schimbarea regulilor in timpul jocului. Dupa o astfel de mutare in plan politic, la ce te mai poti astepta din partea poporului pe care il obligi sa iti suporte incompetenta si prostia, daca nu chiar hotiile si reaua-credinta. Pentru ca Traian Basescu a invatat doar jumatate din lectia fugii lui Ceausescu, astazi am avut un presedinte care nu a evitat multimea. Pentru ca a inteles doar pe jumatate din sfarsitul lui Nicolae Ceausescu, astazi am avut un sef al statului care a vorbit poporului sau dintr-o alta lume.

A folosit cele mai goale cuvinte, ideile sale nu mai transmiteau nimic, erau simple strofe invatate pe de rost dintr-o poezie de mult golita de orice sens si semnificatie. "Trebuie sa continuam reformarea statului si modernizarea lui..." ca si cum cineva mai poate crede in asa ceva, dupa ce partenerii sai de la guvernare, care l-au sprijinit in campanie si pe care i-a adus apoi pentru a doua oara sa conduca tara, nu ar fi compromise definitiv orice ideie si speranta de reforma.

Traian Basescu a vorbit de Ziua Nationala din mijlocul poporului care il huiduia, dar nu a mai transmis nimic. Nu a avut curajul sa fie sincer, sa il priveasca in ochi si sa-si recunoasca esecul. A vorbit precum Ceausescu in ziua de 22 decembrie 1989, de la balconul CC-ului, implorand pentru unitate, infierand elementele dusmanoase care dezbina poporul si promitand un viitor mai bun. Tot ce au zumzait oamenii din spatele presedintelui nici macar nu mai conteaza.

Daca Traian Basescu a pierdut contactul cu realitatea si nu isi mai simte poporul, vorbindu-i ca dintr-o cu totul alta lume, paralela cu cea reala, atunci singurul efect al zgomotului produs de reprezentantii PD-L, in incercarea lor de deturnare a sensului revoltei sociale, este accentuarea prapastiei dintre ei si cei pe care-i guverneaza.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Nicolae Ceausescu presedinte, #Emil Boc prim ministru, #Unirea Principatelor Romane, #24 ianuarie 1859 , #Emil Boc
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Ar fi util ca activitatea lui Traian Basescu sa fie serios si specializat analizata.
Poza Boby 23
Boby 23
rank 5
Avem un presedinte cand trist, cand vesel....depinde ce-o fi in sufletul domniei sale