Opinii: Un presedinte ascuns

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 02 Decembrie 2010, ora 20:00
8733 citiri
Opinii: Un presedinte ascuns

Prima consecinta nefasta a lipsei lui Traian Basescu de la manifestarile Zilei Nationale a fost imaginea tragi-comica a lui Emil Boc defiland prin fata militarilor romani. Nici nu stiu pe cine a mai mirat. Ar fi fost culmea ca tocmai de Ziua Nationala sa se mai respecte ceva in tara asta. Mai ales Constitutia. Asa a fost insa perfect: cu Boc Emil calcand inca o data neconstitutional.

In aceeasi cheie trebuie sa intelegem si ca locul lui Traian Basescu nu ar fi putut sa fie tinut la summit-ul OSCE, din Kazahstan, de niciun ministru. Cu atat mai putin de premier. Presedintele a avut instinct si un gand bun, cand a decis sa nu fie prezent in tara de Ziua Nationala, iar in locul sau l-a desemnat cu "onor" pe Boc cel Mare.

Inca o data, toata furia populatiei, toti nervii si frustrarile celor prezenti s-au descarcat pe premierul de sacrificiu. O tehnica de depresurizare a sentimentelor negative ale populatiei. S-a evitat inca o ocazie pentru ca Basescu sa isi deconteze nerealizarile. In locul sau s-a pus eternul scut, din nou Boc. O ascundere prezidentiala premerditata, care poate a salvat o descarcare mult mai puternica a furiei romanilor.

Asa s-au gandit mai marii statului sa ilustreze Romania chiar de Ziua ei. Pentru ca toti cei care nu mai stiu in ce tara traiesc sau ce mai inseamna Romania sa aiba toti un exemplu viu si proaspat. Sa nu mai fie niciun dubiu - traim in tara unde singura lege este vointa celor aflati la putere. Nu legea, Constitutia sau traditia, ci umorile, strategiile electorale si timpul castigat la putere conteaza.

E tara unde dorinta celor mai puternici este respectata precum cea a regilor, dincolo de Constitutie, de bine si rau. Prin inlocuirea lui Traian Basescu cu Emil Boc am avut masura temerii si disperarii lor. Si parca dorind sa ne enerveze si mai rau, Emil Boc nu s-a oprit nici dupa ce a primit "onorul". A fugit imediat sa taie panglici. Ca si cum in Romania nu mai ai loc de autostrazi.

Tupeul cu care Emil Boc sfideaza orice realitate tine piept tuturor injuraturilor si criticilor si trebuie sa fie, pana la urma, un lucru demn de mila. Ar putea fi chiar admirat, daca ar fi pus in slujba unui ideal, al unui scop bun in sine. Insa Emil Boc plateste greselile lui Traian Basescu mai mult decat pe ale sale proprii.

Sunt curios la ce o fi visat presedintele in timpul lungilor si plictisitoarelor discursuri ale summit-ului OSCE. Nu de alta, dar se stie cat de mult iubeste Traian Basescu conferintele si intalnirile oficiale, unde ore intregi stai si asculti expuneri teoretice. Si cat de putin iubeste presedintele nostru baile de multime si prezenta in mijlocul oamenilor si evenimentelor importante.

Cel mai probabil, presedintele a avut timp suficient sa viseze, in timpul dezbaterilor OSCE din Kazahstan, la modul in care a salutat Armata si a primit "onorul" de Ziua Nationala a Romaniei, in adulatiile multimii de romani euforici.

Citeste si:
”Moment istoric” pentru industria energetică din România. A început oficial producția de gaze prin proiectul Midia VIDEO
”Moment istoric” pentru industria energetică din România. A început oficial producția de gaze prin proiectul Midia VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă a participat marți, 28 iunie, la ceremonia de începere a producţiei în cadrul Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), operaţionalizat de compania Black Sea...
Cum a rămas USR fără unul dintre cele mai importante instrumente parlamentare - sesizarea CCR
Cum a rămas USR fără unul dintre cele mai importante instrumente parlamentare - sesizarea CCR
Parlamentarii USR nu mai au posibilitatea de a face sesizări la Curtea Constituțională (CCR). După plecările în masă din USR, partidul a rămas fără numărul necesar de deputați și...