Vin banii de la FMI in februarie?

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 12:11
695 citiri
Vin banii de la FMI in februarie?

Fondul Monetar International ar trebui sa deblocheze transele a treia si a patra din imprumutul extern pentru Romania la mijlocul lunii februarie, conform declaratiilor presedintelui Traian Basescu.

A treia transa valoreaza 1,5 miliarde de euro, iar cea de-a patra 850 de milioane de euro, jumatate din suma totala de 2,3 miliarde de euro urmand a ajunge la Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea monedei nationale, iar cealalta jumatate la Ministerul Finantelor, pentru a finanta deficitul bugetar.

Insa ce sanse are Emil Boc, un premier odata demis de aceeasi parlamentari care ar trebui sa-l valideze pana pe 23 decembrie, cel putin dupa spusele presedintelui Romaniei, sa respecte programul stabilit pentru negocierea cu FMI?

Acesta presupune aprobarea unui buget pentru 2010 pana pe data de 4 - 5 ianuarie, urmat de evaluarea institutiei financiare internationale intre 20 - 27 ianuarie si pregatirea documentului pentru bordul director, pana pe 1 februarie. Conducerea FMI ar urma sa ia o decizie in privinta deblocarii banilor in sedinta ce va avea loc intre datele de 12 - 15 februarie.

Premierul desemnat de presedintele tarii are si bile albe, in speta respectarea, in mare, a conditiilor impuse de Fondul Monetar International. "Majoritatea conditiilor le-am indeplinit. Am primit o derogare in privinta legii bugetului de stat si legea responsabilitatii fiscale, pe care ar trebui sa le rezolvam pana la inceputul lunii ianuarie", a declarat, pentru Ziare.com, Andreea Paul, consilierul lui Emil Boc.

Potrivit spuselor sale, bugetul realizat de guvernul interimar se bazeaza pe o crestere economica de 0,5 procente, in 2010, un deficit bugetar de 5,9 procente din produsul intern brut si un curs mediu de 4,25 de lei/euro. De asemenea, in 2010 va exista si o rata a somajului putin mai scazuta decat cea din 2009.

"Nu se va umbla deloc la cota unica si la taxa pe valoara adaugata. Impozitele de baza raman neschimbate. Vom discuta despre majorarea veniturilor la stat doar in ultima instanta", ne-a spus Andreea Paul.

"Prioritatea noastra este reducerea deficitului bugetar. O parte din masuri au fost adoptate in 2009, iar rezultatele se vor vedea in 2010, adica legea salarizarii unitare, printre altele", a adaugat ea.

Mai multi someri "bugetari"

Potrivit consilierului lui Boc, in 2007 si 2008 s-au angajat 135.000 de oameni in plus in aparatul de stat, desi majorarea nu s-a justificat in niciun fel si, mai ales, nu s-a observat nici o schimbare in bine in privinta calitatii serviciilor oferite.

"In Bulgaria, de exemplu, exista un prefect, un subprefect si vreo 12 angajati pe judet, in medie. Noi avem foarte multi angajati, tot felul de consilii. In ultimii doi ani a existat o supraangajare, dar ne-am ales doar cu cheltuieli de personal foarte mari. Trebuie sa diminuam risipa fondurilor bugetare", ne-a declarat Andreea Paul.

Ea a adaugat ca trebuie sa existe si un echilibru in privinta salariilor diferitelor categorii de bugetari, avand in vedere ca, in prezent, in administratia publica si aparare salariul mediu este de 3.200 de lei/luna, in timp ce angajatii din sanatate primesc jumatate din aceasta suma.

Pentru eficientizarea aparatului de stat si reducerea cheltuielilor, se va pune la punct si un sistem informatic, prin intermediul caruia cetatatenii sa poata plati taxele si impozitele, de exemplu.

Desi noul Guvern creat de Emil Boc are mari sanse sa treaca de Parlament, majoritatea analistilor fiind de acord ca ar fi iresponsabil din partea parlamentarilor sa il respinga, aprobarea bugetului pe 2010 este cu totul alta poveste, mai ales in conditiile in care sunt incluse masuri greu de inghitit.

Potrivit declaratiilor lui Emil Boc, va fi nevoie si de masuri de sprijinire a mediului de afaceri si pentru stimularea economica.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com