Traian Basescu si justitia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Martie 2015, ora 20:53
10133 citiri
Traian Basescu si justitia (Opinii)

Daca Traian Basescu a comis sau nu o amenintare sau un santaj in sensul Codului Penal la adresa Gabrielei Vranceanu Firea vor decide procurorii, in timpul urmaririi penale, si apoi judecatorii, daca se va ajunge in instanta.

Deocamdata observ ca exista controverse si in privinta parchetului competent sa ancheteze cazul, Parchetul de pe langa ICCJ sau DNA.

In orice caz, presedintele este ultimul care ar avea dreptul sa se planga ca este victima politica a unei actiuni penale. Domnia sa, cu mana domniei sale, a semnat decretul de numire in functie a procurorului general Tiberiu Nitu. Acel Tiberiu Nitu despre care de-abia acum descopera ca ar fi tras ca militar in termen impotriva "populatiei razvratite" in decembrie 1989.

A facut un troc politic cu functii cheie in justitie si, daca cumva el ii explodeaza acum in fata, nu culege decat ce a semanat. Daca atunci a fost bun Tiberiu Nitu, asa cum buna era si Alina Bica, sa-l considere bun si acum. Daca de atunci a fost o alegere proasta, chiar scandaloasa, dupa cum au sustinut multi, atunci este vinovat pentru ca l-a acceptat.

In privinta declaratiei la adresa dnei Firea, ceea ce consideram atunci cand ea a fost facuta, consider si acum: amenintare sau nu, a fost o golanie nedemna de un sef de stat. Nu pentru ca Traian Basescu n-ar fi avut neaparat dreptate pe fond facand trimitere la eventuale ilegalitati comise de primarul Pandele. Poate ca ele exista. Dar nu in felul acesta isi exprima un sef de stat dubiile in privinta acestor eventuale ilegalitati.

Dar tipul acesta de golanii a devenit, din pacate, o marca a lui Traian Basescu, inclusiv dupa finalul mandatului. L-a exersat din nou impotriva lui Dan Tapalaga pentru un text in care colegul de la Hotnews spunea ca "saltul enorm facut sub mandatul lui Traian Basescu in justitie a fost spargerea barierelor politice si restrangerea cercului de intangibili la un club al borfasilor de lux. Oricat se vor stradui basistii habotnici sa nege aceasta realitate, ea exista sub ochii lor."

Nu pot decat sa-i dau dreptate lui Dan Tapalaga. Am scris si eu, de mai multe ori, pe aceeasi tema - "10 ani de minciuna. Marea pacaleala a regimului Basescu".

Tot ceea ce vedem acum, documentat de procurorii DNA, ne arata, cred, clar, ca mafia personala a lui Adrian Nastase, Bittner-Petrache, dupa cum o numea Traian Basescu in 2004, a fost transferata in 2005 sub pulpana presedintelui Basescu prin intermediul lui Dorin Cocos, care nu era doar sotul Elenei Udrea, ci el insusi un apropiat al fostului presedinte cu care acesta si-a petrecut Revelioane, Craciunuri si zile de nastere.

Da, toate datele conduc spre ideea de imunitate totala pentru acest cerc zero din jurul presedintelui si proteajatii lor. Au fost o multime de dosare deschise in timpul mandatului lui Traian Basescu care au zacut nelucrate, precum Microsoft sau al lui Gheorghe Stefan "Pinalti", care au fost inchise pentru a fi redeschise recent cu urmari grave, precum mafia padurilor - Hrebenciuc & Sarbu, sau care au fost instrumentate straniu precum Gala Bute, despre a carui istorie foarte interesanta am scris deja - "Adevarata poveste a dosarului Gala Bute".

Mi-e imposibil sa cred ca toate acestea sunt simple coincidente. Mi-e foarte greu sa cred ca aceasta dezghetare penala, materializata intr-un suvoi de dosare, este doar rezultatul geniului managerial al dnei Kovesi care a gasit cei mai buni procurori, iar acestia au vazut ce n-au vazut, din simpla nepricepere, cei ai dlui Morar.

"Nu veti gasi procuror, judecator sau politist care sa poata confirma interventia mea pentru cineva", scrie Traian Basescu pe Facebook.

Orice magistrat sau politist care ar face o asemenea declaratie s-ar autoincrimina, pentru ca implicit ar admite ca a actionat la ordin. Deci Traian Basescu face apel la un "autodenunt" extrem de improbabil, daca nu chiar imposibil.

Dar eu chiar nu cred ca Traian Basescu a cerut personal ceva unui procuror, judecator sau politist in apararea cuiva. O fi fost nevoie? Oare se indoia cineva de puterea imensa a "sursei alternative de informatii" a presedintelui? Recunoaste aceasta imensa putere, dincolo de orice limita nu numai constitutionala, chiar dna Udrea cand povesteste cum se implica in negocierile privind functiile de procurori sefi sau relatia cu sefii SRI.

Cand Traian Basescu, la final de mandat, a atacat virulent nu numai serviciile de informatii din Romania, ci si unul francez, si avea deja pe masa decretul pentru demiterea sefului operativilor SRI doar pentru impresia ca dna Udrea ar fi fost victima unei operatiuni de filaj la Paris, (ceea ce ulterior i-a fost infirmat, potrivit propriilor spuse, de un raport oficial), ce reactie ar fi avut, in plina putere, daca cineva o chema pe dna Udrea sau pe cei aflati sub protectia ei sa dea cu subsemnatul la DNA in calitate de suspecti?

Adevarul despre mandatul lui Traian Basescu pe care il contureaza pas cu pas dosarele instrumentate acum de DNA este acela al unei anticoruptii partiale, selective. Au existat infractori loviti in plin, si sunt ultima care sa-i califice drept victime politice, isi merita locul dupa gratii. Si au existat cei cu dosare inghetate, care abia acum pica pe capete.

Traian Basescu a tinut spatele procurorilor pentru inceputul anticoruptiei, partiala dupa cum se contureaza ea acum, daca limita imunitatilor ar fi fost sarita si sprijinul disparea, magistratii chiar nu mai puteau face nimic.

De partea cealalta era un PSD care facea demonstratii de sustinere pentru cercetatii sai. Asa ca au facut cat au putut, incomparabil mai mult decat inainte de 2005, dar cu mult mai putin decat ar fi insemnat adevarata anticoruptie, aceea de astazi.

Dar mai e ceva. In primul interviu pe care mi l-a acordat, in iunie 2014, procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi spunea asa: "Serviciile teritoriale ale DNA, cu unele exceptii cum este cel din Cluj, nu erau prea active, nu aveau dosare importante, nu atacau administratia publica locala. Iata ca si colegii de la celelalte servicii au inceput sa aiba anchete importante, la Suceava, la Timisoara, la Constanta. Si, nu in ultimul rand, colaboram foarte bine cu SRI si cu ANI.

Au prins procurorii din teritoriu mai mult curaj?

Pe de-o parte, am reusit sa ocupam locurile vacante. 5-6 ani schema DNA a fost incompleta. Acum, tot mai multi procurori doresc sa lucreze in DNA."

Au urmat si plecari spectaculoase, precum a Marianei Alexandru, stalp al "vechiului" DNA, exact dupa ce in presa apareau stenogramele in care Mitica Iliescu vorbea despre cartitele sale din parchetul anticoruptie.

Abia dupa caderea imunitatilor si curatenia interna, ofensiva DNA a putut deveni ceea ce vedem acum, iar coruptia a devenit din catifea, un tsunami.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu urmarit penal, #Traian Basescu anticoruptie , #Gabriela Firea