De ce a ajuns dosarul de santaj al lui Traian Basesu la ICCJ si nu la DNA

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 19:16
4908 citiri
De ce a ajuns dosarul de santaj al lui Traian Basesu la ICCJ si nu la DNA

Ministerul Public spune ca la momentul inceperii urmaririi penale in cazul fostului presedinte Traian Basescu in dosarul in care Gabriela Firea il acuza de santaj s-a avut in vedere ca acesta nu mai detinea nicio functie publica, Parchetul instantei supreme fiind cel competent sa faca cercetarea.

Ministerul Public face aceste precizari dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora Directia Nationala Anticoruptie ar fi cea competenta sa faca cercetarea in dosarul in care fostul presedinte este acuzat de santaj de catre senatorul PSD Gabriela Firea, ci nu Parchetul instantei supreme.

Parchetul General il contrazice pe avocatul lui Firea: Basescu este urmarit penal pentru santaj

"Ca urmare a informatiilor vehiculate in spatiul public privind competenta de solutionare a cauzei avand ca obiect plangerea formulata de catre doamna Firea Gabriela impotriva domnului Basescu Traian, fost presedinte al Romaniei, Biroul de informare publica si relatii cu presa este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Prin ordonanta emisa la data de 17 aprilie 2014 s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sesizata prin plangerea penala formulata de catre doamna Firea Gabriela, in temeiul dispozitiilor art. 305 alin. (1) din Noul Cod de procedura penala. Ulterior, prin ordonanta din data de 11 martie 2015 s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de domnul Basescu Traian, sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj, in forma continuata, prevazuta de art. 207 alin. (2) din Noul Cod penal (doua acte materiale), referitoare la declaratiile publice ale acestuia, din datele de 13 aprilie 2014 si 15 aprilie 2014", arata Parchetul instantei supreme intr-un comunicat de presa transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, la momentul dispunerii efectuarii in continuare a urmaririi penale in cazul lui Traian Basescu "s-a avut in vedere faptul ca acesta nu mai detinea nicio functie publica, de natura a atrage competenta de solutionare a cauzei in raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispozitiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie nu sunt aplicabile; pe cale de consecinta, nici dispozitiile art. 131 din acelasi act normativ".

Ministerul Public mai precizeaza ca presedintele Romaniei se bucura de imunitate penala, fapt pentru care nu a fost mentionata aceasta calitate, in mod expres, in nicio dispozitie procesual-penala.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost citat sa se prezinte, miercuri, la Parchetul instantei supreme, in calitate de suspect, in dosarul care senatorul PSD Gabriela Firea il acuza de santaj. Traian Basescu a stat in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) aproximativ 20 de minute, iar la plecare nu a dorit sa spuna ce a discutat cu procurorii si daca a fost pus sub urmarire penala.

Basescu, audiat la Parchetul General: Huiduieli la intrare, urale la iesire - UPDATE

Ulterior, Parchetul instantei supreme a anuntat ca Basescu s-a prezentat in fata procurorilor pentru a i se aduce la cunostinta ca este urmarit penal pentru santaj, avocatii acestuia solicitand un termen pentru consultarea dosarului.

Anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Traian Basescu de santaj, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate.

Cercetarile in acest dosar fusesera suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu.

#Minister Public dosar Basescu, #dosar santaj Basescu Firea, #dosar santaj Basescu , #Gabriela Firea