Ziare.com

Dosarul retrocedarilor ilegale de la Nana: 11 persoane, trimise in judecata

Vineri, 22 Mai 2015, ora 15:42

   

Dosarul retrocedarilor ilegale de la Nana: 11 persoane, trimise in judecata
Opt functionari din Primaria comunei Nana, intre care si primarul Gheorghe Dobre, au fost trimisi in judecata, alaturi de alte trei persoane, pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri, prejudiciul produs prin deciziile luate de membrii Comisiei de fond funciar fiind de peste trei milioane de lei.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in cauza avand ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri din comuna Nana, judetul Calarasi, si au dispus trimiterea in judecata a 11 persoane, dintre care unii au fost membri ai Comisiei de fond funciar a comunei.

Procurorii au trimis in judecata, sub control judiciar, sase functionari din Primaria Nana, respectiv:

- Gheorghe Dobre, primarul comunei - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese si spalare a banilor,

- Secretara comunei, Tudorita Niculae, si pe Marius Gelu Neagu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii,

- Florian Decu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii,

- Marian Dobre - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii,

- Simona Alina Preda - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii.

Alte cinci persoane au fost trimise in judecata in stare de libertate:

- Vasilica Preda, contabil in Primaria Nana - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii,

- Nicolae Tudorache, casier in Primarie - pentru complicitate la abuz in serviciu, spalare a banilor si fals in declaratii,

- Domnica Enciu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare a banilor,

- Daniela Negoita - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor

- Georgica Stolea - pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor.

Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Calarasi, instanta care va judeca dosarul Nana, in perioada 2005 - 2010, Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre si fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budesteanu, in prezent decedat, au initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozitiilor Legii fondului funciar si a celorlalte reglementari in domeniu.

In timp, la grupul infractional au aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu si Daniela Negoita, care au contribuit la realizarea retrocedarea ilegala de terenuri agricole.

Comisia de fond funciar a comunei Nana a solutionat, in perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44 la suta dintre aceste solicitari de revendicare fiind formulate in numele inculpatilor, sotiilor sau sotilor, parintilor, bunicilor acestora sau in numele altor rude sau afini, sustin anchetatorii.

Retrocedarile ilegale s-au facut ca urmare a faptelor de abuz in serviciul si complicitate la abuz in serviciu ale inculpatilor, unii fiind membri ai Comisiei de fond funciar Nana, care astfel au produs pagube domeniului privat al statului de 3.076.949 de lei.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe terenurile dobandite ilegal, pentru recuperarea pagubei si restabilirea situatiei anterioare deciziilor de retrocedare luate abuziv. De asemenea, anchetatorii au dispus masura sechestrului pe bunuri mobile si imobile ale inculpatilor.

Sechestrul asigurator a fost pus pe un teren de 735 de hectare, in cazul caruia procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat in mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare face parte si terenul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu. Ioana Basescu a contestat in instanta sechestrul pus de procurori, insa Tribunalul Calarasi a dat castig de cauza PICCJ.

Fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook, in 7 martie, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.

El a tinut sa precizeze ca "nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati", adaugand ca "asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde".

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca declaratiile fostului presedinte Traian Basescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar si au afectat independenta procurorului care instrumenteaza dosarul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cazul "Nana"o cutie a Pandorei deschisa de furia oarba anti-Basescu

a mafiei lui Ponta!
Crezand ca ii pot incrimina pe Basescu si Udrea,care de buna credinta,au cumparat terenuri agricole pe baza de credite bancare,USL-istii(la vrema aceea inclusiv PNL)au deschis portile justitiei contra abuzurilor comise de proprii lor politicieni si angajati locali!
In plus au deschis cazurile de infractiunui comise de socrul premierului plagiator Ponta!
Cei care de buna credinta ca dl.Basescu,dna Udrea etc au cumparat terenuri ilegal retrocedate de functionarii locali sau de stat,trebuie sa ceara despagubiri statului roman pentru orice paguba inregistrata!
Cazul trebuie adus la CEDO,daca guvernul Ponta nu va raspunde pentru aceste abuzuri!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor