Ioana Basescu, sub control judiciar: DNA o acuza de instigare la spalare de bani

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 17:28
18026 citiri
Ioana Basescu, sub control judiciar: DNA o acuza de instigare la spalare de bani

Ioana Basescu a fost pusa, joi, sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii DNA care au dispus acesta masura o cerceteaza pe fiica mai mare a fostului presedinte Traian Basescu pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la spalare de bani.

In acelasi dosar au mai fost puse sub control judiciar si alte persoane, printre care Elena Udrea, acuzata de 5 infractiuni de spalare de bani, dupa cum se arata intr-un comunicat al DNA.

Faptele de care sunt acuzate cele doua apropiate ale lui Traian Basescu ar fi fost comise in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, pe care acesta le-a si castigat.

Procurorii DNA spun ca la vremea respectiva "au fost colectate sume de bani despre care exista suspiciunea ca au provenit din savarsirea unor infractiuni si care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate in campania electorala".

Astfel, in perioada octombrie-noiembrie 2009, un om de afaceri (martor in cauza) care avea incheiate contracte in valoare de peste 20 de milioane de euro cu autoritati locale finantate de Ministerul Dezvoltarii, condus la acea vreme de Elena Udrea, ar fi fost contactat de Nastasia Gheorghe, inculpat in dosar si secretar general al ministerului.

Acesta i-a cerut omului de afaceri "suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finantarea si plata contractelor pe care le avea in derulare, indicandu-i si numele societatii catre care urma sa se faca plata".

Omul de afaceri a livrat, in doua transe, suma de 918.864 lei, in baza unui contract fictiv. "In realitate, suma de bani a fost folosita pentru plata unor servicii de publicitate stradala pentru campania electorala a unuia dintre candidati", sustin procurorii.

In acelasi mod a procedat si inculpatul Victor Tarhon, fost presedinte al CJ Tulcea, care a cerut unul om de afaceri (martor in cauza) 700.000 de lei.

"In perioada 26 octombrie - 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat in conturile a 4 firme, in baza unor contracte fictive de consultanta si servicii de publicitate suma totala de 691.029,63 lei.

Nici de aceasta data, serviciile respective nu au fost realizate in realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate in timpul campaniei electorale desfasurate in favoarea aceluiasi candidat", se mai arata in comunicatul DNA.

Pe de alta parte, in decembrie 2009, Ioana Basescu, in calitatea sa de notar, "i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, sa achite o factura fiscala despre care a spus ca reprezinta cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidentiale, care se desfasurase in toamna aceluiasi an".

"In baza acestei solicitari, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentata de inculpatul Wagner Silviu Ioan a incheiat un contract fictiv de prestari servicii cu o anumita firma, in valoare de 419.000 lei, pretul mentionat in cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Basescu Ioana care a si intermediat incheierea tranzactiei.

In baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenta de 300.000 lei nemaifiind virata", sustin procurorii.

La doua zile de la incasarea banilor, firma respectiva "a virat suma de 100.000 lei catre o societate administrata de inculpatul Francesco Giovanni - Mario, care era in acea perioada concubinul Ioanei Basescu".

"Intre cele doua societati nu au existat in realitate nici un fel de operatiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmarit exclusiv ascunderea originii infractionale a banilor", se arata in comunicatul DNA.

Mai mult, acestia spun ca suma de bani obtinuta astfel a fost folosita de Ioana Basescu si Francesco Giovanni - Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii in Cuba si a cheltuielilor aferente.

Totodata, procurorii mai arata, printre altele, ca Ioana Basescu l-ar fi instigat pe Giovanni Mario Francesco sa incheie in iulie 2009 un contract cu o societate media, obtinand astfel o suma de bani tot pentru campania electorala.

"In contextul prezentat mai sus, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era realizata de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare", sustin procurorii DNA.

Inculpatii au fost instiintati cu privire la acuzatiile ce li se aduc si au fost informati ca daca incalca cu rea-credinta obligatiile pe care le au risca sa fie arestati la domiciliu sau preventiv.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....