Editorial: Basescu - cel mai bun redactor-sef

Joi, 21 Iulie 2011, ora 08:57
3623 citiri
Editorial: Basescu - cel mai bun redactor-sef

Anumite parti din Traian Basescu nu difera esential de ceea ce detesta el mai mult: comunismul si Ion Iliescu. Daca ar iubi democratia pana la a fi in stare sa o asimileze cu toata fiinta, n-ar fi atat de critic cu jurnalistii care nu-i imbratiseaza ideile, devenind, o data in plus, lamentabil.

Pentru ca ar mai avea cate ceva de invatat. De la un tip ca mine, neesential, ar putea afla, de pilda, ca uneori, critica nu izvoraste din ura, ci din buna intentie. Si ca sunt in stare sa apreciez maniera clasica de propaganda, care l-ar face invidios si pe Goebbels - o spun in sensul bun, oricat de ingrozitor ar parea -, sau determinarea sa de a rade toate legile proaste pe care s-a construit subreda noastra democratie, nestimuland munca si concurenta, dar nu pot sa trec cu vederea un principiu care i-a devenit presedintelui a doua natura: cei care-i gadila naturelul sunt valabili, ceilalti trebuie ridiculizati.

As spune ca dimpotriva, cu intelepciunea de a discerne cine o face dezinteresat si cine serveste voit unui scop obscur (sau maret), presedintelui i-ar fi mai utili jurnalistii care-l critica, deoarece l-ar ajuta sa-si mentina treaz neuronul care-l face atat de special. Drept, adica, atunci cand vrea. Ca Napoleon.

Mai ales ca un tip care te lauda si urmareste ceva are probleme mari de credibilitate. Ca si institutiile statului, la care Traian Basescu se refera atat de gingas in contextul in care raportul CE pe Justitie consemneaza din nou ineficienta in lupta impotriva coruptiei.

Sa nu uitam, insa, fondul problemei. Pana la urma, domnule presedinte, daca institutiile alea chiar si-ar face treaba, presa n-ar mai avea de ce sa caraie! "Draga de ANI" trimite dosare cu nume grele spre instante, insa scopul legii care controleaza averile nejustificate sau incompatibilitatile este atins in prea putine cazuri. Totodata, cineva presupune ca procurorii stiu carte, iar judecatorii nu. Sau ca instrumentarea unui dosar timp de cativa ani, pana sa ajunga in instanta, reprezinta o bila alba, in timp ce un complet care tine cont de chichitele procedurale invocate de avocati, legale, de altfel, nu merita decat ocari.

Institutiile functioneaza in masura in care functioneaza oamenii, asa ca domnul presedinte ar face bine ca macar din cand in cand sa n-o mai dea cotita, din categoria "s-a strecurat o eroare". Ca oamenii sunt rezultatul oamenilor, ca si incalzirea globala. Intr-o institutie onorabila lucreaza si fata cea mica, dar atributul nu se extinde si asupra ei. Deci eu in locul domniei sale as mai tacea cateodata, tocmai ca sa nu dau prilej unora ca mine, bine intentionati, si la o adica impresionabili mai ales de faptele bune, decat de cele rele, sa se apuce sa despice firul in patru pentru a ajunge la aceeasi concluzie: ca si tantarilor le curge nasul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traia Basescu presa justitie, #Traian Basescu raport justitie , #Ion Iliescu