Basescu si Iliescu, scorpionii din borcanul politicii romanesti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Mai 2008, ora 09:16
4595 citiri
Basescu si Iliescu, scorpionii din borcanul politicii romanesti

A trecut un an si o zi de la referendumul care a pus capat suspendarii presedintelui. Este inca subiect de polemica daca pentru Traian Basescu acel referendum a fost, dincolo de efectele juridice indubitabile, o victorie zdrobitoare, avand in vedere ca 75% dintre cei care au votat s-au pronuntat in favoarea lui, sau un relativ esec, avand in vedere ca mai mult de jumatate din electorat a preferat sa stea acasa.

Dupa un an, razboiul sau cu asa-numita "Alianta 322" este si acum la fel de aprig. Poate doar relatia cu premierul sa se fi calmat putin, poate si din cauza oboselii inerente unei confruntari de anduranta.

In pofida aparentelor insa, nu Calin Popescu Tariceanu este principalul adversar al lui Traian Basescu. Nu el este liderul real al Aliantei 322. Cu atat mai putin Mircea Geoana. Presedintele isi stie adversarul real, adevaratul autor al planului suspendarii, si revine la el in aproape fiecare discurs, dupa cum si acesta traieste cu obsesia actualului locatar de la Cotroceni.

Traian Basescu si Ion Iliescu sunt ca doi scorpioni in borcanul politicii romanesti, avandu-si unul in celalalt singurul adversar pe masura. Aproape orice confrunare din politica romaneasca, este, in ultima instanta, o confruntare intre "marinarul de cursa lunga" si "batranul edec" .

O astfel de confruntare este chiar batalia pentru Bucuresti, dusa prin reprezentantii celor doi - Vasile Blaga si Sorin Oprescu.

La fel si foarte diferiti

Traian Basescu si Ion Iliescu sunt in egala masura asemanatori si fundamental incompatibili.

Amandoi sunt fosti comunisti. Traian Basescu s-a autocaracterizat astfel intr-un moment de mare inspiratie care i-a adus victoria in alegerile prezidentiale, in vreme ce pe Ion Iliescu il caracterizeaza intreaga sa cariera de dinainte de 1989.

Desigur, in vreme ce fostul comandant de nava a fost un simplu membru de partid, Ion Iliescu a fost un activist cu functii inalte. Diferenta esentiala este insa ca Traian Basescu pare sa se fi reformat, mergand pana la condamnarea oficiala a comunismului pe baza concluziilor unei comisii care a inventariat crimele acestui regim politic.

In plus, dintr-un politician nu prea convins de necesitatea restituirii proprietatilor, de exemplu, Traian Basescu a devenit un sustinator al restiturii si proprietatii. Trecerea presedintelui cu arme si bagaje de la stanga la dreapta cu schimbarea aferenta a setului de valori este, fara indoiala, discutabila si oportunista, dar bine jucata.

De partea cealalta, Ion Iliescu ramane tributar "idealurilor comunismului" pe care Ceausescu doar "le-a intinat", un om pentru care proprietatea este "un moft", iar saracia este o virtute.

Ion Iliescu nu numai ca nu s-a reformat, dar nici nu va putea s-o faca vreodata. De aici si diferentele dintre electoratele celor doi, si nu ma refer acum la impartirea stanga - dreapta. Traian Basescu este preferatul electoratului tanar, cu studii medii si superioare, urban, adaptat, macar partial, la conditiile Romaniei europene.

Sustinatorii lui Ion Iliescu sunt preponderant mai needucati, rurali, neadaptati, nostalgici, mai in varsta si, implicit, din ce in ce mai putini.

Amandoi au o carisma exceptionala si abilitati desavarsite de comunicare cu masele pe care le controleaza aparent fara efort. Sunt de fapt singurii policieni romani cu astfel de abilitati, ceea ce le-a si adus confirmari populare prin vot.

Sunt politicienii puternici, profesionisti, extrem de abili, lipsiti de scrupule. Daca Ion Iliescu insa are o echipa stabila, fidela si dupa asemanarea lui, Traian Basescu este mai degraba un solitar care se bazeaza in primul rand pe propria judecata si instinct.

Daca Ion Iliescu este insa inflexibil si, implicit, incapabil sa iasa din anumite tipare care-l fac pana la urma previzibil, Traian Basescu este de o exceptionala mobilitate si imprevizibilitate.

Amandoi au purtat un razboi de gherila cu titularul de la Palatul Victoria cu care au impartit puterea executiva. Niciunul nu suporta actele de independenta din directia aceea.

In plus, Basescu voia mai mult radicalism si mai multa reforma decat era dispus Calin Popescu Tariceanu sa adopte, in vreme ce pentru Ion Iliescu, Adrian Nastase era prea occidental si prea reformator.

Fostul presedinte a avut insa si o perioada fericita, pe care si-o aminteste probabil si acum - Nicolae Vacaroiu a fost un premier dupa inima sa.

Amandoi sunt extrem de autoritari si si-au controlat cu mana forte partidele, inclusiv de la Cotroceni. Ion Iliescu a fost ceva mai subtil din acest punct de vedere, dar a si intampinat o rezistenta mai dura in perioada in care Adrian Nastase chiar credea ca poate scapa de sub umbra creatorului sau.

Inainte de marea infruntare

Amandoi s-au luptat cu presa, lupta care pe Ion Iliescu l-a si costat 4 ani de opozitie. De la "o anumita parte a presei" si "Mai, animalule!" am trecut la "tonomate", "moguli" si "tiganca imputita". Exista insa o diferenta. Traian Basescu exercita si o puternica fascinatie asupra presei, pentru ca prin limbajul sau colorat, imaginatie si mobilitate este un vector de audienta fara egal.

Amandoi au trecut fara rezerve peste lege atunci cand interesele le-au cerut-o - ce-i drept, Traian Basescu nu a chemat inca minerii la Bucuresti - dupa cum fiecare dintre ei a fost intransigent doar cu coruptii celeilalte tabere.

Si tot ei sunt principalii creatori ai agendei politice din Romania. Declaratiile lor stabilesc teme de dezbatere pentru zile, daca nu saptamani intregi, asa cum se intampla acum cu blatiada lui Traian Basescu, de exemplu.

Similitudinea de calibru, dar diferentele fundamentale de orientare - unul, cu toate carentele lui, catre viitor, catre reforma, celalalt, catre trecut, catre restauratie - ii fac adversari pe viata si pe moarte intr-un razboi pentru controlul Romaniei care nu se poate incheia printr-o pace sau macar printr-un armistitiu.

Probabil ca faza cea mai dura a acestui razboi se va consuma inainte de alegerile parlamentare de anul aceasta, pentru care ambii generali isi pregatesc ostile. Oricui va aparitine victoria ea ar putea fi decisiva, nu numai pentru cei doi insa, ci pentru chiar viitorul Romaniei.

Cu singuranta ca ne astepta o toamna cu mult mai fierbinte decat acest inceput de vara. Deocamdata Ion Iliescu mai are de transat ultima runda cu Mircea Geoana, iar Traian Basescu de reorganizat PD-L.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu, #Ion Iliescu, #scorpioni , #Ion Iliescu